27.1 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑυτές είναι οι έξι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που θέλει να πλήξει...

Αυτές είναι οι έξι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που θέλει να πλήξει το Ισραήλ (βίντεο)

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ψυρρή: Ύποπτη τσάντα έξω από ισραηλινό εστιατόριο – τελικά είχε προσωπικά αντικείμενα

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός προστασίας των Δυνάμεων Ασφαλείας εδώ και αρκετή ώρα, καθώς βρέθηκε ένα ύποπτο αντικείμενο έξω από ένα ισραηλινό εστιατόριο, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή. Πρόκειται για μία τσάντα η οποία εντοπίστηκε έξω από το εστιατόριο. Η περιοχή αποκλείστηκε, ενώ στο σημείο έφτασαν άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών

Λίβανος: Σχεδόν 2.000 νεκροί στη χώρα από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων

Συνολικά 1.974 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 127 παιδιά, και 9.384 τραυματίστηκαν από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο τον περασμένο χρόνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Φιράς Αμπιάντ. ΑΠΕΜΠΕ- ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

Νέος βομβαρδισμός της Βηρυτού: Χτύπησαν κτίριο της Χεζμπολάχ, vid

The first moments of the attack on the Hezbollah communications building in Dahiyah. pic.twitter.com/9VvT2IYyrw — Clash Report (@clashreport) October 3, 2024 In Dahiyah, there was a massive explosion. Hezbollah's communications building in Beirut was reported hit by Israel. pic.twitter.com/rC0Hjgvxeb — Clash Report (@clashreport) October 3, 2024 ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

Ο ισραηλινός Στρατός έδωσε εντολή για την εκκένωση 25 πόλεων στο νότιο Λίβανο – «Σώστε τις ζωές σας»

Ο ισραηλινός Στρατός, εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για την εκκένωση 25 πόλεων στο νότιο Λίβανο. Ο εκπρόσωπος Avichay Adraee δήλωσε ότι οι κάτοικοι πρέπει να εκκενώσουν τις περιοχές αμέσως. «Οι δραστηριότητες της Χεζμπολάχ αναγκάζουν τις IDF να δράσουν δυναμικά εναντίον της» , δήλωσε. «Οι IDF δεν σκοπεύουν να σας βλάψουν, οπότε για την ασφάλειά σας, πρέπει

Βίντεο: Ρωσική ODAB-1500 έπληξε θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στο κέντρο του Βολτσάνσκ

Βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, έχει καταγράψει τη στιγμή που ρωσική ODAB-1500 πλήττει θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στο κέντρο του Βολτσάνσκ. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Vovchansk 🕰 Date: ~02.10.2024 📌 Coordinates: 50.29627553740047, 36.93822599839879 👩‍🚀 Squad: 📝 Description: Russian ODAB-1500 bombs Ukrainian Armed Forces positions in the center of Vovchansk. 🖥 id: 03102024.0830 ✉️source:… pic.twitter.com/y8GRbmr24E — Military
spot_imgspot_img

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 13:08): Μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ την Τρίτη (1/10), η ανησυχία που επικρατεί είναι το Τελ Αβίβ, να επιχειρήσει να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στις απειλές του Ισραήλ για κτύπημα στους δοκιμαστικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες του Ιράν ή τις πετρελαιοπηγές. οι Ιρανοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι εκτός από τις αμερικανικές βάσεις στην Α.Ευρώπη θα κτυπήσουν και τις εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Α.Μεσόγειο που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ.

Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει η παραγωγή τους με απόφαση της αμερικανικής Chevron.

Το Reuters παρουσιάζει ορισμένες από τις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκτείνεται σε πολλές τοποθεσίες. Ενώ η απειλή ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ελλοχεύει εδώ και δεκαετίες, μόνο ορισμένες από τις τοποθεσίες του έχουν κατασκευαστεί υπόγεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ πιστεύουν ότι το Ιράν είχε ένα συντονισμένο, μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο σταμάτησε το 2003. Η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται ότι είχε ποτέ ένα ή ότι σχεδιάζει να αποκτήσει.

Το Ιράν είχε συμφωνήσει να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις διεθνείς κυρώσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Το σύμφωνο αυτό κατέρρευσε μετά την αποχώρηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τις ΗΠΑ το 2018 και το Ιράν άρχισε να εγκαταλείπει τους περιορισμούς το επόμενο έτος.

Έκτοτε το Ιράν επεκτείνει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, μειώνοντας τον λεγόμενο «χρόνο διάσπασης» που θα χρειαζόταν για να παράγει αρκετό ουράνιο οπλικού βαθμού για μια πυρηνική βόμβα σε μερικές εβδομάδες από τουλάχιστον ένα έτος που ήταν βάσει της συμφωνίας του 2015.

Η πραγματική κατασκευή μιας βόμβας με αυτό το υλικό θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο. Το πόσο είναι λιγότερο ξεκάθαρο και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Το Ιράν εμπλουτίζει τώρα ουράνιο σε ποσοστό έως και 60%, δηλαδή κοντά στο 90% που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, σε δύο εγκαταστάσεις, και θεωρητικά διαθέτει αρκετό υλικό εμπλουτισμένο σε αυτό το επίπεδο για σχεδόν τέσσερις βόμβες, σύμφωνα με ένα μέτρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του παρατηρητή του ΟΗΕ.

Πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ

Πρόκειται για την κύρια μονάδα που προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και επιβλέπεται από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών.

