Γιουβάλ Νόα Χαράρι: Δεν ξέρω εάν η ανθρωπότητα θα καταφέρει να επιβιώσει από την τεχνητή νοημοσύνη

Γιουβάλ Νόα Χαράρι: Δεν ξέρω εάν η ανθρωπότητα θα καταφέρει να επιβιώσει από την τεχνητή νοημοσύνη
Ο Ισραηλινός φιλόσοφος προειδοποιεί πως οι νέες τεχνολογίες θα μπορούν να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους ακόμα και με τη δημιουργία νέων θρησκειών. «Με

Ο Ισραηλινός φιλόσοφος προειδοποιεί πως οι νέες τεχνολογίες θα μπορούν να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους ακόμα και με τη δημιουργία νέων θρησκειών.

«Με αυτόν τον τρόπο το ρεύμα σβήνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Δημιουργούμε κάτι που μας αποδυναμώνει. Και συμβαίνει τόσο γρήγορα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν τι ακριβώς συμβαίνει. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε την τεχνητή νοημοσύνη να λαμβάνει σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας. Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό», είπε ο Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νόα Χαράρι στη βρετανική Telegraph.

Ο ειδικός ανησυχεί βαθιά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Είναι η πρώτη τεχνολογία που κατακτά τη γλώσσα στην ιστορία», τονίζει.

Ο Ισραηλινός ιστορικός και φιλόσοφος υποστηρίζει ότι «η εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορεί μόνο να διανείμει περιεχόμενο που δημιουργείται από τον άνθρωπο, αλλά θα μπορεί η ίδια παράγει το περιεχόμενο».

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί έντονη συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις του Α.Ι. στον πολιτισμό, καθώς, μελλοντικά, ο δημιουργός κειμένων, μελωδιών, τηλεοπτικών σειρών και διαφόρων εικόνων δεν θα είναι ο άνθρωπος.

«Απλώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό. Ποιες είναι οι συνέπειες εάν η τεχνητή νοημοσύνη αναλάβει την κουλτούρα;» προειδοποιεί ο Yuval Noah Harari.

Δεδομένης της δυνατότητας της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί ιστορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό ή κακό, προκύπτει μια νέα πρόκληση για τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, ο Χαράρι πρόσθεσε, τον προηγούμενο μήνα, το όνομά του σε μια επιστολή που υπογράφηκε από χιλιάδες ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματία Έλον Μασκ, ζητώντας μορατόριουμ στη νέα τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον Χαράρι, η δύναμη χειραγώγησης του δημόσιου λόγου μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα εργαλεία Α.Ι., με τους ειδικούς στην παραπληροφόρηση να συμφωνούν και να υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντική απειλή.

«Αυτό (AI) αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις δημοκρατίες από τα αυταρχικά καθεστώτα, επειδή οι δημοκρατίες εξαρτώνται από τη δημόσια ομιλία», δήλωσε ο Χαράρι στην Telegraph.

«Η δημοκρατία είναι ουσιαστικά συζήτηση. Οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους. Εάν η τεχνητή νοημοσύνη αναλάβει τη συζήτηση, η δημοκρατία θα τελειώσει», προειδοποιεί.

fortunegreece.com

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Πηγή


Εκτύπωση   Email

Related Articles

Image