Eκπαιδεύοντας Έναν Σιωπηλό Στρατό - Κατοχικά Νεα

Eκπαιδεύοντας Έναν Σιωπηλό Στρατό - Κατοχικά Νεα
Η Αληθινη Εναλλακτικη Ενημερωση Της Ελλαδας

Πώς ένα πανεπιστημιακό τμήμα του Λονδίνου εκπαιδεύει τους παγκόσμιους ελεγκτές-διαχειριστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου, το οποίο στελεχώνεται από αξιωματικούς του ΝΑΤΟ και πρώην υπουργούς της κυβέρνησης και είναι διαβόητο για την εκπαίδευση των κορυφαίων κατασκόπων της Δύσης, παρέχει επίσης το εργατικό δυναμικό για πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται εννοείται το Facebook, το TikTok, η Google και το Twitter.

Μια μελέτη για επαγγελματικές βάσεις δεδομένων και ιστοσελίδες απασχόλησης αποκαλύπτει ένα ευρύ δίκτυο αποφοίτων των Πολεμικών Σπουδών που κατέχουν πολλές από τις πιο σημαίνουσες θέσεις εργασίας στα μέσα ενημέρωσης, αποτελώντας έναν σιωπηλό στρατό ατόμων που επηρεάζουν αυτό που βλέπει (και δεν βλέπει) ο κόσμος στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σχολή Κατασκόπων

Σε ένα επιβλητικό κτήριο κοντά στις όχθες του ποταμού Τάμεση στο κεντρικό Λονδίνο, το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών βρίσκεται στην καρδιά του Βρετανικού κατεστημένου. Το σημερινό προσωπικό περιλαμβάνει τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και πλήθος στρατιωτικών αξιωματικών από το ΝΑΤΟ και τις χώρες που έχουν συμμαχήσει με το ΝΑΤΟ.

Αποτελεί επίσης αγαπημένο πεδίο εκπαίδευσης για τις μυστικές υπηρεσίες.

Μια έκθεση του 2009 που δημοσιεύθηκε από την CIA περιέγραψε πόσο ωφέλιμο είναι να «χρησιμοποιούνται τα Πανεπιστήμια ως μέσο εκπαίδευσης πληροφοριοδοτών», γράφοντας ότι «η έκθεση σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον, όπως το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, μπορεί να προσθέσει πολλά στοιχεία που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να παρασχεθούν στο πλαίσιο του κυβερνητικού συστήματος», αναφέροντας επίσης ότι οι καθηγητές του τμήματος έχουν «εκτεταμένη και πολύπλευρη εμπειρία στις μυστικές υπηρεσίες».

What-Analysts-Need-Understand

Το 2013, ο τότε υπουργός Άμυνας και πρώην διευθυντής της CIA Leon Panetta έδωσε μια ομιλία στο τμήμα. «Εκτιμώ βαθύτατα το έργο που επιτελείτε για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των μελλοντικών ηγετών μας στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε αυτό το ακροατήριο», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στην τεχνολογία, την επιτήρηση και τον κυβερνοπόλεμο είναι κρίσιμης σημασίας.

Οι δεσμοί του Υπουργείου με τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο παραδέχτηκε ελεύθερα ότι έχει συνάψει μυστικές συμφωνίες χρηματοδότησης με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και το Υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις συμβάσεις, λέγοντας στο ερευνητικό πρακτορείο ειδήσεων Declassified UK ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει την “εθνική ασφάλεια”.

Ενώ το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή των Μυστικών Υπηρεσιών της Δύσης, εκπαιδεύει επίσης πολλούς από τους κορυφαίους δημοσιογράφους του κόσμου, καθώς και διαχειριστές-ελεγκτές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων καθήκον είναι να μας προστατεύουν από την παραπληροφόρηση που βγάζουν οι άλλοι. Να βλέπουμε και να μαθαίνουμε μόνο την δική τους παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Ως εκ τούτου, αποτελεί κεντρικό μέρος του νέου Πληροφοριακού Πολέμου Υψηλής Τεχνολογίας που διεξάγεται μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, στον οποίο πόλεμο το κράτος “εθνικής ασφάλειας” αναλαμβάνει όλο και περισσότερο φασιστικά και ολοκληρωτικά τον έλεγχο των μέσων επικοινωνίας υπό το πρόσχημα της “προστασίας” μας από το Κρεμλίνο.

