Κινεζικό «βασανιστήριo» στις ΗΠΑ – Πρόεδρος Κίνας Σι Τζινπίνγκ προς Β.Πούτιν στη Μόσχα: «Αγαπημένε μου φίλε…»

Κινεζικό «βασανιστήριo» στις ΗΠΑ – Πρόεδρος Κίνας Σι Τζινπίνγκ προς Β.Πούτιν στη Μόσχα: «Αγαπημένε μου φίλε…»
Το Πεκίνο έστειλε «μήνυμα» σε ΔΠΔ και Ουάσιγκτον

«Αγαπημένο του φίλο», αποκάλεσε ο πρόεδρος της Κίνας  Σι Τζινπίνγκ τον Ρώσο πρόεδρο  Β.Πούτιν, προκαλώντας «αλλεργικό-σοκ» στην Ουάσιγκτον, η οποία πασχίζει να τον απομονώσει πολίτικά ως «καταζητούμενο» από το ICC.

Η διεθνής πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του Λευκού Οίκου από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν και μετά.

«Αγαπημένε πρόεδρε Πούτιν, πάντα σε αποκαλούσα αγαπημένο μου φίλο. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόκλησή σου να επισκεφθώ ξανά τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή μου, ως πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και επέλεξα την Ρωσία  ως την πρώτη χώρα που επισκέπτομαι.

Θα θυμάστε ότι ακριβώς δέκα χρόνια πριν, όταν είχα εκλεγεί για πρώτη φορά πρόεδρος της Κίνας είχα επίσης επιλέξει την Ρωσία  ως την πρώτη επίσημη επίσκεψή μου στο εξωτερικό.

Μου το υπενθυμίσατε και εσείς και μέχρι σήμερα αυτές οι αναμνήσεις είναι καλά φυλαγμένες στην καρδιά μου», είπε ο Σι Τζινπίνγκ απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο.

Ουσιαστικά τα λόγια αυτά του Κινέζου προέδρου συνιστούν και  την επικριτική στάση της Κίνας στα «εντάλματα σύλληψης»  αλλά και την θέση που λαμβάνει αναφορικά με την ουκρανική διένεξη.

While everyone is distracted with Trump’s impending arrest, President Xi just called Putin his “dear friend.”

Thanks to Joe Biden, America is divided while our two strongest adversaries are now united.pic.twitter.com/QxtibcD9RF

— Collin Rugg (@CollinRugg) March 20, 2023

Ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται για τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα και το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έφτασε στη Ρωσία, ήταν να δει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον δεύτερο να τονίζει πως θέλει να εξετάσει σοβαρά τις κινεζικές προτάσεις για ειρήνη στην Ουκρανία, σε μια ρπωτη συνάντηση η οποία διήρκησε 4,5 ώρες.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε ανεπίσημα, ενώ από την πλευρά του Πεκίνου αποτελεί μια επιδίωξη για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

🇨🇳🇷🇺 Informal talks between Putin and Xi Jinping ended, they lasted for 4.5 hours.

Putin personally escorted Xi Jinping to his car after talks in the Kremlin. pic.twitter.com/KUQ53nJrPl

— AZ 🛰🌏🌍🌎 (@AZgeopolitics) March 20, 2023

Η συνεργασία χωρίς όρια Κίνας-Ρωσίας έχει τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο, με τις ΗΠΑ να ανησυχούν ότι το Πεκίνο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Μόσχα. Το Πεκίνο το αρνείται αυτό και επίσης αντέκρουσε την εκτίμηση της Δύσης ότι η Κίνα υποδαυλίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά τις προνομιακές του σχέσεις με τη Μόσχα σε πλήρη ένταση με τη Δύση, το Πεκίνο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η διπλωματική επιρροή αντιστοιχεί στο βάρος της κινεζικής οικονομίας, παρουσιάζεται ως μεσολαβητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπορεί η Κίνα, ισχυροποιημένη από τον ρόλο της στην πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, να προβάλλει το σχέδιό της για την Ουκρανία, δυσκολεύεται όμως να πείσει τις δυτικές χώρες.

Πηγή


Εκτύπωση   Email
Image