ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ» ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΩΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΕΓΟΝΟΣ - Κατοχικά Νεα

ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ» ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΩΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΕΓΟΝΟΣ - Κατοχικά Νεα
Η Αληθινη Εναλλακτικη Ενημερωση Της Ελλαδας

Τεχνητές μήτρες για «φάρμες παιδιών»: Ένα σχέδιο για την αντικατάσταση της εγκυμοσύνης
Το concept «επιστημονικής φαντασίας» του Ectolife.

Το 2017 επιστήμονες δημιούργησαν το «BioBag», που λειτουργούσε ως τεχνητή μήτρα, και το χρησιμοποίησαν για να μεγαλώσουν ένα αρνάκι. Ένα νέο concept που πηγαίνει ακόμα παραπέρα παρουσιάζεται σε δημοσίευμα του Science and Stuff, και έχει να κάνει με τη χρήση της ίδιας διαδικασίας για ανθρώπους: Σε πρόσφατο βίντεο, ο Χασέμ Αλ Γκαΐλι δείχνει πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ανθρώπινη αναπαραγωγή, μέσω της χρήσης των εγκαταστάσεων τεχνητής μήτρας ονόματι EctoLife.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Science and Stuff, ο αλ Γκαΐλι λέει πως πιστεύει ότι το EctoLife θα μπορούσε κάποια στιγμή να υποκαταστήσει τις φυσιολογικές εγκυμοσύνες και γεννήσεις, ικανοποιώντας τις ανάγκες γονιών δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά κανονικά ή ανησυχούν για τις επιπλοκές μιας εγκυμοσύνης- ενώ παράλληλα θα λύσει το πρόβλημα της κρίσης υπογονιμότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας ανά τον κόσμο επηρεάζονται από την υπογονιμότητα. Επίσης, τα τελευταία 70 χρόνια οι ρυθμοί γονιμότητας ανά τον κόσμο έχουν μειωθεί κατά 50%, για διάφορους λόγους- και πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη κρίση.

Ο Αλ Γκαΐλι, ο οποίος παρουσιάζεται ως «παραγωγός, δημιουργός ταινιών και science communicator», με έδρα στο Βερολίνο, είπε στο Science and Stuff ότι η έμπνευση για το concept του EctoLife προέκυψε με σκοπό να διευρυνθεί η «συζήτηση για μια τεχνολογία που δεν θα έπρεπε να αγνοηθεί».

«Είναι μια τέλεια λύση για γυναίκες από τις οποίες αφαιρέθηκε η μήτρα λόγω καρκίνου ή άλλων επιπλοκών. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να λυθούν ζητήματα που προκύπτουν από τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως το concept αυτό (ή αντίστοιχες τεχνολογίες) θα εξαφάνιζαν και την αποβολή.

Οι συνθετικές μήτρες μπορεί να ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία, ωστόσο δεν φαίνονται κάτι απίθανο αν σκεφτεί κανείς την πορεία της αναπαραγωγικής τεχνολογίας, από το 1978 (γέννηση του πρώτου μωρού μέσω IVF- εξωσωματικής γονιμοποίησης) μέχρι σήμερα. Το 2017 το BioBag αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη: Οι επιστήμονες ανέπτυξαν οκτώ έμβρυα αρνιών από 105 έως 120 ημέρες- το αντίστοιχο σε 22-24 εβδομάδες κύησης για έναν άνθρωπο. Μετά, τον Μάρτιο του 2021, Ισραηλινοί επιστήμονες ανέπτυξαν έμβρυα ποντικιών για 11 ημέρες μέσα σε τεχνητές μήτρες- πρόκειται για πάνω από τη μισή διάρκεια κύησης ενός ποντικιού. Ο Αλ Γκαΐλι λέει πως το EctoLife, ως ιδέα, είναι το επόμενο λογικό βήμα- και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν το ίδιο, ότι είμαστε δηλαδή λίγα χρόνια πριν τις δοκιμές τεχνητών μητρών σε ανθρώπους.

Πηγή


Εκτύπωση   Email

Related Articles

Image