ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΚΟΣ : ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΝΟΝΤΑΙ (ΔΥΣΤΥΧΟΥΝ!) - Triklopodia

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΚΟΣ : ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΝΟΝΤΑΙ (ΔΥΣΤΥΧΟΥΝ!) - Triklopodia
Είναι μια φράση που είχε πει στη βουλή τη δεκαετία του 1960 ο αείμνηστος γέρος [...]
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ.ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΚΟΣ. - 31 Μαρ 2023 - 20:33
Το διάβασαν:61

Είναι μια φράση που είχε πει στη βουλή τη δεκαετία του 1960 ο αείμνηστος γέρος της Δημοκρατίας, Γ. Παπανδρέου, εν τη ρύμη του λόγου του. Και οι αριθμοί αυτοί είναι το δημόσιο έλλειμμα, που είναι η διαφορά ανάμεσα στα λεφτά που εισπράττει, με τα λεφτά που ξοδεύει ένα κράτος και το ΑΕΠ (το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, που είναι τα αγαθά και τα προϊόντα που μια οικονομία παράγει). Είναι οι αριθμοί της ανεργίας και της ακρίβειας! Είναι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων! Είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση των γεωργικών α΄υλών, με την ύπαιθρο να αγανακτεί από την ακρίβεια και να ερημώνει!

Είμαστε στους πρώτους μήνες του νέου έτους 2023 και οι περισσότεροι Έλληνες, με κομμένη την ανάσα γινόμαστε δέκτες άσχημων ειδήσεων για την οικονομία, εθνική και παγκόσμια, για την ασταμάτητη ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματά μας, για την ανεργία, τα επιτόκια, την ασφάλεια στις μεταφορές μας, στις πόλεις μας, στη ύπαιθρο κλπ.

Η χωρίς φρένο ακρίβεια που έχει αρχίσει εδώ και ενάμιση χρόνο,με ποσοστά αύξησης τιμών από 30-150% και αύξηση μισθών,το ισοδύναμο ενός λαϊκού ημερήσιου κουλουριού, με τους: προβληματικούς εγκλεισμούς, από την (πανδημία) και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την αύξηση της ενέργειας των μεταφορών και των α΄ υλών. Ειδικά στη χώρα μας, με την παντελή έλλειψη ελέγχων, λόγω της ανυπαρξίας κράτους της επιτροπής ανταγωνισμού και κοστολόγων ειδικών, που κάθε μεσάζοντας κάνει ότι θέλει, έχει καταντήσει τη ζωή του μέσου Έλληνα μαρτύριο! Κατά συνέπεια, οι λαμογιές αυτών που εμπλέκονται εμμέσως ή αμέσως στην παραγωγική διαδικασία, που αποφάσισαν μέσα στον χρόνο να γίνουν όλοι πλούσιοι,αυξάνοντας τις τιμές ειδικά των απορρυπαντικών μέχρι και 300% η απόσταση της Ελλάδας από τα παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης, η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της χώρας, το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, μαζί με τους φόρους που έχει θεσπίσει ένα κράτος μόνο παρατηρητής, προκαλούν την οριζόντια ακρίβεια. Αν και ο μέσος Έλληνας άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες με προτίμηση μόνο στα Ελληνικά προϊόντα, ή προϊόντα ετικέτας, το κόστος του καλαθιού πριν και μετά το ΦΠΑ σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με πολύ υψηλότερους μισθούς, μας κατατάσσει στους πρωταθλητές στη Ε.Ε. Έτσι για 21 ίδια προϊόντα από 8/11/22- 8/12/22 στη πατρίδα μας με ΦΠΑ κοστίζουν 95,30 ευρώ και στην Ισπανία 90,28 ευρώ. Χωρίς ΦΠΑ στη πατρίδα μας 81,85 ευρώ και στην Ισπανία 82,99 ευρώ κλπ. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει βλέπουμε το 37% των Ελλήνων να δηλώνουν ότι το 2023 θα κάνει λιγότερες αγορές, το 55% ίδιες και μόνο το 8% περισσότερες!

