ΗΠΑ: Ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς ρωσικών θέσεων τα ΠΕΠ HIMARS – Μόσχα: «Τα έχουμε ήδη στοχοποιήσει»

ΗΠΑ: Ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς ρωσικών θέσεων τα ΠΕΠ HIMARS – Μόσχα: «Τα έχουμε ήδη στοχοποιήσει»
Βίντεο: Ρωσικό πυροβολικό κτυπά ουκρανικές θέσεις στη Χερσώνα

Άμεση αναμένεται να είναι η απάντηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην είδηση ότι οι πρώτοι εκτοξευτές ΠΕΠ HIMARS που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία άρχισαν να βομβαρδίζουν ρωσικές θέσεις.

Όπως λακωνικά ανακοίνωσε Ρώσος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας: «Γνωρίζουμε πολύ καλά που είναι. Έχουν ήδη στοχοποιηθεί»

Την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεως υποχωρούν σε όλη την περιφέρεια του Λουγκάσνκ  οι ΗΠΑ και σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα τέσσερα συστήματα ΠΕΠ HIMARSξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς τους κατά των ρωσικών δυνάμεων, σε μη κατονομαζόμενη θέση.

M142 HIMARS in action in #Ukraine🔥

This is the first video ever of these systems being used by Armed Forces of Ukraine, targeting russian invaders.#RussiaUkraineWar#RussianUkrainianWar#RussiaInvadedUkraine#russianAggressionpic.twitter.com/0oUdYhia87

— Walter Report (@walter_report) June 24, 2022

У #ЗСУ показали відмінність між рядянськими #РСЗВ, якими користуються Україна та росія, та американськими #HIMARS, які, на щастя, вже є на озброєнні в українських захисників.#UkraineWar#UkraineRussiapic.twitter.com/akB8YZwQSM

— Україна Новини | War in Ukraine | News Today (@ukrainenewstop) June 24, 2022

Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει μέχρι τώρα τέσσερα συστήματα ενώ αναμένεται τον επόμενο μήνα να παραδοθούν ακόμη τέσσερα. Πιθανότατα το σύστημα σε ουκρανική υπηρεσία χρησιμοποιεί την ρουκέτα M30/31 GMLRS με εμβέλεια 84 χλμ. ενώ είναι άγνωστο εάν έχουν παραδοθεί και βλήματα ATACMS με εμβέλεια 300 χλμ.

Παράλληλα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πυροβόλα PzH-2000 έχουν παραδοθεί και αυτά στον ουκρανικό Στρατό και χρησιμοποιούνται.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πάνω  από 800 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδόθηκαν κοντά στο Lisichansk κοντά στο Gorsky και το Zolote τις τελευταίες δύο ημέρες

Έως και 2.000 άνθρωποι αποκλεισμένοι στο Χίρσκε., μεταξύ των οποίων 1.800 στρατιωτικοί, 120 μαχητές του δεξιού τομέα, έως και 80 ξένοι μισθοφόροι.

«Δυστυχώς, από σήμερα… ολόκληρη η περιοχή Χίρσκε είναι κατεχόμενη», δήλωσε ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών του Χίρσκε, ο Ολέξιι Μπαμπτσένκο, σε δήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Υπάρχουν κάποιες ασήμαντες, τοπικές μάχες που συνεχίζονται στα περίχωρα, αλλά ο εχθρός έχει μπει».

Η απώλεια του Χίρσκε και αρκετών άλλων οικισμών γύρω από αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο το Λισιτσάνκ, η τελευταία μεγάλη πόλη του Λουχάνσκ που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, να αποκλειστεί από τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν.

Οι εχθρικές μονάδες που έχουν περικυκλωθεί στο Gorskoye και το Zolote σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι:

3ο Μηχανοκίνητο Τάγμα, 24η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία,

15ο Ορεινό Τάγμα Εφόδου, 128 Ορεινή Ταξιαρχία Εφόδου

42ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, 57η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού

70ο Τάγμα, 101 Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας

ομάδα πυροβολικού ταξιαρχίας του 57ου μηχανοκίνητου σχηματισμού ταξιαρχίας πεζικού των Ναζί του “Δεξιού Τομέα”

απόσπασμα ξένων μισθοφόρων.

Το πρωί της 24ης Ιουνίου, τα στρατεύματά μας ελέγχουν περίπου το μισό Zolote, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Πηγή


Εκτύπωση   Email
Image