30.2 C
Athens
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠυρηνικάΧάπια Ιωδίου: Μπορούν να προστατεύσουν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου; | Star.gr

Χάπια Ιωδίου: Μπορούν να προστατεύσουν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου; | Star.gr

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Περιφέρεια Κουρσκ: 400 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 17 οχήματα μάχης καταστράφηκαν

Μια περίληψη του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την απόκρουση της εισβολής στην περιφέρεια Κουρσκ από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφερε : «Κατά την διάρκεια της ημέρας, οι απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανήλθαν σε έως και 400 στρατιώτες και 17 τεθωρακισμένα οχήματα, μεταξύ των οποίων ένα άρμα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 14 τεθωρακισμένα οχήματα

Ρωσία: Ουκρανικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις στην συνοριακή περιοχή του Μπέλγκοροντ

Η σημερινή καταχώριση δείχνει ότι ο ουκρανικός στρατός έχει επιτεθεί σε 37 τοποθεσίες σε οκτώ κομητείες τις τελευταίες 24 ώρες. Η Gladkow αναφέρει ότι δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις σε πολλές πόλεις. Κατά την διάρκεια των επιθέσεων, οι ουκρανικές μονάδες εκτόξευσαν τουλάχιστον 109 βλήματα και χρησιμοποίησαν 35 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, εννέα από τα οποία

Λευκός Οίκος: Η επίσκεψη του Μόντι στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί “χρήσιμη”

“Εάν η επίσκεψη του πρωθυπουργού μπορεί να συμβάλει “ στον τερματισμό του πολέμου σύμφωνα με το όραμα του (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι για μια δίκαιη ειρήνη, τότε θεωρούμε ότι αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. (με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)

Ουκρανία: Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι καλεί τον Ζελένσκι να παρακαθήσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κάλεσε σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παρακαθήσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και προσφέρθηκε να ενεργήσει ως φίλος για να βοηθήσει ώστε να επέλθει η ειρήνη, καθώς οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Κίεβο εν καιρώ πολέμου. “Ο δρόμος προς τη

Και εγένετο “Συμβούλιο Sushi”: Στόχος η αναβάθμιση της ασφάλειας της ωμής λιχουδιάς

Ποια βήματα θα γίνουν για την αναβάθμιση της ασφάλειας του sushi από μια νεοσύστατη συνεργασία παραγωγών. Το σούσι, που κάποτε αποτελούσε πολύτιμη παράδοση της Ιαπωνίας, έχει κατακλύσει τον κόσμο, γοητεύοντας τους γευστικούς κάλυκες με το μοναδικό μείγμα γεύσεων και υφών. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Mε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους να απολαμβάνουν αυτή
spot_imgspot_img
Ουρές στα φαρμακεία του Κιέβου για να προμηθευτούν οι πολίτες χάπια ιωδίου/ Ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (4/3/22)

Εννέα μέρες έχουν περάσει από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κατάσταση δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται. Η κατάληψη των μεγαλύτερων πυρηνικών σταθμών της χώρας, δηλαδή του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Πούτιν για την πυρηνική ισχύ της Ρωσίας έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. 

Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες από τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πολίτες στην Ευρώπη σπεύδουν να αγοράσουν χάπια ιωδίου από τα φαρμακεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του σώματος από παθήσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργής έκθεσης.

Στο «φως» απόρρητα ρωσικά σχέδια – Κατάληψη της Ουκρανίας σε 15 μέρες

Για παράδειγμα, το 2011 οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν στους πολίτες να πάρουν ιώδιο, λόγω της καταστροφής του πυρηνικού σταθμού της Φουκοσίμα. 

blank

Ήδη υπάρχουν αναφορές πως τα φαρμακεία στην Κεντρική Ευρώπη έχουν αρχίσει να έχουν ελλείψεις σε χάπια ιωδίου. Ωστόσο, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου αυτά δε θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, προμηνύει η Ντάνα Ντράμποβα, επικεφαλής του κρατικού γραφείου πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχίας, μέσω Twitter: «Ρωτάτε πολλά για τα δισκία ιωδίου ως ακτινοπροστασία, όταν όμως (Θεός φυλάξοι) χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα, είναι άχρηστα».

Η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία μέσα από ιστορίες αμάχων

«Τις τελευταίες έξι ημέρες, τα βουλγαρικά φαρμακεία έχουν πωλήσει τόσο (ιώδιο) όσο πωλούν εδώ και ένα χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Κοστόφ, πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακείων στη Σόφια. «Ορισμένα φαρμακεία έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους. Έχουμε παραγγείλει νέες ποσότητες, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα διαρκέσουν πολύ».

Πώς φυλάσσονται τα χάπια ιωδίου 

Ουκρανία: Τι θα γινόταν σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος

Πάντως, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος ή έκρηξης, οι γιατροί θεωρούν πως αν κάποιος λάβει ένα χάπι ιωδίου αμέσως μετά το ατύχημα ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του θυροειδούς. Τα συγκεκριμένα χάπια, ωστόσο, θα πρέπει να χορηγούνται με πολλή προσοχή καθώς αλλοιώνεται η σύστασή τους πολύ εύκολα. Φυλάσσονται δροσερό μέρος, σκιερό, ξηρό μέρος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img