32.4 C
Athens
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΝέα ΤάξηΜήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: “Η γενιά μας θα αποκαταστήσει τη...

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: “Η γενιά μας θα αποκαταστήσει τη Γη”

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νέα δημοφιλή σαμπουάν και αφρόλουτρα στη λίστα κινδύνου της ΕΕ

309 ενημερώσεις από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα RAPEX τον Αύγουστο για επικίνδυνα καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής. Από την 1η Αύγουστου έως και χθες 23 του μήνα, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενημέρωσης των χωρών μελών της ΕΕ, για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα δημοσίευσε τον εκπληκτικό αριθμό των 309 προϊόντων (σαμπουάν, αφρόλoυτρα, καλλυντικά, κολόνιες, αρώματα, αποσμητικά κα) που

Καιρός: Τι φέρνει η «ανορθόδοξη» αστάθεια του καιρού – Από τα 40άρια στο «ουκρανικό ψύχος»

Αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, με την αστάθεια να κάνει την εμφάνισή της σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μάλιστα ο μετεωρολόγος, διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του τη χαρακτηρίζει «ανορθόδοξη», καθώς θα συνοδεύεται από τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά με τη μεταβολή του

Καιρός: «Έβρασαν» Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος – 40αρια στη Μεσσηνία

Στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες το Σάββατο 24/08. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η θερμοκρασία στην Πελοπόννησο έφτασε τους 40.6 °C (Σκάλα Μεσσηνίας) και στη Στερεά Ελλάδα τους 39.4 °C (Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας). Στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της

Πυροσβεστική: 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην Πρέβεζα ενώ εκδόθηκε μήνυμα απομάκρυνσης από το 112 για όσους βρίσκονταν στην περιοχή Κλειστού Γυμναστηρίου Πρέβεζας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο
spot_imgspot_img

«Η γενιά μας θα αποκαταστήσει τη Γη». Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ομάδα Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) σημειώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του πλανήτη μας. Αναλαμβάνοντας συλλογική δράση, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά και να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον.

Κλιματική αλλαγή και αναπνευστικά νοσήματα

Η κλιματική αλλαγή αφορά άμεσα τους Πνευμονολόγους, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις σε νοσήματα όπως η ΧΑΠ, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο Νικόλαος Αθανασίου, Πνευμονολόγος, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της ΕΠΕ, παραθέτει στοιχεία που δημοσιοποίησε το European Environment Agency) για τη θνησιμότητα στην Ελλάδα το 2021:

9.990 θάνατοι οφείλονταν σε έκθεση σε συγκεντρώσεις PM2,5 πάνω από το κατευθυντήριο επίπεδο του WHO των 5μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)

2.110 θάνατοι οφείλονταν σε έκθεση σε συγκεντρώσεις NO2 πάνω από το κατευθυντήριο επίπεδο του WHO των 10μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)

1.120 θάνατοι οφείλονταν σε βραχυπρόθεσμη έκθεση σε συγκεντρώσεις Ο3 πάνω από 70μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται σημαντική επιβάρυνση από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στη νοσηρότητα των ασθενών με χρόνια νοσήματα, καθώς και στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Ο κ. Αθανασίου επισημαίνει: «αναμένουμε σημαντική επιδείνωση σε μελλοντικές εκθέσεις λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής και των πυρκαγιών που έχουν συμβεί τα τελευταία έτη στη χώρα μας».

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα μέρος πλέον της καθημερινότητάς μας. Οι αλλαγές στο περιβάλλον έχουν μια σημαντική επίδραση στα αναπνευστικά νοσήματα”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ.

Προσθέτει ότι “η επίδραση αυτή φαίνεται όμως να αφορά σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπους με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό status. Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι φωτιές και οι πλημμύρες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών με βρογχικό άσθμα και ΧΑΠ, αυξάνοντας τη χρήση των δομών υγείας. Παράλληλα, η έκθεση των παιδιών με τις κατάλληλες υποκείμενες παραμέτρους οδηγεί πολλές φορές στην ανάπτυξη νοσημάτων όπως το βρογχικό άσθμα”.

Συνεχίζει με το ερώτημα: ποια θα ήταν τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν; “Ας σταθούμε σε ένα από αυτά, που είναι η πρόσβαση σε δομές υγείας, ανθρώπων με κοινωνική ανισότητα», καταλήγει.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποίησε κοινή ενημερωτική εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, το Σάββατο 1η Ιουνίου στην Καρδίτσα. Στόχος της δράσης ήταν αφενός η ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της Πολιτείας σχετικά με την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των κατοίκων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιας περιοχής της χώρας μας που δοκιμάστηκε πρόσφατα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img