Σαμποτάζ στους Nord Streams: αντιδράσεις στην Ευρώπη, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ - Triklopodia

Σαμποτάζ στους Nord Streams: αντιδράσεις στην Ευρώπη, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ - Triklopodia
Διαρροή αερίου Nord Stream 2 © Δανική Άμυνα Oleg Havich συγγραφέας Ukraina.ru Η Ευρώπη είναι [...]
ΔΙΕΘΝΗ. - 29 Σεπ 2022 - 6:37
Το διάβασαν:22
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Διαρροή αερίου Nord Stream 2

© Δανική Άμυνα

Oleg Havich

συγγραφέας Ukraina.ruΗ Ευρώπη είναι “βαθιά ανήσυχη” για το σαμποτάζ στα “Βόρεια Ρεύματα” και υπόσχεται “αποφασιστική απάντηση”, χωρίς να κατονομάζει τον αποδέκτη. Η Ρωσία προτίθεται να συγκαλέσει επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Βρυξέλλες υπόσχονται “απάντηση”, αλλά δεν υπάρχει παραλήπτης

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell δήλωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι τα επεισόδια στους δύο αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν σκόπιμα και η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική για τις Βρυξέλλες. “Η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα για τις ζημιές στον Nord Stream 1 και 2… Τα θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι τυχαία και μας επηρεάζουν όλους”, ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Borrell δήλωσε επίσης ότι “όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμων ενεργειών”. “Θα υποστηρίξουμε κάθε έρευνα που αποσκοπεί στην πλήρη διαλεύκανση του τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα της δικής μας ενεργειακής ασφάλειας”, ανέφερε επίσης σε δήλωσή του.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε με απάντηση στην “σκόπιμη διακοπή” των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών μετά το σαμποτάζ στο Nord Streams, χωρίς να διευκρινίσει ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. Η Von der Leyen σημείωσε στο Twitter ότι συζήτησε την “πράξη σαμποτάζ” με τη Δανή πρωθυπουργό Mette Frederiksen. “Οποιαδήποτε εσκεμμένη διατάραξη μιας ενεργού ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή αντίδραση”, έγραψε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της φινλανδικής εξωτερικής πολιτικής Pekka Haavisto δήλωσε ότι “ένας συγκεκριμένος κρατικός παράγοντας” βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ του Nord Streams, προσθέτοντας ότι η Φινλανδία ερευνά όλες τις κινήσεις πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στην υποδομή του αγωγού.

“Όταν διεξάγεται μια επιχείρηση τέτοιας κλίμακας, πρέπει να υπάρχει κάποιος κρατικός παράγοντας που εμπλέκεται. Αυτό είναι ό,τι μπορώ να πω γι’ αυτό τώρα… Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μια τέτοια έκτακτη ανάγκη για τον αγωγό θα μπορούσε να επηρεάσει τις κυρώσεις, εάν βρεθεί οποιοδήποτε ίχνος του ενόχου”, δήλωσε ο Haavisto όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας Helsingin sanomat. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φινλανδία είναι εξαιρετικά ανήσυχη για ό,τι συνέβη. “Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Καταλαβαίνω την άποψη της Σουηδίας και της Δανίας ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ όταν είναι δυνατή η δολιοφθορά ενός βασικού ενεργειακού δικτύου”, δήλωσε ο υπουργός.

Πράγματι, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον συγκάλεσε την Τετάρτη συμβούλιο πολιτικής ασφαλείας για να συζητήσει το σαμποτάζ των Nord Streams, μετέδωσε το STV, επικαλούμενο τη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών Αν Λίντε. “Ολόκληρη αυτή η περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας έχει μεγάλη στρατηγική σημασία… Αλλά σε  μια τέτοια επιχείρηση είναι πολύ δύσκολο – να γίνουν δύο εκρήξεις που οδήγησαν σε τρεις διαρροές αερίου στην περιοχή… Δεν πρόκειται για επίθεση κατά της Σουηδίας, διότι δεν συνέβη σε σουηδικό έδαφος”, ανέφερε το κανάλι που επικαλείται την Linde.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι δεν θα κάνει εικασίες σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ των Nord Streams. Πρόσθεσε ότι οι Σουηδοί είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο λόγω της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Όπως σημείωσε η Linde, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε να στηρίξει τη Σουηδία. “Αυτό που υποσχέθηκε ο Μπλίνκεν, πρώτα απ’ όλα, είναι υποστήριξη για να δούμε τι συνέβη και επίσης για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες”, δήλωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της χώρας της ΕΕ που επηρεάστηκε περισσότερο από το σαμποτάζ, της Γερμανίας, πρότειναν ότι τρεις σωλήνες των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2 της Βαλτικής θα είναι μόνιμα άχρηστοι μετά από περιστατικά στη θάλασσα. Αυτό ανέφερε στις 28 Σεπτεμβρίου η Tagesspiegel, επικαλούμενη δικές της πηγές στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, εάν οι αγωγοί δεν επισκευαστούν σύντομα, θα εισέλθει πολύ αλμυρό νερό στο εσωτερικό τους λόγω της αποσυμπίεσης και θα προκαλέσει διάβρωση.