Facebook

Κάθε χρόνο, το τμήμα εκπαιδεύει περίπου 1.000 φοιτητές, πολλοί από τους οποίους έχουν γίνει κορυφαίοι στρατιωτικοί διοικητές, αρχηγοί πληροφοριών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τόσο στην Δύση όσο και σε χώρες τόσο ανόμοιες όπως η Ιορδανία, η Νιγηρία και η Σιγκαπούρη. Όλο και περισσότερο, μεγάλος αριθμός πτυχιούχων Σπουδαστών Πολέμου βρίσκουν δουλειά στα μέσα ενημέρωσης με την μεγαλύτερη επιρροή και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και στην Silicon Valley.

Επικεφαλής μεταξύ των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης όπου οι απόφοιτοι πολεμικών σπουδών ασκούν σημαντική επιρροή είναι το Facebook (τώρα μετονομάζεται σε Meta). Για παράδειγμα, ενώ εργαζόταν σε ανώτερα επίπεδα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Mark Smith ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2009. Μεταξύ 2007 και 2017, εργάστηκε για το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών και την Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με το δικό του προφίλ στο LinkedIn, αναπτύχθηκε στο εξωτερικό τρεις φορές ως πολιτικός σύμβουλος ανώτατων στρατιωτικών διοικητών του ΝΑΤΟ και ήταν βασικό πρόσωπο στην στρατηγική των απαντήσεων στο ISIS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και στην επεξεργασία της απάντησης του Υπουργείου Άμυνας στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Το 2017, ο Smith μετακόμισε κατευθείαν από την κυβέρνηση στο Meta, όπου είναι τώρα Παγκόσμιος Διευθυντής Παγκόσμιας Διαχείρισης Περιεχομένου, δίνοντάς του σημαντική εξουσία να υπαγορεύει τι επιτρέπεται και τι λογοκρίνεται από την μεγαλύτερη πλατφόρμα ειδήσεων και πολυμέσων στον κόσμο.

Η Παγκόσμια Διευθυντής Στρατηγικής Ανταπόκρισης του Facebook είναι επίσης πρώην φοιτήτρια Πολεμικών Σπουδών. Μετά την αποφοίτησή της, η Caitlin Baker εργάστηκε για την αντιτρομοκρατική πολιτική της Μέσης Ανατολής στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας στην Ουάσιγκτον και ως Διευθύντρια για την Ιορδανία και τον Λίβανο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Μεταξύ 2015 και 2017, ήταν επίσης σύμβουλος πολιτικής της Μέσης Ανατολής του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η διοίκηση επέκτεινε με ταχύτατο ρυθμό το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, φτάνοντας να βομβαρδίζει επτά χώρες ταυτόχρονα. Τον Οκτώβριο του 2017, η Baker μετακόμισε απρόσκοπτα από το γραφείο του Υπουργού Άμυνας για να εργαστεί για την ομάδα στρατηγικής απόκρισης του Facebook, φτάνοντας να γίνει Παγκόσμια Διευθύντρια.

Η ομάδα στρατηγικής απόκρισης αποφασίζει πώς θα αντιδράσει το Facebook σε παγκόσμια γεγονότα όπως εκλογές, πολέμους και πραξικοπήματα, καθορίζοντας ποιο περιεχόμενο θα είναι επιτρεπτό και ποιες απόψεις θα απαγορευθούν ή θα κατασταλούν.

Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι απόφοιτοι War Studies σε θέσεις με επιρροή στο Facebook, όπως:

Louis Babington-Reynolds, Διευθυντής Δημόσιας Πολιτικής για Επικίνδυνους Οργανισμούς.
Monica Thurmond Allen, Διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής για Εκστρατείες και Προγράμματα.
Claire Akkaoui, Υπεύθυνος Πληροφοριών για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Olivia Minor, Intelligence Analyst για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Évia Orlando, Υπεύθυνη Έργου Επικείμενου Κινδύνου.
Fiona Moodie, Επικεφαλής Ρυθμιστικής Νομικής Συμβούλου.
Dane Roth, Διευθυντής Προγράμματος Σχεδιασμού.
Kettianne Cadet, Υπεύθυνη Προγράμματος, People Experience.

