RIA Novosti : Το απίστευτο συμβαίνει στη Δύση: άρχισαν να απολύουν ανθρώπους που λένε ψέματα για τη Ρωσία - Triklopodia

RIA Novosti : Το απίστευτο συμβαίνει στη Δύση: άρχισαν να απολύουν ανθρώπους που λένε ψέματα για τη Ρωσία - Triklopodia
Πολωνικός στρατός κοντά σε σημείο πρόσκρουσης πυραύλων στο Przewodów – RIA Novosti, 1920, 24.11.2022 © [...]
ΔΙΕΘΝΗ. - 24 Νοέ 2022 - 12:56
Το διάβασαν:211
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Πολωνικός στρατός κοντά σε σημείο πρόσκρουσης πυραύλων στο Przewodów – RIA Novosti, 1920, 24.11.2022

© AFP 2022 / Wojtek Radwanski, Damien Simonart

Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Vladimir Kornilov

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press απέλυσε τον δημοσιογράφο του James Laporta, ο οποίος είναι αρκετά διάσημος σε ορισμένους κύκλους, επειδή διέδιδε ειλικρινά ψευδείς πληροφορίες. Φαίνεται να είναι μια συνηθισμένη εσωτερική υπόθεση, αλλά είναι αξιοσημείωτο για την εποχή μας. Επειδή ο δημοσιογράφος απολύθηκε όχι μόνο για ένα ψεύτικο, αλλά για ένα αντιρωσικό ψεύτικο. Δηλαδή, για δραστηριότητες αρκετά συνηθισμένες για τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Λαπόρτα ανέφερε ότι έλαβε υποστήριξη από “πολυάριθμους δημοσιογράφους και συντάκτες” μετά την είδηση της απόλυσής του. Σίγουρα φαντάστηκαν τον εαυτό τους στη θέση του και αναρωτήθηκαν: “Πώς;! Απολύουν κάποιον στις μέρες μας επειδή λέει ψέματα για τη Ρωσία;”.

Το γεγονός είναι ότι ο πρώην Αμερικανός πεζοναύτης Laporta είναι ακριβώς ο δημοσιογράφος που, επικαλούμενος μια “υψηλού επιπέδου πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών” (ανώνυμη φυσικά), ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα εν βρασμώ ψυχής ότι ρωσικοί πύραυλοι είχαν προσγειωθεί στην Πολωνία, καταστρέφοντας ένα ειρηνικό πολωνικό τρακτέρ και σκοτώνοντας δύο αθώους αγρότες. Λίγες ημέρες αργότερα το πρακτορείο απέσυρε την είδηση από τις ροές του, ενημερώνοντας τους συνδρομητές του ότι ήταν αναληθείς.

Όπως όλοι θυμόμαστε, η ιστορία αυτή πριν από μια εβδομάδα αναστάτωσε ολόκληρο τον κόσμο: οι ηγέτες των μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν επειγόντως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί για να το συζητήσουν, και ορισμένοι ιδιαίτερα παθιασμένοι ηγέτες στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες άρχισαν ακόμη και να κάνουν εικασίες για την εφαρμογή του πέμπτου άρθρου του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ – δηλαδή, στην πραγματικότητα, για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ευτυχώς, οι τοπικοί δημοσιογράφοι ανήρτησαν αμέσως στο Δίκτυο φωτογραφίες από θραύσματα του άτυχου πυραύλου, ο οποίος πέταξε στο πολωνικό χωριό Przewodów από την κατεύθυνση της Ουκρανίας. Κανένας από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που είδαν αυτές τις εικόνες δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι τα υπολείμματα του πυραύλου S-300 βρίσκονταν μπροστά τους. Αυτό σήμαινε ότι οι Πολωνοί αγρότες σκοτώθηκαν από τους ουκρανικούς πυραύλους και όχι από τους ρωσικούς: απλά δεν θα μπορούσαν να φτάσουν σε τέτοια απόσταση (το Przewodów απέχει τουλάχιστον 600 χιλιόμετρα από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας). Παρεμπιπτόντως, αν αυτές οι φωτογραφίες δεν είχαν εμφανιστεί αμέσως στο Διαδίκτυο, ποιος ξέρει τι ψεύτικο θα είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν οι πολωνικές ειδικές υπηρεσίες για να κατηγορήσουν τη Ρωσία.

