30.6 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαιρόςΈρχεται το φαινόμενο La Niña - Τι θα αλλάξει στο φετινό καλοκαίρι

Έρχεται το φαινόμενο La Niña – Τι θα αλλάξει στο φετινό καλοκαίρι

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Έλεγχος μυκοτοξινών στα δημητριακά και ασφαλής αποθήκευση

Επιστημονική μελέτη για την παρουσία μυκοτοξινών σε βρώμη και κριθάρι. Στόχος επιστημονικής μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ασφάλειας Τροφίμων, στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, Chris Elliott και ομάδα ερευνητών, από το Πανεπιστήμιο Teagasc-Ashtown Food Research Centre, ήταν να επανεξετάσει (και, όπου είναι δυνατόν, να εξειδικεύσει) τις τρέχουσες μεθόδους

Πυροσβεστική: 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες – «Βροχή» τα πρόστιμα για εμπρησμούς

Από τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής (23/8), έως τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου (24/8), εκδηλώθηκαν 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 23 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1827361354505683085 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

Οι Τσετσένοι αιχμαλώτισαν δέκα Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή Kursk

ανέφερε νέες επιτυχίες των μαχητών του στην περιοχή του Kursk σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram. Τις τελευταίες 24 ώρες, οι Ουκρανοί στο τμήμα της γραμμής επαφής που ελέγχεται από την ειδική μονάδα «Akhmat» έχασαν ένα κύριο άρμα μάχης, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και άλλα. Ο Alaudinov ανέφερε επίσης μεγάλες απώλειες προσωπικού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Δέκα

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε σε Ζελένσκι και τον ενημέρωσε για νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων. Παρά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία «παραμένει μια ελεύθερη χώρα», αναφέρει ο Μπάιντεν σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας – παραμονή της επετείου ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας – πως «ο πόλεμος θα τελειώσει με μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ουκρανία». Η
spot_imgspot_img

Νωρίτερα από το αναμενόμενο θα εμφανιστεί φέτος το φαινόμενο La Niña

Το μετεωρολογικό φαινόμενο La Niña θα φθάσει αργότερα φέτος και θα φέρει μαζί του πιο δροσερές θερμοκρασίες, έπειτα από τα ρεκόρ ζέστης που προκάλεσε το φαινόμενο El Niño εδώ και έναν χρόνο.

«Το φαινόμενο El Niño 2023/24, που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει ότι φθάνει στο τέλος του. Το πιθανότερο είναι η επιστροφή στις συνθήκες του La Niña αργότερα αυτόν τον χρόνο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Υπάρχουν 60% πιθανότητες το φαινόμενο La Niña να εμφανισθεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και αυξάνονται στο 70% για την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό που θεωρεί ότι «ο κίνδυνος επανεμφάνισης του El Niño κατά την περίοδο αυτή είναι αμελητέα».

Για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, ο Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες (50%) οι συνθήκες να είναι ουδέτερες – ούτε El Niño ούτε La Niña – ή μεταβατικές προς την La Niña

Φυσικό φαινόμενο

Το φαινόμενο La Niña συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού. Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η επίδραση ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις περιοχές. Στην τροπική ζώνη, το La Niña παράγει κλιματικές συνέπειες αντίθετες με εκείνες του El Niño.

Πάντως, τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Ζέστη και κυκλώνες

Κάθε μήνα από τον Ιούνιο 2023 έχει καταγραφεί και νέο ρεκόρ υψών θερμοκρασιών – και το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Το τέλος του φαινομένου El Niño δεν σημαίνει παύση στην κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα, διότι ο πλανήτης μας θα συνεχίζει να θερμαίνεται εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύουν την ζέστη. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό όλο κατά την διάρκεια των προσεχών μηνών», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Κο Μπάρετ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Ετσι, το φαινόμενο La Niña έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για την εποχή των κυκλώνων του 2024 στον βόρειο Ατλαντικό, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Ιουνίου και θεωρείται ότι θα είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει τέσσερις έως επτά κυκλώνες της κατηγορίας 3 ή και περισσότερους, σύμφωνα με την NOAA.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, παρά την δροσιστική επίδραση του φαινομένου La Niña από το 2020 μέχρι τις αρχές του 2023.

Οσο για το El Niño, κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο 2023 και είναι ένα από τα πέντε ισχυρότερα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί.

«Οι μετεωρολογικές μας συνθήκες εξακολουθούν να είναι περισσότερο ακραίες εξαιτίας της επιπλέον ζέστης και υγρασίας στην ατμόσφαιρά μας», επισημαίνει ο Κο Μπάρετ.

«Για τον λόγο αυτό η πρωτοβουλία Alertes για όλους παραμένει προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Ο Οργανισμός του ΟΗΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού με σύστημα έγκαιρων συναγερμών για τους μετεωρολογικούς κινδύνους μέχρι το τέλος του 2027, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πλέον υποβαθμισμένες ζώνες, όπως στην Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img