28.5 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΕγχειρίδιο Τραυματικής Βλητικής

Εγχειρίδιο Τραυματικής Βλητικής

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ηράκλειο: Συλλήψεις για παράνομη σφαγή 190 κιλών οικόσιτων αιγοπροβάτων

Δύο ημεδαποί συνελήφθησαν στο Ηράκλειο κατηγορούμενοι για παράνομη σφαγή ζώων. Η σύλληψη έγινε από αστυνομικούς, που πραγματοποίησαν το πρωί έλεγχο σε υπαίθριο αποθηκευτικό χώρο ιδιοκτησίας του ενός εκ των συλληφθέντων. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σφάγια ζώων (10 αιγοπρόβατα) συνολικού βάρους 190 κιλών για τα οποία δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα παραστατικά έγγραφα. Όπως προέκυψε από την

Ξεκινάει η αλλαγή του καιρού με βροχές και καταιγίδες – Από τα 40άρια στην «ανορθόδοξη» αστάθεια

Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και πιθανές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής και

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Κυριακή σε έξι Περιφέρειες – Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Παρασκευή σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας &

Βαρύ χτύπημα της Χεζμπολάχ στο Β.Ισραήλ: «Είναι μόνο η αρχή» – Αντίποινα με 100 μαχητικά στον Λίβανο

Έτοιμη να αναφλεγεί είναι για ακόμα μία φορά η Μέση Ανατολή καθώς η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε αυτό που ονόμασε, «πρώτη φάση της εκδίκησης» κατά του Ισραήλ, μπαράζ ρουκετών και drone με την ισραηλινή αεροπορία να επιχειρεί ως απάντηση με μαζικό πλήγμα στο Λίβανο. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (25/8)

Μάγειρες: Η εκπληκτική επιστήμη του συνδυασμού γεύσεων – Οδηγίες για το τέλειο pairing

Μια διαδικασία αρκετά πιο πολύπλοκη από όσο νομίζουμε.    Όταν αναφερόμαστε στο pairing και το συνδυασμό γεύσεων, είτε φαγητού με κρασί είτε συστατικών μεταξύ τους, πρόκειται για μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία και υπάρχει ολόκληρη επιστήμη που τη στηρίζει. Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες τροφίμων και σεφ έχουν αρχίσει να μελετούν τις γευστικές ενώσεις που εμφανίζονται σε
spot_imgspot_img
Εγχειρίδιο Τραυματικής Βλητικής

Στο «Εγχειρίδιο Τραυματικής Βλητικής» για πρώτη φορά προσεγγίζεται διεπιστημονικά το θέμα της αξιολόγησης των κακώσεων που προκαλούνται από πυροβόλα όπλα. Η μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα ειδίκευση και γνώση της ομάδας συγγραφέων θέτουν στη διάθεση των αναγνωστών ένα “θησαυρό” θεωρητικών και πραγματικών γνώσεων για την διερεύνηση και εξήγηση των αποτελεσμάτων τραυματισμών στο ανθρώπινο σώμα.

Το αντικείμενο της τραυματικής βλητικής, πέραν από ιδιαίτερα ενδιαφέρον, είναι πολυεπίπεδο και πολύπλοκο. Η διαγραφόμενη τροχιά βλήματος μετά από πυροβολισμό και το πλήθος των παραμέτρων που την χαρακτηρίζουν, επιδρούν στην πορεία της μέσα στο ανθρώπινο σώμα, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά των ιστών και των ζωτικών οργάνων που πλήττονται. Τα τραυματικά αποτελέσματα μπορεί να προέρχονται είτε από βολίδες ραβδωτών πυροβόλων όπλων, είτε από γομώσεις λειόκαννων όπλων. Παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη διάκρισή τους από άλλου είδους τραύματα (προκληθέντα από άλλα μέσα και αιτίες), τα οποία όμως δεν μπορεί να τυποποιηθούν απόλυτα. Μελετώντας τα χαρακτηριστικά των τραυμάτων αυτών, υπάρχει η δυνατότητα κατηγοριοποίησής των, βάσει των διαφόρων τύπων πυροβόλων όπλων, αλλά και βλημάτων.

Στο σύγγραμμα γίνεται λεπτομερής παρουσίαση σχετικά με τα πυροβόλα όπλα, τα πυρομαχικά, την επιστήμη της βλητικής και κυρίως επί της τραυματικής βλητικής. Η ροή των κεφαλαίων είναι δομημέννη ώστε να “χτίζει” γνώστη σταδιακά από τα βασικά χαρακτηριστικά και κατηγοριοποίηση των πυροβόλων όπλων, προχωρώντας σταδιακά στις ιδιαιτερότητες, το νομικό πλαίσιο και τα αποτελέσματα χρήσης αυτών.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα κεφάλαια της ιατροδικαστικής διερεύνησης περιστατικών θανατηφόρων κακώσεων από πυροβόλα όπλα και της πειραματικής προσομοίωσης κάποιων περιπτώσεων που απασχόλησαν τους συγγραφείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.Το βιβλίο εισάγει επίσης τον αναγνώστη στη διαδικασία της διενέργειας πειραματικών βολών με διαφορετικούς τύπους πυροβόλων όπλων, χρησιμοποιώντας υλικά προσομοίωσης με τους ανθρώπινους ιστούς. Στις δομημένες περιγραφές περιλαμβάνεται και η επεξεργασία των δεδομένων αυτών στον αξονικό τομογράφο, μέσω χρήσης ειδικού λογισμικού, όπου αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά της διαγραφόμενης πορείας των βλημάτων και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα συγκριτικά με τις διαφορετικού τύπου βολίδες που χρησιμοποιήθηκαν. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά για τον αναγνώστη- μελετητή της βλητικής επιστήμης.

Το «Εγχειρίδιο Τραυματικής Βλητικής» δεν είναι κάποιο ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, αλλά σοβαρό εργαλείο στο οποίο οι εμπλεκόμενοι στη διερεύνηση υποθέσεων πρόκλησης θανατηφόρων και μη κακώσεων από πυροβόλα όπλα, θα βρουν πρακτικές απαντήσεις που είναι απαραίτητες για την αξιολόγησή τους.

Από την διεπιστημονική προσέγγιση που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο, αναπτύσσεται πλέον ένα ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο στο πλαίσιο των Ιατροδικαστικών Επιστημών που το γνωστικό του αντικείμενο άπτεται των θεμάτων της τραυματικής βλητικής. Από την αξιολόγηση των τραυμάτων και των εν γένει κακώσεων, μπορεί να δοθούν απαντήσεις σε προκύπτοντα σχετικά ερωτήματα που θα βοηθήσουν και το έργο των προανακριτικών και ανακριτικών αρχών στη διαλεύκανση υποθέσεων όπου η χρήση όπλου επέφερε το θάνατο ή τραυματισμό. Από όσο γνωρίζουμε, τέτοιας πληρότητας επιστημονικό έργο είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και σχετικά σπάνιο στη διεθνή βιβλιογραφία.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img