EL - Πανελλήνιες 2023: Αρχίζουν σήμερα στα ΕΠΑΛ, Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τα SOS

EL - Πανελλήνιες 2023: Αρχίζουν σήμερα στα ΕΠΑΛ, Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τα SOS
Εβδομάδα-ορόσημο για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τους 100.000 περίπου υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να δίνουν την δική τους «μάχη» για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Αρχή σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να ρίχνονται πρώτοι στη μάχη εξεταζόμενοι στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας) με το υπουργείο Παιδείας να διαβεβαιώνει πώς οι διαδικασίες θα κυλήσουν απρόσκοπτα και χωρίς «αναταράξεις»

Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

 • Παρασκευή, 2/6/2023 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
 • Τρίτη, 6/6/2023 Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Ο.Π. Σπουδών Υγείας
 • Πέμπτη, 8/6/2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
 • Δευτέρα, 12/6/2023 Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

 • Πέμπτη, 1/6/2023 Νέα Ελληνικά
 • Σάββατο, 3/6/2023 Μαθηματικά (Άλγεβρα)
 • Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
 • Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
 • Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών
 • Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
 • Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα
 • Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων

Πανελλήνιες 2023: Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

 • Σάββατο, 17/6/2023 Αγγλικά 10.00 πμ
 • Δευτέρα, 19/6/2023 Γερμανικά 8.30 πμ
 • Τρίτη, 20/6/2023 Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμ
 • Τετάρτη, 21/6/2023 Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμ
 • Πέμπτη, 22/6/2023 Αρμονία 8.30 πμ
 • Παρασκευή, 23/6/2023 Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμ
 • Σάββατο, 24/6/2023 Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμ
 • Δευτέρα, 26/6/2023 Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμ
 • Τρίτη, 27/6/2023 Γαλλικά 8.30 πμ
 • Τετάρτη, 28/6/2023 Ισπανικά 8.30 πμ
 • Πέμπτη, 29/6/2023 Ιταλικά 8.30 πμ

Σημειώνεται πως φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλήνιων εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Πανελλήνιες 2023: Τα 10 SOS που πρέπει να ξέρετε

1ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Εκθεσης αφορά το σύνολο των υποψηφίων, καθώς είναι κοινό και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Φέτος, προστίθενται 5 επιπλέον μονάδες στο ερώτημα της περίληψης (από το σύνολο των 100). Συνολικά, η περίληψη πλέον θα βαθμολογείται έως 20 μονάδες, με τη Β’ κατηγορία ερωτήσεων να «χάνει» 5 μονάδες. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, το ερώτημα της περίληψης μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητικό για τους υποψηφίους ανεβάζοντας τον πήχη δυσκολίας ανάλογα με το κείμενο που θα επιλεγεί προς εξέταση.

2ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, του 1ου επιστημονικού πεδίου, οι υποψήφιοι θα έχουν φέτος μία ακόμα αλλαγή στη βαθμολόγηση. Μέχρι πέρσι, στο μάθημα των Αρχαίων αποδίδονταν 60 μονάδες στο γνωστό κείμενο, το οποίο θεωρητικά είναι πιο βατό, και 40 μονάδες στο άγνωστο κείμενο. Από φέτος, οι μονάδες χωρίζονται σε 50 και 50, στο σύνολο των 100, με το επίπεδο δυσκολίας, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, να ανεβαίνει για τους υποψηφίους του εν λόγω επιστημονικού πεδίου. Σημειώνεται ότι το 1ο επιστημονικό πεδίο θεωρείται ένα από τα πιο ανταγωνιστικά, καθώς κάθε χρόνο καταγράφεται υψηλή συμμετοχή υποψηφίων, χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά θέσεων.

3ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Για τρίτη χρονιά εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ένα μέτρο που αποτελεί «κόφτη» για τους υποψηφίους με χαμηλές επιδόσεις. Η ΕΒΕ προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και του συντελεστή που έχει ορίσει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα μεταξύ 0,80 και 1,20. Για παράδειγμα, στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών πέρσι ο «κόφτης» της ΕΒΕ για τα τμήματα που είχαν ορίσει τον χαμηλότερο συντελεστή, δηλαδή το 0,80, ήταν το 8,36 (σ.σ.: όποιος υποψήφιος είχε γράψει χαμηλότερα αποκλειόταν από την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), ενώ για τα τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή, δηλαδή το 1,20, το όριο κάτω από το οποίο αποκλειόταν ο υποψήφιος από την είσοδό του στο τμήμα ήταν το 14,25.

Φέτος, κάποια πανεπιστημιακά τμήματα επέλεξαν να δυσκολέψουν τους υποψηφίους, ανεβάζοντας τον συντελεστή. Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι αυτά της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Φυσικοθεραπείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, τα οποία από το χαμηλότερο επίπεδο, 0,80, που είχαν θέσει πέρσι, ανέβασαν τον συντελεστή στο υψηλότερο επίπεδο, στο 1,20.