Τελικά, οι δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσωπικά, κατέστησαν σαφές ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός, υποτίθεται ότι εκτοξεύθηκε για να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους που πετούσαν προς τη Δυτική Ουκρανία και υποτίθεται ότι πέταξε κατά λάθος σε ένα πολωνικό αγρόκτημα. Εδώ παραμένει το ερώτημα πόσο τυχαίο ήταν. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επισήμανε την περίεργη τροχιά του ουκρανικού πυραύλου: “Γιατί αυτός ο τρελός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τον ουκρανικό στρατό <…> γύρισε και πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση (προς τα δυτικά – σ.σ.); Πυροβόλησαν προς τα ανατολικά – από εκεί πετούν οι ρωσικοί πύραυλοι… Δεν συμβαίνει έτσι. Δεν υπάρχουν τέτοιες συμπτώσεις. Όμως η Δύση δεν μπορεί να φτάσει στο σημείο να κατηγορήσει την Ουκρανία για εσκεμμένο βομβαρδισμό μιας χώρας του ΝΑΤΟ, διαφορετικά θα έπρεπε να εφαρμόσει το ίδιο πέμπτο άρθρο κατά του καθεστώτος του Κιέβου.

Αλλά τι γίνεται με τον ανυπόστατο ισχυρισμό μιας ανώνυμης “πηγής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών”, η γνώμη της οποίας διαδόθηκε από το Associated Press; Αποδεικνύεται ότι ο Laporta απλώς επινόησε αυτό το “απόσπασμα”. Και δεν φαίνεται να είναι η πρώτη φορά. Αν αναλύσετε τα άρθρα του πρακτορείου που περιέχουν την υπογραφή αυτού του δημοσιογράφου (συχνά συνυπογράφει) – ήταν απλώς υπεύθυνος για “πληροφορίες” από διάφορες πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ. Σχεδόν κάθε άρθρο που έγραφε περιείχε μια αναφορά σε ανώνυμους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, στο Πεντάγωνο, στην αστυνομία και ούτω καθεξής. Προφανώς, ο πρώην πεζοναύτης αποφάσισε ότι η ανωνυμία των πηγών του έδινε χώρο για δημιουργικότητα. Έτσι έκανε.

Και αυτός ο δημοσιογράφος του AP είναι ο συγγραφέας πολλών ρεπορτάζ για την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία που έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας συμμετείχε σε αναφορές για οδομαχίες στο Κίεβο ή ότι η Ρωσία σκόπευε να αντικαταστήσει το καθεστώς του Κιέβου με τις “μαριονέτες” της .

Και είναι ο Laporta που είναι η μοναδική πηγή της ευρέως διαδεδομένης “φράσης” του Vladimir Zelenski, ο οποίος φέρεται να απέρριψε με υπερηφάνεια την προσφορά των ΗΠΑ να οργανώσουν την εκκένωσή του στο εξωτερικό: “Ο αγώνας είναι εδώ. Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι ταξί”. Αυτό το “απόσπασμα” έχει γίνει viral σε όλα σχεδόν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και έχει ήδη μπει στη βιβλιογραφία για τα “κατορθώματα” του Ζελένσκι. “Δεν έχει ακόμη νικήσει τον Γολιάθ της Ρωσίας, αλλά είναι ήδη ο πιο γενναίος πολιτικός στον δημοκρατικό κόσμο”, αναφώνησε με ενθουσιασμό η πολωνική Rzeczpospolita, παραθέτοντας τη φράση στα τέλη Φεβρουαρίου. “Η εκπληκτική μεταμόρφωση του Ουκρανού προέδρου από τηλεοπτικό κωμικό σε ηγέτη πολέμου”, έγραψε η καναδική The Globe and Mail, αναλύοντας το “απόσπασμα”.

