EL - Politico: «ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ στην Ελλάδα ταράζει την πολιτική ζωή»

EL - Politico: «ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ στην Ελλάδα ταράζει την πολιτική ζωή»
Διεθνές «ενδιαφέρον» υπάρχει μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη,

αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που προκάλεσαν την παραίτηση του του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.


Το Politico – από τα πιο γνωστά ΜΜΕ του κόσμου – αφιερώνει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το πρώτο του θέμα στην υπόθεση με τις παρακολουθήσεις στη χώρα μας.

Το άρθρο του Poltico:


Δύο κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης παραιτήθηκαν την Παρασκευή εν μέσω συνεχόμενων και μεγάλων πιέσεων προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για σκάνδαλο κατασκοπείας στο οποίο αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση τηλεφώνου αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, κορυφαίος συνεργάτης και ανιψιός του Μητσοτάκη, παραιτήθηκε και ακολούθησε η παραίτηση του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Παναγιώτη Κοντολέοντα, ο οποίος μάλιστα κατηγορήθηκε για «ανακριβείς ενέργειες» από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η διπλή παραίτηση ακολούθησε τις αποκαλύψεις για απόπειρα υποκλοπής του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό κατασκοπείας «Predator».

Ο Ανδρουλάκης είναι ο αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Μητσοτάκης προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σε μια ανατροπή της υπόθεσης, φαίνεται να υπάρχουν δυνητικά δύο ξεχωριστά χτυπήματα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη. Εκτός από το χακάρισμα με το Predator, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι είχε νόμιμα υποκλαπεί από ελληνικούς πράκτορες πληροφοριών μετά από αιτήματα συμμαχικού κράτους.

«Ο πρωθυπουργός παραίτησε τον αρχηγό της ΕΥΠ και ξεκαθάρισε το τοπίο», είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. «Ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε για την παρακολούθηση».

«Ο Δημητριάδης, που είναι επικεφαλής της ΕΥΠ, έκανε το σωστό και παραιτήθηκε και πήρε την ευθύνη για την ομάδα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν ο μόνος που παρακολουθούνταν το τηλέφωνό του. Ο αρχηγός της ΕΥΠ, Κοντολέων, παραδέχτηκε στις 29 Ιουλίου κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Βουλής ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Έλληνα οικονομικό δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη –παρακολούθηση που αποκαλύφθηκε πρώτη από το Reporters United– μετά από αίτημα άλλης χώρας, είπαν στο POLITICO αρκετοί βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Οι ελληνικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι το διέψευσαν.

Άλλος ρεπόρτερ από το Inside Story αποκάλυψε ότι το τηλέφωνό του προσβλήθηκε σε μεταγενέστερο στάδιο με λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Το λογισμικό Predator μπορεί να παρέχει πλήρη πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει στο χακαρισμένο τηλέφωνο —από κρυπτογραφημένα δεδομένα και την κάμερα μέχρι το μικρόφωνο.

Τον Ιούνιο, το Reporters United δημοσίευσε άρθρο που συνέδεε τον Δημητριάδη με εταιρείες που πουλούσαν το Predator.Ο Δημητριάδης απάντησε σε αυτή την ιστορία αρνούμενος τις συνδέσεις και τους ισχυρισμούς που έγιναν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακάλυψε την απόπειρα υποκλοπής από τον Predator κατά τη διάρκεια επιθεώρησης από υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπέβαλε μήνυση στους ανώτατους εισαγγελείς της Ελλάδας.

Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη κατασκοπεύτηκε σε νόμιμη διαδικασία υποκλοπής, αλλά το γραφείο του Μητσοτάκη λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν το γνώριζε, αλλιώς θα το είχε σταματήσει.

Η ΕΥΠ λογοδοτεί απευθείας στον Μητσοτάκη, βάσει νομοθεσίας που ψηφίστηκε όταν ανέλαβε η τωρινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ΕΥΠ προέβη στην υποκλοπή του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη μετά από αίτημα υπηρεσιών πληροφοριών από δύο ξένες χώρες, λόγω των διασυνδέσεών του με «σκιερά πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων».

Ο Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική δήλωση είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τον κατασκόπευσε στη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με ακολουθούσε με αυτές τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», είπε.

Παράλληλα, ζήτησε από τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

«Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι μια στιγμή αλήθειας για όσους η αλαζονεία και το αίσθημα της ατιμωρησίας τους καθιστούν ικανούς για οτιδήποτε».

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί λογισμικό υποκλοπής ούτε συναλλάσσεται με εταιρείες που το πωλούν.

Μετά τις παραιτήσεις, τον Κοντολέοντα θα αντικαταστήσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο Δημητριάδης θα αντικατασταθεί από τον Ιωάννη Μπρατάκο, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών», καταλήγει το Politico.

(Dikaiologitika – φωτο:eurokinissi)

Πηγή


Εκτύπωση   Email
Image