27.4 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαιρόςΜερομήνια 2024: Πλησιάζει «βαρύς» χειμώνας – Πότε ζήσουμε το δυσκολότερο 20ήμερο

Μερομήνια 2024: Πλησιάζει «βαρύς» χειμώνας – Πότε ζήσουμε το δυσκολότερο 20ήμερο

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε η Ρωσία σε Belgorod, Bryansk και Κουρσκ

Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας (NAK), εκ μέρους του Διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Alexander Bortnikov, κήρυξε μέτρα «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στις παραμεθόριες περιοχές Belgorod, Bryansk και Κουρσκ. Το μέτρο αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού. Στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, οι αρχές θέλουν να αποτρέψουν πιθανές ενέργειες δολιοφθοράς και αναγνώρισης

Ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο – Στο επίκεντρο κέντρα διοίκησης

Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, όπου ενεργοποιήθηκαν συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας για να την απωθήσουν, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο. «Μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν, ο συναγερμός για αεροπορική επιδρομή συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters άκουσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις και εκτοξεύσεις της

Ελληνική έρευνα: Το καλαμπόκι από σόργο θα αντικαταστήσει σταδιακά του αραβόσιτου

Η φιλικότερη στο περιβάλλον πρόταση για μερική αντικατάσταση του αραβόσιτου. Το καλαμπόκι αποτελεί κτηνοτροφή υψηλής διατροφικής αξίας και έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Όμως, λόγω των υψηλών απαιτήσεών του σε λιπάσματα και αρδευτικό νερό, αποτελεί πλέον «ακριβή» και περιβαλλοντικά μη ορθολογική καλλιέργεια στην ημιξηρική ζώνη της χώρας μας με προβλήματα

Καιρός: Δεκαπενταύγουστος με βροχές – Μέχρι πότε θα έχουμε καύσωνα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στην Ελλάδα τις επόμενες επτά ημέρες, ωστόσο σε πολλές «γωνιές» της χώρας μας καραδοκούν έντονες νεφώσεις, έως και βροχοπτώσεις. Παράλληλα, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι αρκετά ισχυροί, επηρεάζοντας την «Μεγάλη Έξοδο» του Αυγούστου για χιλιάδες παραθεριστές - και όχι μόνο. Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο

Πυρκαγιές: Στο «κόκκινο» η μισή Ελλάδα, συνθήκες για megafires – Οι περιοχές που κινδυνεύουν

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας σήμερα, Κυριακή 11 Αυγούστου, καθώς αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά με αποτέλεσμα η μισή χώρα να αντιμετωπίζει ακραίο κίνδυνο φωτιάς επιπέδου 5. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στη Νότια
spot_imgspot_img

Δύσκολο φθινόπωρο και «βαρύς» χειμώνας βρίσκονται «προ των πυλών» για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μερομήνιων.

Οι μήνες:

Σεπτέμβριος 2024: Οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές στα νότια της χώρας, αλλά ελαφρώς χαμηλότερες στα βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οκτώβριος 2024: Στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία, με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή σε όλη τη χώρα.

Νοέμβριος 2024: Τα πρώτα χιόνια αναμένονται μεταξύ 8 και 13 Νοεμβρίου, και μάλιστα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία και πιθανώς στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Δεκέμβριος 2024: Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα φέρει χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανή χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας. Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ο καιρός θα γίνει σταδιακά πιο ήπιος, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.

Ιανουάριος 2025: Ο χρόνος θα ξεκινήσει με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μέσα του μήνα υπάρχει πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.

Με αυτές τις προβλέψεις, οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα, με έντονες καιρικές συνθήκες που θα απαιτήσουν προσοχή και μέτρα προστασίας.

Πώς προβλέπουν τον καιρό τα μερομήνια

Τα μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Μάλιστα, εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρείτο η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι μετρούν τα μερομήνια από την 1η έως τη 12η μέρα του Αυγούστου, ενώ, κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα μερομήνια, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες και τις ασχολίες τους, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img