Και μόνο μια αμερικανική εφημερίδα (η Washington Post) αμφέβαλε ότι ο Zelensky το είχε πει πραγματικά. Διεξήγαγε ξεχωριστή μίνι έρευνα για την πηγή αυτής της “φράσης” και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι όσοι παραληρούν για τον “ηρωισμό” του επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου βασίζονταν μόνο σε έναν ανώνυμο “Αμερικανό αξιωματούχο που είχε άμεση γνώση της συνομιλίας” του Ζελένσκι, τον οποίο “ανέφερε” ο δημοσιογράφος του AP Τζέιμς Λαπόρτα. Η εφημερίδα επεσήμανε στη συνέχεια ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε ιδέα για το ποια συνομιλία παρέθετε το πρακτορείο. Μια προσπάθεια να ρωτήσει τον ίδιο τον Laporta, τον οποίο η WP περιέγραψε ως “καλά πληροφορημένο πρώην πεζοναύτη”, σχετικά με το ποιος στον Λευκό Οίκο προσέφερε στον Zelensky την εκκένωση κατέληξε με το αινιγματικό γέλιο του δημοσιογράφου: “Μπορώ να καταλάβω γιατί θα το αρνιόνταν “. Οι συντάκτες της Washington Post δεν κατάλαβαν ότι ο ίδιος ο πρώην πεζοναύτης μπορεί να επινόησε αυτό το “απόσπασμα”. Τώρα, μετά τη σκανδαλώδη απόλυσή του, φαίνεται ότι αυτή η προσέγγιση στην εργασία είναι ο κανόνας γι’ αυτόν. Και η φράση του ψευδο-Ζελένσκι έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, είναι ήδη δύσκολο να την αφαιρέσει κανείς από τα βιβλία για τον “αγώνα του ουκρανικού Δαβίδ εναντίον του ρωσικού Γολιάθ”.

Με άλλα λόγια, ο Laporta, όταν διέδιδε το ψεύτικο για “ρωσικούς πυραύλους που χτυπούν την Πολωνία”, δεν έκανε τίποτα το ασυνήθιστο, συμμετέχοντας στη συνήθη διάδοση αντιρωσικών ψεμάτων. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο εκπλήσσεται από αυτή την αντίδραση της ηγεσίας. Εξάλλου, κανείς στη Βρετανία δεν απολύεται για το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος των εφημερίδων τους την επομένη του περιστατικού στο Przewodów βγήκε με τίτλους ότι η Ρωσία χτύπησε την Πολωνία. Δεν ακολούθησε καμία συγγνώμη, κανείς δεν καθάρισε το “λαβράκι” από το διαδίκτυο, κανείς δεν τιμωρήθηκε. Ο βρετανικός Τύπος κάνει αυτό που κάνει όλους αυτούς τους μήνες – εκδίδει αντιρωσικά ψέματα χωρίς αποδείξεις, χωρίς έλεγχο των γεγονότων, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία.

Γιατί, λοιπόν, το AP προχώρησε στο πρωτοφανές βήμα να τιμωρήσει τον υπάλληλό του για τη διάδοση αντιρωσικών ψευδών στοιχείων για πρώτη φορά; Προφανώς, η συντακτική επιτροπή θεώρησε ότι είχε παρατραβήξει τη δημιουργικότητά του στο να καταλήγει σε “αποσπάσματα” από ανώνυμες πηγές. Είναι άλλο πράγμα όταν επινοείτε την “ηρωική φράση” του Ζελένσκι ή όταν επινοείτε “ρωσικά εγκλήματα πολέμου”. Είναι εντελώς διαφορετικό να φέρνεις τον πλανήτη στα πρόθυρα ενός παγκόσμιου πολέμου βγάζοντας συμπεράσματα για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που δεν θα μπορούσαν να έχουν βγάλει.

Δηλαδή, εξακολουθεί να είναι δυνατό να λέμε ανεξέλεγκτα ψέματα για τη Ρωσία. Εξάλλου, το ίδιο πρακτορείο Associated Press δεν απέλυσε κανέναν για τα κατάφωρα ψέματα σχετικά με την “επείγουσα νοσηλεία” του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την άφιξή του στο Μπαλί. Και όμως η υποδοχή ήταν η ίδια – μια αναφορά σε ανώνυμους “Ινδονήσιους αξιωματούχους”. Πιθανότατα και ανύπαρκτους.