Αν και αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι όσοι αναφέρονται αποτελούν κυβερνητικά όργανα ή ότι δεν είναι υποδειγματικοί υπάλληλοι, η σύνδεση αυτή έρχεται σε μια εποχή που το Facebook έχει αρχίσει να διαπλέκεται ραγδαία με το κράτος “εθνικής ασφάλειας”. Το 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τις ψευδείς ειδήσεις, συνεργαζόταν με το think tank του ΝΑΤΟ, το Ατλαντικό Συμβούλιο, σε μια συμφωνία που δίνει στο τελευταίο σημαντική επιρροή στο περιεχόμενο της πλατφόρμας.

Σήμερα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Facebook είναι ο πρώην υπεύθυνος Τύπου του ΝΑΤΟ. Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2022 λεπτομερώς πώς η εταιρεία έχει προσλάβει δεκάδες πρώην αξιωματούχους της CIA, πολλοί από τους οποίους τώρα κατέχουν τις πιο ευαίσθητες πολιτικά θέσεις στην εταιρεία και είναι υπεύθυνοι για να αποφασίζουν τι βλέπουν δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά.

TikTok

Οι απόφοιτοι πολεμικών σπουδών κατέχουν ή κατείχαν επίσης αρκετές σημαίνουσες θέσεις στην πλατφόρμα βίντεο TikTok. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Haniyyah Rahman-Shepherd, αναλύτρια πληροφοριών που εργάζεται στον εντοπισμό απειλών και στον εντοπισμό της ρητορικής μίσους, του εξτρεμισμού και της παραπληροφόρησης, η Michelle Caley, επικεφαλής στρατηγικής περιεχομένου, ο Manish Gohil, πρώην αναλυτής κινδύνου για το TikTok, η Alexandra Dinca, επικεφαλής ερευνών, η Jeanne Sun, υπεύθυνη προγράμματος ασφάλειας και ο Tom Dudley, επικεφαλής φυσικής ασφάλειας.

Ο Scott O’Brien, εν τω μεταξύ, εργάστηκε τόσο για το Facebook όσο και για το TikTok, αρχικά ως αναλυτής πληροφοριών για το Facebook, όπου ειδικεύτηκε σε «έρευνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε «χώρες σε κίνδυνο», σύμφωνα με το LinkedIn του. Τώρα είναι αναλυτής πληροφοριών και ανακαλύψεων επιρροής στο TikTok. Πριν από αυτό, εργάστηκε για την διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών, Pinkerton.

Τον τελευταίο καιρό, το TikTok έχει αποσπάσει σημαντική προσοχή από την κυβέρνηση. Από τις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ για πλήρη απαγόρευση της πλατφόρμας μέχρι την είδηση ​​ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωνε τους “αστέρες” του TikTok για το πώς πρέπει να καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως φαίνεται, πραγματοποίησε μια στροφή 180 μοιρών στην εφαρμογή. Αυτό συνέβη την ίδια στιγμή που η εταιρεία άρχισε να απασχολεί μεγάλο αριθμό κρατικών λειτουργών σε βασικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από το ΝΑΤΟ, τον Λευκό Οίκο και την CIA.

Twitter και Google

Το Twitter έχει συγκριτικά λιγότερους αποφοίτους του War Studies. Κάποιοι όμως βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις. Για παράδειγμα, ο Διευθυντής Παγκόσμιου Προγράμματος Sean Ryan περιγράφει τον ρόλο του ως “καθοδηγητής μιας παγκόσμιας ομάδας προγράμματος που οδηγεί σε μια ολιστική κατανόηση του δυναμικού τοπίου κινδύνων και απειλών του Twitter ενώ εργάζεται σε όλους τους τομείς του κυβερνοχώρου, της φυσικής κατάστασης, των πληροφοριών, της πλατφόρμας, της πολιτικής, της υγείας και της φήμης”. Σημειώνεται ότι η ανάλυσή του, “ενημερώνει την λήψη αποφάσεων της στρατηγικής ηγεσίας, ενώ υποστηρίζει βασικές πολιτικές σε πολλαπλές ομάδες”.

