«Να αναθεωρηθεί η αρνητική εικόνα της τουρκοκρατίας»! Τρομακτικά λόγια για το μέλλον της Ελλάδας, χειροκρόταγε Μητροπολίτης – ΒΙΝΤΕΟ - Triklopodia

«Να αναθεωρηθεί η αρνητική εικόνα της τουρκοκρατίας»! Τρομακτικά λόγια για το μέλλον της Ελλάδας, χειροκρόταγε Μητροπολίτης – ΒΙΝΤΕΟ - Triklopodia
Και τι δεν ακούσαμε! «Πολυπολιτισμική συμβίωση» και διαθρησκειακή φιλία». Μετά την πραγματοποίηση της πρώτης στρογγυλής [...]
ΕΚΚΛΗΣΙΑ. - 14 Σεπ 2021 - 19:26
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Και τι δεν ακούσαμε! «Πολυπολιτισμική συμβίωση» και διαθρησκειακή φιλία».

Μετά την πραγματοποίηση της πρώτης στρογγυλής τράπεζας του κύκλου “Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΛΛΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2040”, στην Αθήνα, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργάνωσε την δεύτερη σχετική εκδήλωση στον Βόλο, στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» (Μελισσάτικα), την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, με θέμα «Η διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

Η συγκεκριμένη «στρογγυλή τράπεζα», όπως ονομάζεται, γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής Ελλάδα 2021, της γνωστής και μη εξαιρετέας, Γιάννας Αγγελοπούλου.

Με συντονιστή της συζήτησης τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιο, στο βήμα ανέβηκε μεταξύ άλλων η Trine Stauning Willert, καθηγήτρια Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ και Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Κοπεγχάγης.

«Υπάρχουν προοδευτικές φωνές στην εκκλησία που δείχνουν έναν σύγχρονο ρόλο της θρησκείας στην ελληνική κοινωνία όχι ως ένα σύμβολο της εθνικής ταυτότητας αλλά ως ένα από περισσότερα πολυτισμικά πλαίσια στα οποία στηρίζεται η κοινωνία και ως προσφορά πίστης ασχέτως γλωσσικής και εθνικής ταυτότητας».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην ανάγκη «αναθεώρησης της αρνητικής εικόνας της τουρκοκρατίας»:

«Εξέτασα τις τάσεις στην ελληνική ιστοριογραφία και λογοτεχνία για αναθεώρηση της αρνητικής εικόνας της τουρκοκρατίας ώστε να εμπλουτιστεί με αφηγήσεις για τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι τάσεις αυτές έφτασαν στο ευρύτερο κοινό μέσω της ευπόλιτης λογοτεχνίας όπου ναι μεν δεν αναθεωρείται ο πολιτισμικά ανώτερος και ηρωικός ρόλος των Ελλήνων ΑΛΛΑ παρόλα αυτά ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ το ΙΔΑΝΙΚΟ της πολυπολιτισμικής συμβίωσης και της διαθρησκειακής φιλίας.

Αν και λόγω της απειλητικής διάθεσης της Τουρκίας μάλλον πέρασε η ευκαιρία για μία ευρύτερη προβολή τςη διαπολιτισμικής συμβίωσης στο Οθωμανικό παρελθόν, ένα πρόσφατο πολύ θλιβερό παράδειγμα είναι αυτό της κούκλας Αμάλ που δεν επετράπη να περάσει από κάποια μέρη της Ελλάδας λόγω της θρησκείας της, υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες για προβολή της πολυπολιτισμικής δύναμης στην διαμόρφωση ελληνικών ταυτοτήτων με το κατεξοχίν παράδειγμα του Γ. Αντετοκούνμπο.

Αλλά και πολλών άλλων που συμμετέχουν στον εμπλουτισμό της ελληνικής εμπειρίας μέσα από την εκμάθηση των ελληνικών παραδόσεων και της γλώσσας».

Την καταχειροκρότησε τόσο το κοινό όσο και ο ίδιος ο Μητροπολίτης, ο οποίος στο τέλος του παρακάτω αποσπάσματος πήρε τον λόγο και έδωσε μάλιστα το παράδειγμα της επιρροής που είχαν στην Ελλάδα τα τουρκικά σίριαλ τα τελευταία χρόνια:

Ακούστε τον Μητροπολίτη στην ίδια εκδήλωση να μιλάει υπέρ της ενσωμάτωσης των αλλοδαπών:

el.gr


Εκτύπωση   Email

Related Articles