30.1 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαιρόςΦονικός «θόλος θερμότητας» - Νέα μελέτη για τους καύσωνες στη Μεσόγειο: Η...

Φονικός «θόλος θερμότητας» – Νέα μελέτη για τους καύσωνες στη Μεσόγειο: Η απειλή για την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Βαθρακογιάννης: Ακραία η συμπεριφορά της φωτιάς στον Βαρνάβα

Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στο Βαρνάβα τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στις Αιγειρούσες Μεγάρων όπως τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, ενώ για τον Βαρνάβα Αττικής σημείωσε ότι παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση αφού

meteo.gr: Ο καπνός από τη φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής όπως καταγράφηκε από τις κάμερες της Πεντέλης και τον μετεωρολογικό δορυφόρο

Ο καπνός από τη φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής όπως καταγράφηκε από τις κάμερες της Πεντέλης και τον μετεωρολογικό δορυφόρο Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, 18:45   Ο καπνός από την φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής καταγράφηκε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, με

Αίγυπτος – Κατάρ: Είπαν στο Ισραήλ ότι ο νέος ηγέτης της Χαμάς επιθυμεί συμφωνία για τη λήξη του πολέμου στη Γάζα

Μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ είπαν σε Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ επιθυμεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο CNN μια ισραηλινή πηγή με γνώση του θέματος. Εντούτοις, «κανείς δεν ξέρει τι θέλει ο Μπίμπι» , τόνισε η πηγή

Ουκρανός αξιωματούχος: “Η ουκρανική εισβολή στοχεύει να «αποσταθεροποιήσει» τη Ρωσία”

«Χιλιάδες» Ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην εισβολή στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, η οποία στοχεύει να διασκορπίσει τις δυνάμεις της Μόσχας και να «αποσταθεροποιήσει» τη Ρωσία, « Είμαστε σε επίθεση. Ο στόχος είναι να διασκορπίσουμε τις θέσεις του εχθρού, να του επιφέρουμε μέγιστες απώλειες, να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς είναι ανίκανοι να προστατεύσουν τα ίδια

Κρίσιμο 48ωρο στο Κούρσκ: Οι Ουκρανοί άρχισαν να χάνουν την συνοχή τους – Ουκρανικό άρμα εξοντώνει… ομάδα ουκρανικού πεζικού!

Σοβαρά προβλήματα επικοινωνιών και ως εκ τούτου απόδοσης στο πεδίο της μάχης, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κούρσκ, λόγω της έντονης δράσης των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία είδαν αδρανοποηθεί για άγνωστους λόγους τα πρώτα 24ωρα της ουκρανικής επίθεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ακόλουθο βίντεο, όπου ουκρανική ομάδα προσωπικού βάλλει… κατά
spot_imgspot_img

Η υπερβολική ζέστη που πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με διεθνή ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Όπως αναφέρει η Le Figaro, το χείλος της Μεσογείου πνίγηκε κάτω από έναν «θόλο θερμότητας». Μετά από έναν Ιούνιο που ήταν «θερμότερος από όλους τους προηγούμενους Ιούνiους» παγκοσμίως, έφτασε τους 44°C στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Η Ελλάδα γνώρισε τον δεύτερο καύσωνα του καλοκαιριού τον Ιούλιο, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 43°C, ξηρούς ανέμους και δασικές πυρκαγιές.

Στο Μαρόκο, την περασμένη Πέμπτη, 21 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ένα 24ωρο στην πόλη Μπένι Μελλάλ, στο κέντρο της χώρας, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε s;hmera, ειδικοί από το World Weather Attribution διαβεβαιώνουν ότι αυτός ο «κύμα καύσωνα της Μεσογείου θα ήταν αδύνατο χωρίς την αύξηση της θερμοκρασίας λόγω των ορυκτών καυσίμων» .

Η ανάλυση διεξήχθη από πέντε ερευνητές από το World Weather Attribution, μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που αναλύει την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, ακραίες βροχοπτώσεις, ζέστη κυμάτων και ξηρασίες.

Για να ποσοτικοποιηθεί αυτή η επίδραση για τον μήνα Ιούλιο, οι επιστήμονες «ανέλυσαν δεδομένα για το κλίμα προκειμένου να συγκρίνουν την εξέλιξη αυτού του τύπου γεγονότων μεταξύ του τρέχοντος κλίματος, που χαρακτηρίζεται από υπερθέρμανση του πλανήτη περίπου 1,3 °C, και του ψυχρότερου, προβιομηχανικού κλίματος», επισημαίνουν.

Υψηλότερες θερμοκρασίες πάνω από 3 βαθμούς

Παρατήρησαν λοιπόν ότι οι θερμοκρασίες ήταν έως και 3,3°C υψηλότερες. Και αυτά τα κάποτε σχεδόν αδύνατα κύματα καύσωνα «αναμένεται τώρα να συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε δέκα χρόνια στο σημερινό κλίμα». «Αν ο πλανήτης δεν σταματήσει γρήγορα να καίει άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αυτά τα φαινόμενα θα γίνουν θερμότερα, πιο συχνά και θα διαρκέσουν περισσότερο» , καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα πιο θανατηφόρα ακραία φαινόμενα

«Η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από άλλες ηπείρους και ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα» , σχολιάζει η Mariam Zachariah, ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου, σε δελτίο τύπου.

«Τα κύματα καύσωνα είναι τα πιο θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα», θυμάται ο Roop Singh, μέλος του κινήματος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη μελέτη. Σύμφωνα με τον ίδιο , οι άνθρωποι που περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επικίνδυνης ζέστης, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών και των θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτή την εβδομάδα.

Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% τα τελευταία 20 χρόνια . Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη , περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω υπερβολικής ζέστης το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img