“Οι διαρροές είναι τεράστιες και ο ρυθμός πτώσης της πίεσης στους σωλήνες είναι αντίστοιχα υψηλός. Υπάρχει επίσης σημαντική απόσταση μεταξύ των τριών σημείων όπου σημειώθηκαν διαρροές. Λόγω του μεγέθους τους, εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες αλμυρού νερού μπορούν να εισέλθουν στους σωλήνες”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Tagesspiegel, η ομάδα κρίσης του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών συζητά το περιστατικό με άλλα υπουργεία. “Ο έλεγχος των κυριαρχικών υδάτων της Γερμανίας από την ομοσπονδιακή αστυνομία ενισχύεται, με τα πλοία της να παρακολουθούν στενότερα τις σχετικές διαδρομές για τις κρίσιμες υποδομές. Επιπλέον, τα ομόσπονδα κράτη θα ενισχύσουν την προστασία των ακτών στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα”, εξηγεί η δημοσίευση.

Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ και τα συμφέροντά της δεν επηρεάστηκαν επίσημα από το σαμποτάζ του Nord Stream, είχε λάβει μια σειρά μέτρων για να αυξήσει την ετοιμότητα που σχετίζεται με την ασφάλεια γύρω από τις νορβηγικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα μέτρα έχουν ενισχυθεί από το ξέσπασμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νορβηγική αστυνομία, και εξακολουθούν να ισχύουν και να εντείνονται μετά από περιστατικά σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

“Το περιστατικό στη Βαλτική Θάλασσα παρέχει λόγους για τη συνέχιση και την ενίσχυση αυτών των μέτρων, ενώ δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες ή να σχολιάσουμε μεμονωμένα μέτρα. Για την αστυνομία, πρόκειται για τη συμβολή στη μείωση της ευπάθειας και την προστασία των αξιών σε μια αβέβαιη κατάσταση”, δήλωσε ο διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών Thune Vangen. Η υπηρεσία ασφαλείας της νορβηγικής αστυνομίας είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της κατάστασης των απειλών στη Νορβηγία, δήλωσε η ίδια, και η αστυνομία βρίσκεται σε στενό διάλογο μαζί της και αξιολογεί διαρκώς εάν υπάρχει ανάγκη να ανταποκριθεί σε τυχόν αλλαγές ενόψει των απειλών.

Η Ρωσία προτίθεται να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με το σαμποτάζ του Nord Stream

Η Ρωσία προτίθεται να συγκαλέσει επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πιθανό σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream. Στο κανάλι της στο Telegram, δημοσίευσε ένα απόσπασμα από συνέντευξη Τύπου του Φεβρουαρίου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου είπε: “Εάν η Ρωσία εισβάλει, εάν τα τανκς ή τα στρατεύματα περάσουν ξανά τα ουκρανικά σύνορα, τότε δεν θα υπάρξει πλέον Nord Stream. Θα το τελειώσουμε. Σας υπόσχομαι ότι μπορούμε να το κάνουμε”.

