Η κακοκαιρία «Alexandros» πήρε το όνομά της στο πλαίσιο της καθιερωμένης πρακτικής ονοματοδοσίας των έντονων καιρικών φαινομένων, που εφαρμόζεται από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Η λίστα με τα ονόματα καταρτίζεται κάθε χρόνο από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των τριών χωρών, με στόχο τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της ενημέρωσης για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η λίστα των κακοκαιριών για το 2024-2025
Για την περίοδο Οκτωβρίου 2024 έως Σεπτεμβρίου 2025, η λίστα περιλαμβάνει 24 ονόματα, τα οποία χρησιμοποιούνται με αλφαβητική σειρά. Τα ονόματα αντανακλούν το γλωσσικό ιδίωμα των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία, ενώ είναι γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες για την ευκολότερη χρήση και κατανόηση.
Η κακοκαιρία «Αλέξανδρος» είναι η πρώτη στη λίστα και άνοιξε τον κύκλο των φαινομένων για τη φετινή περίοδο. Με βάση τη σειρά των ονομάτων, ακολουθούν κακοκαιρίες όπως «Bora», «Coral» και «Daphne».
Η λίστα με τα ονόματα των 24 κακοκαιριών:
- Alexandros,
- Bora,
- Coral,
- Daphne,
- Ermis,
- Frida,
- Gerasimos,
- Hemera,
- Ido,
- Julia,
- Kiniras,
- Lea,
- Marinos,
- Nestor,
- Ofek,
- Pelagia,
- Qesem,
- Roni,
- Solon,
- Tria,
- Uri,
- Valeria,
- Yam,
- Zoe
Για ποιον λόγο δίνουμε ονόματα στις κακοκαιρίες;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) το να δίνονται ονόματα σε τροπικούς κυκλώνες ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια -όπως θα δούμε και παρακάτω- προκειμένου να βοηθήσει αυτή η τακτική στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς ή τα γράμματα. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ κυρίως τα Social Media, με αποτέλεσμα να αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και την ετοιμότητα της κοινωνίας. Στην Ελλάδα η ονοματοδοσία αρχικά ξεκίνησε από το 2017 από το ΕΑΑ/meteo και αργότερα μέσω της Eumetnet η αρμοδιότητα δόθηκε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Η ονοματοδοσία των τροπικών κυκλώνων
Σχετικά με την ονοματοδοσία των τροπικών κυκλώνων υπάρχει η εντύπωση ότι τα ονόματα δίνονται από υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες τα ονόματα δίνονται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα του Οργανισμού όπου είναι αναρτημένες λίστες οι οποίες που αναφέρονται στα ονόματα τα οποία θα ισχύσουν για τα επόμενα 6 χρόνια.
Μέχρι και τον 19ο αιώνα πολλοί τυφώνες στις Δυτικές Ινδίες πήραν το όνομά τους από τη συγκεκριμένη ημέρα των αγίων κατά την οποία σημειώθηκαν. Ο Ivan R. Tannehill περιγράφει στο βιβλίο του “Hurricanes” για παράδειγμα, τον «Τυφώνα Σάντα Άννα» που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 26 Ιουλίου 1825 και τον «Σαν Φελίπε» που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 13 Σεπτεμβρίου και στα δύο 1876 και 1928.
Ονόματα σε μεγάλες κακοκαιρίες όμως είχαν δοθεί και στη χώρα μας όπως στη «Πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου» το 1896 καθώς και «Στον καιρό της Κολώνας» το 1852. Στην πρώτη κακοκαιρία έχασαν την ζωή τους 62 άνθρωποι και σημειώθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Φιλίππου, ενώ στη δεύτερη έπεσε μια από τις 3 κολώνες στο ναό του Ολυμπίου Διός. Πολλοί πίστευαν τότε ότι αυτό ήταν κακό σημάδι και θεώρησαν το γεγονός αυτό ότι ήταν «υπεύθυνο» για τα θύματα της χολέρας στην Αθήνα το 1854. Σε Παγκόσμιο επίπεδο ο πρώτος μετεωρολόγος που υλοποίησε την ονοματοδοσία των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων ήταν ο ΑυστραλοΒρετανός Clement Wragge στην Αυστραλία και για το έργο του κάνουμε εκτενή αναφορά σε παλαιότερη ανάρτησή μας.