Εξίσου πρωταθλητισμό έχουμε και στη στέγαση, που το κόστος της, με την αύξηση των ενοικίων πάνω από 30% είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, με τάση αύξησης 4%! Οι προβλέψεις λέγουν ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα αποκλιμάκωση με την αντίστοιχη αύξηση των βραχυχρόνίων μισθώσεων που αφαιρεί τη διάθεση των ακινήτων για μακροχρόνια χρήση-ενοικίαση, ως και η μείωση των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών με την ανασφάλεια που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση. Έτσι το 74,2% των ενοικιαστών στην Ελλάδα δαπανούν το 40% του εισοδήματος τους για το συνολικό κόστος της στέγασης σύμφωνα με τη Euro- stat την στιγμή που στη Γερμανία δαπανούν μόνο το 23,3% και στη Βουλγαρία το 19,3%! Συμπερασματικά, σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, η χώρα μας είναι ακριβότερη και από το Λουξεμβούργο. Ολόκληρος ο οικιακός προϋπολογισμός δαπανάται για ενοίκιο(στεγαστικό δάνειο),θέρμανση, νερό, τηλέφωνο. Γνωστό είναι το γεγονός των νέων στην πατρίδα μας,που μέχρι τα 30,7 χρόνια συγκατοικούν με τους γονείς τους, με το κράτος τώρα προεκλογικά να λαμβάνει κάποια μέτρα, έστω και στο συν ένα, προς διευκόλυν- ση των νέων να αποκτήσουν δική τους στέγη με αντίστοιχη επιδότηση των τόκων των δανείων, στο 90%! για οικίες 15ετίας και μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.

Εκείνο όμως που μας δίνει άμεση υποψηφιότητα για πρωταθλητές Ευρώπης είναι η έως και 2.500 ευρώ μέση ετήσια επιβάρυνση των δανείων, λόγω αύξησης των επιτοκίων! Οι ειδικοί λέγουν και είναι καθησυχαστικοί, ότι έχουμε <<γερές ομπρέλες>> απέναντι στην ήδη υπάρχουσα καταιγίδα από την διεθνή αύξηση των επιτοκίων που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο του 2022! Ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν θωρακιστεί με ρευστότητα και ποιότητα στο ενεργητικό τους! Κάτι ανάλογο μας έλεγαν και το 2008, αλλά οδηγηθήκαμε, ή μας οδήγησαν από την πραγματικότητα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια το 2010!

Με επιχειρήσεις τεράστιου οικονομικού μεγέθους να συρρικνώνουν τις εργασίες τους, ή να αποχωρούν από τη χώρα μας, ποιά είναι η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας; Μήπως η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επιστρέφει πλέον ως πιεστική απαίτηση των οικονομικών δεδομένων,σήμερα; Μήπως γίναμε οι τσανακογλείφτες των Ευρωπαίων τραπεζικών εωσφοριστών και δεν το πήραμε χαμπάρι; Ηδη με 31/12/ 2022 μετράμε 1.084.000 ανέργους, με αυξανόμενους ρυθμούς(στοιχεία από εργάνη e-εργαζόμενοι).

Τότε ξεκίνησε το πρόβλημα με την Αμερικανική Lehman Brothers και σήμερα με την Silikon Valley Bank στην Αμερική και την Credit Suisse στην Ευρώπη. Βέβαια για να μην έχουμε νέες διαταραχές από πτωχεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων, γιατί ο κίνδυνος είναι συστημικός και δεν χωράει εφησυχασμός, θα πρέπει οι εποπτικές αρχές να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους από τις παλιές και πρόσφατες διαταραχές και να ενεργοποιήσουν κάθε οικονομικό ή θεσμικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους, για την διαφύλαξη της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε νέα αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Η μεγάλη αυτή αύξηση των επιτοκίων κοντά στο 4% θα αναγκάσει τον μέσο Έλληνα να αγανακτήσει,να κοπιάσει πολύ περισσότερο από τον μέσο Ευρωπαίο, γιατί χρειάζεται τουλάχιστον από 12-14 έτη δουλειάς για να αγοράσει ένα σπίτι 100 τετρ. μέτρων, τη στιγμή που ο μέσος Ευρωπαίος θέλει 6-8 έτη! Λυπηρό είναι το γεγονός, ότι παρότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η ξαφνική άνοδος των επιτοκίων και τα επακόλουθα που θα ακολουθήσουν με μια νέα γενιά (κόκκινων δανείων), δεν είναι στα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων. Δεν συγκινεί το πολιτικό σκηνικό, που φαίνεται σαν να ζει σε άλλη χώρα, ή να λειτουργεί ως σύμβουλος των τραπεζών, μη παίρνοντας ανάλογα μέτρα ανακούφισης των (συνεπών) δανειοληπτών, με τον τύπο και τα ΜΜΕ(μέσα μαζικής εξαπάτησης) να κωφεύουν, ή να σφυρίζουν κλέφτικα, μετά τη χρηματο- δότηση κατά σαράντα εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος, ως μπουναμάς στήριξης!