“Ο Μπάιντεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την απειλή τους στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2022, όταν υπήρξε ένα επείγον περιστατικό έκτακτης ανάγκης σε τρεις γραμμές των NSP-1 και NSP-2, που χαρακτηρίστηκε προσωρινά ως ρήξη αγωγού, εκφράζοντας εικασίες για την υπονόμευσή τους”, ανέφερε η Ζαχάροβα στο δημοσίευμα. Τόνισε ότι η “δήλωση προθέσεων συνοδεύεται από μια υπόσχεση” και ζήτησε να λογοδοτήσει για τα λεγόμενά του.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ υπενθύμισε επίσης την προαναφερθείσα υπόσχεση του Μπάιντεν και επέστησε την προσοχή στα τεράστια κέρδη της Αμερικής από τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ. “Βλέπουμε τεράστια κέρδη από τους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ που έχουν πολλαπλασιάσει τις παραδόσεις τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τους ενδιαφέρει πάρα πολύ να συνεχίσουν να έχουν αυτά τα υπερκέρδη”, είπε.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, υφίσταται απώλειες από το σαμποτάζ των Nord Streams, δήλωσε ο Πεσκόφ. “Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς, διότι, πρώτα απ’ όλα, και τα δύο σκέλη του Nord Stream-2 είναι γεμάτα με φυσικό αέριο και όλα τα συστήματα είναι πραγματικά έτοιμα να αντληθούν, και αυτό το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβό. Και το μισό από αυτό το αέριο, θέλω να σας υπενθυμίσω τη δήλωση του Προέδρου, έχει ήδη προγραμματιστεί για τις εσωτερικές μας ισορροπίες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Αυτό το αέριο κοστίζει πολλά χρήματα. Έτσι, τώρα αυτό το αέριο ανεβαίνει στον αέρα”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα επιμείνει να της επιτραπεί να διεξάγει έρευνα, ο Πεσκόφ δήλωσε: “Ο σωλήνας έχει ιδιοκτήτη και η Gazprom έχει σχέση με την ιδιοκτησία, οπότε φυσικά είναι αδύνατο χωρίς αυτήν. Αυτός ο σωλήνας δεν είναι χωρίς ιδιοκτήτη”. “Πρόκειται για μια κατάσταση που απαιτεί διάλογο, η οποία απαιτεί άμεση αλληλεπίδραση όλων των μερών προκειμένου να διαπιστωθεί το συντομότερο δυνατό τι έχει συμβεί, να εκτιμηθεί η ζημία και να προβλεφθούν οι ενέργειες για την αποκατάσταση της κατάστασης. Μέχρι στιγμής, βέβαια, βλέπουμε απόλυτη έλλειψη τέτοιου διαλόγου”, δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ημέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει τα αιτήματα για κοινή έρευνα σχετικά με τα αίτια του ατυχήματος του Nord Stream, εάν αυτά υποβληθούν από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου κάλεσε τους δυτικούς πολιτικούς να σκεφτούν πριν προβούν σε δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση με το Nord Streams και τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη στιγμή της έρευνας που θα φέρει το συμπέρασμα . “Θέλω απλώς να παροτρύνω όλους να σκεφτούν, πρώτα απ’ όλα, ότι πριν προβούν σε δηλώσεις, είναι απαραίτητο να περιμένουν τη στιγμή της διερεύνησης αυτών των ανακαλύψεων. Καθορισμός αν πρόκειται για έκρηξη ή όχι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι “υπάρχουν πολλά ερωτήματα”.

“Φυσικά, μπορούμε πιθανώς να περιμένουμε κάποιες πληροφορίες από τους Δανούς και τους Σουηδούς. Έχουν πολύ εξοπλισμό παρακολούθησης εκεί. Και είναι πραγματικά μέσα στο οπτικό πεδίο αυτού του εξοπλισμού ότι κανείς δεν θα μπορούσε να πλησιάσει αυτούς τους σωλήνες”, δήλωσε ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι “αυτό είναι πολύ καλά γνωστό σε όλους. “Ειδικά οι στρατιωτικοί ειδικοί το γνωρίζουν”, πρόσθεσε.

Fox News: Ο Μπάιντεν μπορεί να εμπλέκεται στην υπονόμευση των αγωγών Nord Stream

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπορεί να εμπλέκεται στην καταστροφή των αγωγών του Nord Stream, σύμφωνα με τον παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, ενός δημοφιλούς αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού.

Υπενθύμισε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε την επιθυμία του να απαλλαγεί από τον αγωγό φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο. “Δεν θα υπάρξει Nord Stream 2, θα του βάλουμε τέλος. Σας υπόσχομαι ότι μπορούμε να το κάνουμε”, δήλωσε ο Μπάιντεν τρεις εβδομάδες πριν από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόνισε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος, καμία από τις φράσεις του προέδρου δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις κουβέντες  που χρησιμοποιήθηκαν. “Δεν λέει, ‘θα αναστείλω τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία’. Λέει ότι δεν θα υπάρξει πλέον Nord Stream, θα του βάλουμε τέλος, θα τον θέσουμε εκτός λειτουργίας, θα τον ανατινάξουμε. Και όταν τον ρωτούν “Πώς;”, λέει: “Σας υπόσχομαι ότι μπορούμε να το κάνουμε. Έχουν σκεφτεί τα πάντα”, παρατήρησε ο παρουσιαστής.

Ο Carlson επέστησε επίσης την προσοχή στην αντίδραση των σταθερών συμμάχων του Λευκού Οίκου στην εκδήλωση. Έτσι, ο Radoslaw Sikorski, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, χάρηκε για τη ζημιά στον κορμό και έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα “Ευχαριστώ, ΗΠΑ”. Σύμφωνα με την επιθεώρηση, ο Πολωνός διπλωμάτης είναι τόσο κοντά στον Μπάιντεν που ανέβασε στο Twitter μια κοινή τους φωτογραφία.

https://ukraina.ru/20220928/1039190710.html

https://www.tokoutsavaki.net/

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .Πηγή


Εκτύπωση   Email

Related Articles

Image