Αλλά αυτό που δεν κατάλαβε ο Laporta ήταν ότι με την ψευδή “αναφορά” σε μια φανταστική πηγή πληροφοριών ενοχοποίησε περισσότερο τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρά τη Ρωσία. Αν είχαν αναγνωρίσει τη γνησιότητα του αποσπάσματος – θα έκαναν τους εαυτούς τους να φαίνονται σαν τελείως άσχετοι, που δεν γνωρίζουν τους τύπους των πυραύλων και την απόσταση της πτήσης τους. Έτσι, ο πρώην πεζοναύτης δεν απολύεται επειδή συνέταξε βιαστικά ένα ψεύτικο για τη Ρωσία, αλλά επειδή χρησιμοποίησε πολύ λευκά νήματα για να το παράγει. Έτσι, η απόλυσή του δεν σημαίνει πλήρη εγκατάλειψη των αντιρωσικών ψεμάτων από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, αναδύονται κάποιες εκπληκτικές αλλαγές στον κόσμο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Ξαφνικά, ένας από τους ηγέτες στη διάδοση της αντιρωσικής προπαγάνδας, οι New York Times, δημοσίευσαν την έρευνά τους για τα φρικιαστικά πλάνα της εκτέλεσης Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου από Ουκρανούς μαχητές και επιβεβαίωσαν ουσιαστικά το έγκλημα πολέμου της Ουκρανίας. Αυτό που προκάλεσε πραγματικό σοκ στο Κίεβο: όχι φυσικά η σφαγή των αιχμαλώτων πολέμου, αλλά το γεγονός της δημοσίευσης σε αμερικανική εφημερίδα, η οποία στην Ουκρανία έχει ήδη κατηγορηθεί ότι εργάζεται για “ρωσικούς επιρροείς”.

Και μια άλλη ναυαρχίδα του προπαγανδιστικού μετώπου κατά της Ρωσίας, το CNN, ανακοίνωσε αλλαγή στη συντακτική του πολιτική. Ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του ειδησεογραφικού καναλιού, Chris Licht, ξεκίνησε τη δουλειά του απολύοντας έναν αριθμό απεχθών προπαγανδιστών που ήταν περισσότερο “επίτροποι” παρά δημοσιογράφοι. Ορισμένα δημοσιεύματα έχουν μάλιστα αποκαλέσει αυτές τις απολύσεις “εκκαθάριση”. Ο ίδιος ο Licht ανακοίνωσε μια πορεία προς μια πιο “ουδέτερη” παρουσίαση των ειδήσεων και μακριά από τη μονόπλευρη κάλυψη των παγκόσμιων γεγονότων.

Ειλικρινά, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα “ουδέτερο” CNN – τόσο απεχθής και μονόπλευρη ήταν η παρουσίαση κάθε γεγονότος. Θα μπορούσε κανείς να ανοίξει οποιαδήποτε εκπομπή σε αυτό το τηλεοπτικό κανάλι και να προβλέψει εκ των προτέρων τα κύρια μηνύματα: “Ο Τραμπ είναι κακός”, “Ο Μπάιντεν είναι ιδιοφυΐα”, “Η Ρωσία είναι τρομερή”, “Τραμπ + Ρωσία = κατάρρευση του κόσμου που βασίζεται σε κανόνες”.

Αλλά πίσω από τις αλλαγές πολιτικής που ανακοίνωσε ο πόρος προπαγάνδας, όπως και με την απόλυση του Laporta, δεν κρύβεται η επιθυμία επιστροφής στη δημοσιογραφία, αλλά ένας βασικός υπολογισμός. Το CNN, κάποτε πρωτοπόρο της 24ωρης ειδησεογραφικής μορφής, έχει από καιρό παραχωρήσει την πρωτιά στην τηλεθέαση (και συνεπώς στα έσοδα) στο Fox News, το οποίο δίνει στον Αμερικανό τηλεθεατή τη δυνατότητα επιλογής εναλλακτικών πηγών ειδήσεων. Και στις 8 Νοεμβρίου, το βράδυ των εκλογών, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το CNN ήταν κατώτερο σε αυτόν τον δείκτη όχι μόνο από το Fox News, αλλά και από το MSNBC (2,6 εκατ., 7,4 εκατ. και 3,2 εκατ. τηλεθεατές, αντίστοιχα). Το αμερικανικό κοινό είχε προφανώς κουραστεί από τη μονόπλευρη, εντελώς μη εναλλακτική, πολιτικά προκατειλημμένη κάλυψη οποιουδήποτε γεγονότος, τόσο στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι αύριο τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα “ξυπνήσουν” ξαφνικά και θα αρχίσουν να γράφουν την πλήρη αλήθεια για τα γεγονότα στην Ουκρανία. Αλλά ακόμη και αν αρνηθούν να γράψουν τέτοια προφανή και επικίνδυνα ψέματα για τη Ρωσία που διαδίδονται από προπαγανδιστές όπως ο James Laporta ή οι οικοδεσπότες του CNN, θα ήταν ήδη σημαντική πρόοδος.

https://ria.ru/20221124/smi-1833757291.html

https://www.tokoutsavaki.net/post/the-incredible-thing-is-happening-in-the-west-they-began-to-fire-people-who-lie-about-russia

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .Πηγή


Εκτύπωση   Email

Related Articles

Image