32.4 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαιρόςΚαιρός - Βγάλτε ομπρέλες: Ριζική αλλαγή - Τι φέρνουν στην περιοχή οι...

Καιρός – Βγάλτε ομπρέλες: Ριζική αλλαγή – Τι φέρνουν στην περιοχή οι μεταβολές στο ρεύμα του Κόλπου

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Είναι ασφαλές να τρώτε φαγητό από delivery που έφτασε κρύο;

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν. Όλοι μας έχουμε παραγγείλει φαγητό στο σπίτι σε συνθήκες καύσωνα ή έχουμε ξεχάσει τα αποφάγια στον πάγκο της κουζίνας για λίγες ώρες χωρίς καταστροφικά αποτελέσματα και αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου δύο ώρες πριν αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με το USDA.

Φωτιά στην Αττική: Υπάρχουν ενδείξεις για δύο ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς στον Βαρνάβα

Σκηνικό Αποκάλυψης άφησε πίσω της η «πύρινη λαίλαπα» που χτύπησε με αγριότητα τα βορειοανατολικά της Αττικής, με περίπου 100.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη, σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί και μία γυναίκα να έχει «χάσει» τη ζωή της. Οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος διερευνούν ήδη τις συνθήκες έναρξης της φωτιάς, ενώ εξετάζουν το

Μόλις 2 Iskander αρκούσαν για να βγάλουν νοκ άουτ 5 μονάδες Patriot! vid

Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μονάδες αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot» και ένα γερμανικό IRIS-T σε δύο διαφορετικές περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το βράδυ της Παρασκευής. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν στείλει απροσδιόριστο αριθμό συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία. Το πρώτο βίντεο του Υπουργείου Άμυνας (MOD) έδειξε

Μπάιντεν για Γάζα: Καμιά πλευρά να μην υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει σε δήλωσή του πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπίνκεν μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή προκειμένου να υπογραμμίσει πως «με τη διαφαινόμενη πλέον ολοκληρωμένη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, κανείς στην περιοχή δεν θα πρέπει με τις ενέργειές του να υπονομεύσει αυτήν την διαδικασία». Ο αμερικανός πρόεδρος

Ρωσικό Iskander κατέστρεψε Su-24 των ουκρανικών δυνάμεων στo αεροδρόμιο Aviatorkse (βίντεο)

Ρωσικό Iskander κατέστρεψε Su-24 των ουκρανικών δυνάμεων στo αεροδρόμιο Aviatorkse. Το Iskander είναι ένα τακτικό πυραυλικό σύστημα υψηλής ακρίβειας με εμβέλεια βολής έως 500 χιλιόμετρα. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Aviatorkse 🕰 Date: ~16.08.2024📌 Coordinates: 48.358871,35.081660👩‍🚀 Squad: 📝 Description: Russian Iskander-M hits Ukrainian Su-24 at airfield in Aviatorkse.🖥 id: 17082024.0758✉️source: https://t.co/iSLIuu8AO8 Map: Military Summary Map… pic.twitter.com/3pduiNo4Zk —
spot_imgspot_img

Ανατροπή σκηνικού αναφορικά με τον καιρό θα υπάρξει τις επόμενες ώρες, με υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών και κατά τόπους καταιγίδες.

Kαι σήμερα Σάββατο αναμένεται ζεστό και με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο, αλλά από την Κυριακή υποχωρεί σταδιακά η θερμοκρασία ενώ θα εξασθενήσουν λίγο και οι βοριάδες, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Από το μεσημέρι της Κυριακής έρχονται όμως καταιγίδες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός θα είναι ο καιρός το Σάββατο (17/8), ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται να αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανές βροχές στα ηπειρωτικά, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά τους 40 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου και τη νότια Κρήτη τους 35 με 37 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς, στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 βαθμούς και στις Σποράδες έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα γύρω ορεινά ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι (πλην της Θράκης). Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και πιθανώς στα κεντρικά ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 33 με 35 και τοπικά τους 36 με 37 βαθμούς, στα βόρεια ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 31 με 34 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Κολυδάς για το ρεύμα του Κόλπου

Στο μεταξύ ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, ανέλυσε τις αλλαγές που επιφέρουν τόσο στον Ατλαντικό όσο και στη Μεσόγειο, οι μεταβολές στο ρεύμα του Κόλπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ .
Το Ρεύμα του Κόλπου είναι μέρος ενός πολύ ευρύτερου συστήματος ρευμάτων, που επίσημα ονομάζεται Atlantic Meridional Overturning Circulation ή #AMOC. Περιγράφεται ως «ο μεταφορικός ιμάντας του ωκεανού» και μεταφέρει ζεστό νερό κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού προς τα βόρεια, από τους τροπικούς μέχρι το βόρειο ημισφαίριο.
Η κίνηση των ωκεάνιων ρευμάτων οφείλεται σε έναν συνδυασμό της περιστροφής της Γης, των ανέμων και των διαφορών στη θερμοκρασία και στην περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι (γνωστές επίσης ως «διακυμάνσεις θερμοκρασίας-αλατότητας»). Το Ρεύμα του Κόλπου κινείται κυρίως από τους ανέμους, ενώ η κίνηση του Ρεύματος του Βόρειου Ατλαντικού βασίζεται στη θερμοαλατική κυκλοφορία.
Tελευταίες μελέτες αναφέρονται στην επιβράδυνση της ΑMOC – Υπάρχουν επιδράσεις στη Μεσόγειο; Η συνοπτική ανάλυση στο άρθρο που ακολουθεί .

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img