Δημοφιλή τμήματα, όπως το Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ανέβασαν τον πήχη με συντελεστή 1,10 έναντι 1,00 πέρσι, το Νοσηλευτικής του ΕΛΜΕΠΑ με συντελεστή 1,00 έναντι 0,90 πέρσι και το Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με συντελεστή 0,90 έναντι 0,80 πέρσι.

4ΠΟΛΛΑΠΛΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ

Μία ακόμα διαφοροποίηση των δύο τελευταίων ετών είναι οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικό μάθημα και πανεπιστημιακό τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος ανάλογα με το τμήμα που διεκδικεί θα έχει διαφορετικό μέσο όρο, καθώς κάθε πανεπιστημιακό τμήμα «πριμοδοτεί» διαφορετικό μάθημα. Για παράδειγμα, η Νομική Αθήνας πριμοδοτεί το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων με 30% συντελεστή, ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης έχει ισομοιράσει το βάρος σε όλα τα μαθήματα με συντελεστή 25%. Σημειώνεται ότι η απόκλιση μπορεί να αφορά από κάποιες δεκάδες μέχρι κάποιες εκατοντάδες μόρια.

5ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οκτώ τμήματα «ανοίγουν» στο μηχανογραφικό για τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου. Τα τμήματα αυτά παραμένουν «ανοιχτά» και για τους υποψηφίους του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου: Περιβάλλοντος με έδρα τη Μυτιλήνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου • Περιβάλλοντος με έδρα τη Λάρισα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας • Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο του Ιόνιου Πανεπιστημίου • Κοινωνικής Πολιτικής με έδρα την Αθήνα του Παντείου Πανεπιστημίου • Κοινωνικής Πολιτικής με έδρα την Κομοτηνή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης • Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με έδρα την Ορεστιάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης • Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα την Ορεστιάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης • Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική με έδρα τη Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αλλα τρία τμήματα ανοίγουν για το 2ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο: Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο, του Πανεπιστημίου Πατρών • Γεωπονίας με έδρα το Αγρίνιο, του Πανεπιστημίου Πατρών • Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο, του Πανεπιστημίου Πατρών.

6ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Φέτος, οι υποψήφιοι διεκδικούν 68.574 θέσεις σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Οι θέσεις είναι κατά περίπου 150 αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν ότι, λόγω ΕΒΕ, είναι πιθανό να μην καλυφθεί το σύνολο των θέσεων. Ειδικότερα, πέρσι, με σχεδόν τον ίδιο αριθμό εισακτέων, από τους 72.012 υποψηφίους των Γενικών Λυκείων οι επιτυχόντες σε ΑΕΙ ήταν 46.764 και από τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων 5.004.

7ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

Αλλαγές στον αριθμό εισακτέων είχαν φέτος οι σχολές ενστόλων, με τις Αστυνομικές να έχουν αύξηση επιπλέον 100 θέσεων. Λιγότερες κατά 103 είναι οι θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές αλλά και στο Λιμενικό κατά 43 θέσεις. Οι θέσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή σε σχέση με πέρσι, με 170 θέσεις συνολικά στις σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών. Αλλαγή υπάρχει και στην ΕΒΕ της Σχολής Ευελπίδων, η οποία μείωσε τον συντελεστή της από 1,20 στο 1,00, καθώς πέρσι είχαν μείνει κενές πάνω από 103 θέσεις.

8ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Στις αρχές Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού. Ταυτόχρονα με το μηχανογραφικό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και το παράλληλο μηχανογραφικό που αφορά την εισαγωγή τους σε δημόσια ΙΕΚ.

9ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, φέτος η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα γίνει στα τέλη Ιουλίου. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά ανακοίνωσης των βάσεων λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ύστερα από πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, πέρσι. Σημειώνεται ότι παραδοσιακά οι βάσεις εισαγωγής ανακοινώνοντας τα προηγούμενα χρόνια το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

10Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ 10%

Η κατηγορία του 10% αφορά την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς νέα εξέταση, για υποψηφίους που συμμετείχαν στην εξεταστική διαδικασία τα δύο προηγούμενα χρόνια. Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι διεκδικούν την εισαγωγή τους στο τμήμα επιλογής τους με την ΕΒΕ, έτσι όπως διαμορφώθηκε το 2022. Αντίστοιχα, για τους υποψηφίους του 2021 θα ισχύσει η ΕΒΕ εκείνου του έτους.

ΠΗΓΗ πληροφοριών Ελεύθερος Τύπος, photo intime

Πηγή


Εκτύπωση   Email
Image