Βρίσκονται στην έρημο έξω από τη σιιτική μουσουλμανική ιερή πόλη Qom, νότια της Τεχεράνης.

Το Νατάνζ στεγάζει εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν δύο εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου: το τεράστιο, υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων (FEP) και το υπέργειο πιλοτικό εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων (PFEP).

Εξόριστα μέλη της αντιπολίτευσης του Ιράν αποκάλυψαν το 2002 ότι το Ιράν κατασκευάζει κρυφά τη Νατάνζ, πυροδοτώντας μια διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και του Ιράν σχετικά με τις πυρηνικές προθέσεις του, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το FEP κατασκευάστηκε για εμπλουτισμό ουρανίου σε εμπορική κλίμακα, ικανό να φιλοξενήσει 50.000 φυγοκεντρικές μηχανές. Περίπου 14.000 φυγόκεντροι είναι εγκατεστημένοι εκεί σήμερα, εκ των οποίων περίπου 11.000 βρίσκονται σε λειτουργία, διυλίζοντας ουράνιο σε καθαρότητα έως και 5%.

Διπλωμάτες με γνώση των εργασιών στη Νατάνζ περιγράφουν ότι το FEP βρίσκεται περίπου τρεις ορόφους κάτω από το έδαφος. Εδώ και καιρό υπάρχει συζήτηση σχετικά με το πόση ζημιά θα μπορούσαν να του προκαλέσουν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ζημιές έχουν προκληθεί στις φυγόκεντρες στο FEP με άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης και της διακοπής ρεύματος τον Απρίλιο του 2021 που το Ιράν δήλωσε ότι ήταν επίθεση από το Ισραήλ.

Εργοστάσιο του Φορντό

Το εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμου του Φορντό είναι μια ιρανική υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου που βρίσκεται 20 μίλια βορειοανατολικά της ιρανικής πόλης Κομ, κοντά στο χωριό Fordow, σε μια πρώην βάση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Επειδή είναι σκαμμένο σε ένα βουνό θεωρείται καλύτερα προστατευμένος από πιθανό βομβαρδισμό από ό,τι το FEP.

Η συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις δεν επέτρεπε στο Ιράν να προχωρήσει σε διαδικασία εμπλουτισμού στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Τώρα διαθέτει περισσότερες από 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης που λειτουργούν εκεί, ένα μέρος από αυτές είναι προηγμένες IR-6 που έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίζουν ουράνιο έως και 60% κοντά στα επίπεδα που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Επιπλέον, το Ιράν διπλασίασε πρόσφατα τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης που έχουν εγκατασταθεί στο συγκεριμένο εργοστάσιο, με όλες τις νέες να είναι μηχανές IR-6.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν το 2009 ότι το Ιράν κατασκεύαζε κρυφά το Φορντό εδώ και χρόνια και δεν είχε ενημερώσει τον ΙΑΕΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τότε: «Το Ιράν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα κράτη μέλη του Ιράν:

«Το μέγεθος και η διαμόρφωση αυτής της εγκατάστασης δεν συνάδει με ένα ειρηνικό πρόγραμμα».

Ισφαχάν

Το Ιράν διαθέτει ένα μεγάλο κέντρο πυρηνικής τεχνολογίας στα περίχωρα του Ισφαχάν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του.

Περιλαμβάνει τη μονάδα κατασκευής πλακών καυσίμου (FPFP) και την εγκατάσταση μετατροπής ουρανίου (UCF) που μπορεί να επεξεργαστεί το ουράνιο σε εξαφθοριούχο ουράνιο.

Στο Ισφαχάν υπάρχει εξοπλισμός για την παραγωγή μετάλλου ουρανίου, μια διαδικασία που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πυρήνα μιας πυρηνικής βόμβας.

Αντιδραστήρας Χοντάμπ

Το Ιράν διαθέτει έναν ερευνητικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος που αρχικά ονομαζόταν Arak και τώρα Khondab.

Αυτοί οι αντιδραστήρες αποτελούν κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων επειδή μπορούν εύκολα να παράγουν πλουτώνιο το οποίο, όπως και το εμπλουτισμένο ουράνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ατομικές βόμβες.

Το Ιράν συμφώνησε να κλείσει τον αντιδραστήρα στο Αράκ – περίπου 250 χλμ. νοτιοδυτικά της Τεχεράνης- βάσει της συμφωνίας του 2015. Οι ξένες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία είπαν πως το εργοστάσιο θα μπορούσε εντέλει να παραγάγει πλουτώνιο, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ατομικές βόμβες.

Στο Ιράν επετράπη όμως να παράγει μια περιορισμένη ποσότητα βαρέος ύδατος και η Τεχεράνη εργάζεται για τον επανασχεδιασμό του αντιδραστήρα. Η Τεχεράνη λέει ότι θα κατασκευάσει ισότοπα για ιατρική και γεωργική χρήση.

Το Κέντρο Ερευνών Τεχεράνης

Οι εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας του Ιράν στην Τεχεράνη περιλαμβάνουν έναν ερευνητικό αντιδραστήρα.

Πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ

Ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός του Ιράν που λειτουργεί, στις ακτές του Κόλπου, χρησιμοποιεί ρωσικά καύσιμα, τα οποία η Ρωσία παίρνει πίσω όταν καταναλωθούν με σκοπό να σταματήσει η Τεχεράνη τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img