Προς τα νότια προσανατολίζεται η ουκρανική αντεπίθεση – Στόχος η Μελιτόπολη και η αποκοπή της Κριμαίας (upd)

Προς τα νότια προσανατολίζεται η ουκρανική αντεπίθεση – Στόχος η Μελιτόπολη και η αποκοπή της Κριμαίας (upd)
Με τακτικές ΝΑΤΟ εκτελεί χτυπήματα αναγνώρισης ο ουκρανικός στρατός

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στο Ντονμπάς όπου παρά τα τις τρομακτικές απώλειες εκατέρωθεν καμία πλευρά (ούτε η ρωσική ούτε η ουκρανική) όχι απλά δεν υποχωρεί αλλά συγκρούεται με καθημερινές απώλειες άνω των 1000 νεκρών ανδρών και οι δύο πλευρές.

Πάντως οι Ουκρανοί σύντομα θα δείξουν προς τα που θα κινηθούν ανατολικά ή νότια καθώς το σημείο συγκέντρωσης εφεδρειών πλέον είναι η περιοχή της Ζαπορίζια (που ελέγχει το Κιεβο).

Διάφορες πηγές υπολογίζουν ότι η κύρια δύναμη κρούσης των Ουκρανών στην περιοχή της Ζαπορίζια ανέρχονται σε 50.000 στρατιώτες και έως και χίλια άρματα μάχης και ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, κυρίως δυτικής κατασκευής.

Σε περίπτωση που εκδηλωθεί εκεί η επίθεση αντικειμενικός στόχος θα είναι η κατάληψη της λωρίδας γης που ενώνει την Μαριούπολη και την Κριμαία και τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους Ρώσους.

Βασικός ουκρανικός στόχος η Μελιτόπολη, ακριβώς στην μέση της διαδρομής της Μαριούπολης με την Κριμαία, αμιγώς ρωσική σε ότι αφορά τον πληθυσμό της. Τυχόν κατάληψή της θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ρωσική επιχείρηση.

Όλα για τους Ουκρανούς θα κριθούν από το αν θα καταφέρουν να διασπάσουν την ρωσική άμυνα και να διασχίσουν την λίγων δεκάδων χιλιομέτρων απόσταση από τα εδάφη που ανακατέλαβαν στην Χερσώνα, μέχρι την 100% ρωσόφωνη, πλέον. Μελιτόπολη, 

Αν τυχόν ανακαταλάβουν την Μελιτόπολη -και έχουν δείξει ότι έχουν τις δυνατότητες για τέτοιες επιθετικές επιχειρήσεις και πλέον θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες με το «ποτάμι» των δυτικών αρμάτων μάχης (θα φτάσουν τα 800) και ΤΟΜΑ (τουλάχιστον 1600)- τότε θα απομονώσουν την Κριμαία από την Μαριούπολη και όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή για τους Ρώσους.

Πάντως ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στρατηγός Mark Milley ανέφερε ότι κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν έχει πλεονέκτημα μέχρι στιγμής.

Ο στρατηγός σημείωσε ότι «δεν θεωρεί πιθανό» τα ουκρανικά στρατεύματα να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις το 2023, ωστόσο, κατά τη γνώμη του, η Ρωσία επίσης «δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους» στην Ουκρανία.

Seems Stepnovo liberated by Russians pic.twitter.com/R6JPkqL1J3

— ZOKA (@200_zoka) March 20, 2023

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στην περιοχή της Ζαπορίζια έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα  με αρκετούς να θεωρούν ότι εκεί θα πρέπει να αναμένεται μια μεγάλη επίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή με στόχο πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις στο Donbass και να προωθηθούν προς την Αζοφική Θάλασσα τις επόμενες εβδομάδες καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Ουκρανοί και πλέον θα πρέπει να δούμε που θα διοχετευτούν, νότια ή ανατολικά;

Pictures of War.
🇷🇺 Russian forces attacked Ukrainian positions.
One KIA🙏🏼 and a destroyed tank can be seen. pic.twitter.com/x0TKs78iQd

— chris__759 (@chris__759) March 21, 2023

Πάντως και παρά τις απώλειες, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις αναγνώρισης μάχης προκειμένου να εντοπίσει τα αδύναμα σημεία στη ρωσική άμυνα σε όλο το μέτωπο.

Σύμφωνα με την τακτική που ανέπτυξε το ΝΑΤΟ, εξαπολύουν επιθέσεις με τακτικές ομάδες έως και 10 τεθωρακισμένων οχημάτων.

🇺🇦Ukrainian soldiers on their way to kick more occupiers out of Ukraine.
Don’t forget to wish them safety.❤️ pic.twitter.com/coj90NO7KO

— UKRAINIAN SQUAD🇺🇦 (@ukrainiansquad) March 21, 2023

Στις 19 Μαρτίου, οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση αναγνώρισης μάχης στο νότο του Orekhov.

Επιτέθηκαν σε ρωσικές θέσεις κοντά στη Novodanilovka με έως και δύο τάγματα πλήρως εξοπλισμένα από το ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, στήλες βαρέως εξοπλισμού του ΝΑΤΟ πλησιάζουν ήδη τις γραμμές του ουκρανικού μετώπου, πολλά οπλικά συστήματα προορίζονται για την επίθεση στο νότιο μέτωπο του Donbass.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αναπτυχθούν και γερμανικά άρματα μάχης Leopard, καθώς θεωρείται ότι είναι πιο κατάλληλα για μάχες στις ουκρανικές στέπες.

Leopards spotted somewhere in Ukraine. pic.twitter.com/iaropk0H4P

— Ramms✙ein Fella🇺🇦 (@rammstein_fella) March 21, 2023

Πηγή


Εκτύπωση   Email
Image