Ο διευθυντής εμπιστευτικών κινδύνων και ερευνών του Twitter, Bruce A., είναι επίσης πρώην άνθρωπος του KCL. Ο Bruce A. πέρασε 23 χρόνια στο FBI, ως ειδικός εποπτικός πράκτορας, αφήνοντας το γραφείο το 2020 για να μεταφερθεί απευθείας στο Twitter.

Ο Bruce είναι ένας από τους δεκάδες πράκτορες και αναλυτές του FBI που έχει προσλάβει το Twitter τα τελευταία χρόνια – η πλειονότητα των οποίων έχουν βρεθεί φυτευτά σε ιδιαίτερα ευαίσθητα πολιτικά πεδία, όπως η ασφάλεια, η μετριοπάθεια περιεχομένου και η εμπιστοσύνη, δίνοντας έτσι αποτελεσματικά στο γραφείο σημαντική επιρροή στο περιεχόμενο και τις προοπτικές της πλατφόρμας.

Η Google, επίσης, απασχολεί έναν αριθμό αποφοίτων πολεμικών σπουδών, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της πολιτικής πληροφοριών Ασίας-Ειρηνικού Jean-Jacques Sahel, ο σύμβουλος πολιτικής Grant Hurst και η αναλύτρια παγκόσμιων απειλών Jessica O.

Δημοσιογραφία

Για ένα μόνο τμήμα σε ένα κολέγιο ενός Πανεπιστημίου, είναι αξιοσημείωτη η επίδραση που είχε το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών και στον τομέα της δημοσιογραφίας. Το τμήμα είναι πολύ πάνω από το βάρος του, με αποφοίτους στα περισσότερα από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των CNN, NBC News, The New York Times, Reuters και The Wall Street Journal, καθώς και πλήθος ατόμων που στελεχώνουν του Βρετανικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα BBC.

Πράγματι, φαίνεται ότι αν ο στόχος είναι η διάρρηξη στον τομέα της δημοσιογραφίας, τότε ένα πτυχίο από το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών είναι πιο χρήσιμο από ένα πτυχίο από το Τμήμα Πολιτισμού, Μέσων και Δημιουργικών Βιομηχανιών του King’s College του Λονδίνου, την σχολή της de facto δημοσιογραφίας. Μερικοί από αυτούς τους δημοσιογράφους έδειξαν τα δόντια τους στα ερευνητικά μέσα Bellingcat και Graphika, τα οποία χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι δύο δημοσιεύουν αμφισβητήσιμες αναφορές που δαιμονοποιούν επίσημα εχθρικά έθνη.

Τουλάχιστον έξι υπάλληλοι ή συνεισφέροντες της Bellingcat – συμπεριλαμβανομένων των Cameron Colquhoun, Jacob Beeders, Lincoln Pigman, Aliaume Lero, Christiaan Triebert και του ανώτερου ερευνητή Nick Waters – πραγματοποίησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα. Πράγματι, ο ιδρυτής της Bellingcat, Έλιοτ Χίγκινς, εντάχθηκε στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών το 2018 ως επισκέπτης ερευνητικός συνεργάτης.

Η Graphika, εν τω μεταξύ, στελεχώνεται υπερβολικά από πτυχιούχους του KCL War Studies. Μαζί, αυτές οι δύο ομάδες αντλούν εκθέσεις «πληροφοριών» που προειδοποιούν για κακόβουλες ενέργειες που διαπράττονται από την Ρωσία ή άλλα επίσημα εχθρικά κράτη, ενώ όλα αυτά χρηματοδοτούνται αθόρυβα από το ίδιο το κράτος “εθνικής ασφάλειας” των ΗΠΑ.

Σχέση που υποστηρίζεται από το κράτος

Το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών εκδίδει παρόμοια εργασία με το Graphika. Πράγματι, η ικανότητά του ήταν καθοριστική για την προπαγανδιστική διάδοση της ιδέας Fake News, της Ρωσικής παρέμβασης στις Αμερικανικές εκλογές, αποτελώντας την πηγή πολλών από τους πιο εκτεταμένους ισχυρισμούς σχετικά με την δήθεν επιρροή της Μόσχας στην Αμερικανική κοινωνία.