Έχοντας ως παράδειγμα τη δήλωση πρώην στελέχους του ΟΣΕ ότι για τον εκσυγχρονισμό των Γαλλικών σιδηροδρόμων δαπανήθηκαν μόνο 7,5 δις ευρώ και για τους Ελληνικούς μία γραμμή μόνο Αλεξανδρούπολη-Αθήνα 15 δις (με τα γνωστά επακόλουθα) και έχοντας ως δείκτη την ακρίβεια που έπιασε πλέον ταβάνι, την ασφάλεια της χώρας, την ανεργία κλπ.θα πρέπει κάποτε οι κυβερνήσεις να απαλλαγούν από την νοοτροπία να τοποθετούν σε θέσεις ευθύνης, αποτυχόντες πολιτευτές, κομματάρχες και ανθρώπους που στερούνται εμπειρίας για να απαλλαγούμε από αυτό το <καρκίνωμα> των τραγωδιών σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος, ο διοικητής, θα πρέπει να διαθέτει: Όραμα, στρατηγική, να θέτει ρεαλιστικούς στόχους. Να έχει άριστη γνώση του αντικειμένου που υπηρετεί και να ακολουθεί πνεύμα ομαδικότητας και αποτελεσματικότητας. Να γνωρίσει τα συμβάντα σε επείγοντα και μη. Να επιλέγει του κατάλληλους συνεργάτες του και να στελεχώνει το κάθε τμήμα με εκείνο το προσωπικό που είναι ικανό και θα του φέρει σιγουριά και αποτέλεσμα. Να σχεδιάσει το δικό του swot analysis(μελέτη δυνατών και αδύνατων σημείων) του οργανισμού και αφού το συγκρίνει με το υπάρχον, να αναλύσει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες που σχετίζονται με το περιβάλλον του οργανισμού που προίστανται. Να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις γνώσεις των παλαιών υπαλλήλων που μπορούν ακόμη να αποδώσουν, δίνοντάς τους θέσεις ευθύνης και όχι να τους πετάξει στον καιάδα της ανυποληψίας ως άχρηστους και αχρείαστους, εκτελώ- ντας εντολές του βαθέος κράτους του κόμματος που κυβερνά! Να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιά- ζονται και να σταθμίσει τους κινδύνους που τυχόν υπάρχουν με την <<χρήσιμη πληροφόρηση>>.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέ- σεις που θα θέσουν ένα οργανισμό, ένα υπουργείο σε τροχιά ανάπτυξης με απτά αποτελέσματα, για να μην ευημερούν πάντα οι αριθμοί και οι άνθρωποι πάντα εδώ στην Ελλάδα, να δυστυχούν. Διαφορετικά η αξιοπρεπείς παραίτηση είναι μόνη άμεση ενδεδειγμένη λύση για να αποφεύγονται τραγωδίες, αποτυχίες, οπισθοδρομήσεις και ο διεθνής διασυρμός, όπως:(Τέμπη,Μάτι,Μάνδρα,Πάρος). Και να είμαστε ουραγοί σε όλα τα διεθνή οικονομικά μεγέθη! Για να μην επαναλαμβάνονται οι στίχοι κάθε φορά του Κ. Βάρναλη: <<Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, περιμένουμε ένα κάποιο θάμα!>> Πότε επιτέλους θα αποφασί σουμε να πολεμήσουμε τους προσωπικούς μας δαίμονες; Ακόμη και αν το θαύμα γίνει είτε από τύχη, είτε γιατί μας αγαπάει ο Θεός, πόσο άξιοι είμαστε να το δούμε και να το καταλάβουμε; Καθ΄ότι θα είμαστε ανάξιοι των προγόνων που γιορτάσαμε προχθές, ανάξιοι των καιρών, ανάξιοι της μοίρας των δικών μας παιδιών σήμερα και των εγγονών μας, αύριο! Με τον Κ. Παλαμά να μας υπενθυμίζει ότι:

<<Χρωστάμε και σε όσους ήρθαν πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί…>>

Απρίλιος   2023   Ιωάννης   Καλάκος

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .Πηγή


Εκτύπωση   Email

Related Articles

Image