Οι εκθέσεις που δημοσιεύονται από το τμήμα κατηγορούν την Ρωσία ότι διεξήγαγε μια εκστρατεία «πληροφοριακού-ψυχολογικού πολέμου» και συμβουλεύουν ότι οι στρατιωτικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επαναλάβει την δέσμευσή του για την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Ο καθηγητής Thomas Rid μάλιστα κατέθεσε ενώπιον της Επιλεγμένης Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με την «σκοτεινή τέχνη» της Ρωσικής ανάμειξης και καταδίκασε το WikiLeaks και τους δημοσιογράφους εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης ως ασυνείδητους πράκτορες παραπληροφόρησης. (sic)

Πολλές από τις οργανώσεις που περιγράφονται λεπτομερώς παρακάτω προσδιορίστηκαν επίσης ως προτεινόμενα μέλη ενός δεσμού «αντιπροπαγάνδας» ευθυγραμμισμένου με την δυτική κυβέρνηση που ελπίζει να δημιουργηθεί από το Δίκτυο EXPOSE. Το EXPOSE φέρεται να ήταν μια μυστική πρωτοβουλία χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα συγκέντρωνε δημοσιογράφους και κρατικούς πράκτορες σε μια συμμαχία για να διαμορφώσει τον δημόσιο λόγο με τρόπο ευνοϊκό για τις προτεραιότητες των Δυτικών κυβερνήσεων.

Διάγραμμα δομής της ηγεσίας του δικτύου EXPOSE που δημοσιεύτηκε ως μέρος του Integrity Initiative Leak 7

Ο Δρ. Νέβιλ Μπολτ του Τμήματος Πολεμικών Σπουδών ήταν στην προκαταρκτική συμβουλευτική ομάδα του οργανισμού, μαζί με τον Γκράχαμ Μπρούκι του Ατλαντικού Συμβουλίου (δεξαμενή σκέψης του ΝΑΤΟ) και τον Μπεν Νίμο, πρώην διευθυντή ερευνών της Graphika και νυν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Facebook. Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη εκπαίδευσης θα παρέχεται από άτομα της Bellingcat.

Τον περασμένο χρόνο παρουσιάστηκε λεπτομερώς πόσο μεγάλο μέρος της δημόσιας σφαίρας, από οργανισμούς κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το TikTok έως τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως η Google, μέχρι τις δεξαμενές σκέψης και τους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, συνδέονται αθόρυβα πολύ πιο στενά υπό το κράτος “εθνικής ασφάλειας” από ό,τι φαίνεται αρχικά.

Το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού του συνδέσμου που υποστηρίζεται από το κράτος. Είναι ένα ενιαίο κατάστημα για την εκπαίδευση πολλών κατασκόπων, υπαλλήλων δεξαμενών σκέψης, δημοσιογράφων και υποτιθέμενων ανεξάρτητων ερευνητών πληροφοριών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του νέου πολέμου πληροφοριών.

Με απλά λόγια, ένα τμήμα που στελεχώνεται από πρώην και νυν αξιωματικούς του στρατού εκπαιδεύει τους ανθρώπους που παράγουν τις ειδήσεις (δημοσιογράφους), αυτούς που τις χειραγωγούν (αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών) και εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την διαλογή γεγονότων από την μυθοπλασία και τον εντοπισμό της “παραπληροφόρησης” (social media διευθυντές). Είναι πάρα πολλοί στο σύστημα. Εν τω μεταξύ, προειδοποιούν συνεχώς για την απειλή (ξένων) επιχειρήσεων επιρροής που υποστηρίζονται από το κράτος.

Για να είμαστε σαφείς, η προπαγάνδα του Κρεμλίνου είναι πραγματική, αλλά η εμβέλειά της είναι αναμφισβήτητα μικρή σε σύγκριση με τις μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης που εξαπολύουν τα Δυτικά κράτη υπό το πρόσχημα της “εθνικής ασφάλειας”. Και το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών είναι βασικό μέρος αυτού του νέου αόρατου πολέμου πληροφοριών.

***

@Alan MacLeod /Ανώτερος Συντάκτης Προσωπικού της MintPress. Δημοσίευσε δύο βιβλία: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News και Misreporting and Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, καθώς και μια σειρά ακαδημαϊκών άρθρων. Έχει επίσης συνεισφέρει στο FAIR.org , The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine και Common Dreams.

@OWL / Σε ελεύθερη μετάφραση και διασκευή

terrapapers.com

Πηγή


Εκτύπωση   Email

Related Articles

Image