29.8 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΕπιδρομή στο βουνό των “Δολοφόνων”: Οι ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις καταστρέφουν υπόγεια εγκατάσταση...

Επιδρομή στο βουνό των “Δολοφόνων”: Οι ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις καταστρέφουν υπόγεια εγκατάσταση στην Συρία

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση των διακινητών στον Έβρο -Μεταφέρουν παράνομους αλλοδαπούς σε νταλίκες 

Μία επιχείρηση που τους αποφέρει χιλιάδες ευρώ έχουν στήσει στον Έβρο διακινητές παράνομων αλλοδαπών.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε το Open, σε βίντεο που τραβήχτηκε πρόσφατα σε τουρκικό έδαφος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το τελωνείο των Κήπων, εμφανίζοντας αρκετά άτομα που είναι στοιβαγμένα στην καρότσα νταλίκας και κατευθύνονται προς την Ελλάδα. Οι διακινητές, που σε

Δισκοκήλη: Μπορώ να αθλούμαι; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Οι σωματικές δραστηριότητες και πολύ περισσότερο η άθληση, κάνουν καλό στο μυοσκελετικό σύστημα και ειδικότερα στη σπονδυλική στήλη. Υπάρχουν όμως ορισμένα σπορ που ασκούν μεγάλη πίεση σε αυτή και συμβάλουν στην εμφάνιση δισκοκήλης. Η πιθανότητα αυτή δεν σημαίνει αναγκαστικά μόνιμη αποχή – αλλά απαιτεί λήψη προφυλακτικών μέτρων  προς αποφυγή δημιουργίας και επιδείνωσή της. Όσοι πάσχουν

Σερβία – Κροατία: Επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στις δύο χώρες

«Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα υιοθετήσει την σχετική απόφαση», δήλωσε ο Βούτσιτς στην τελετή προαγωγής των νεότερων αξιωματικών των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η στρατιωτική θητεία θα διαρκεί 75 ημέρες, ανέφερε ο Βούτσιτς επισημαίνοντας ότι η υποχρεωτική θητεία θα διασφαλίσει την άμυνα της χώρας. «Όλοι καταλαβαίνετε πόσο χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό, πόσα

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν από 103 αιχμαλώτους πολέμου η κάθε μια

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν αιχμαλώτους πολέμου με την κάθε πλευρά να απελευθερώνει 103 ανθρώπους, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Αμυνας. Το υπουργείο ανέφερε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που ανταλλάχθηκαν σήμερα είχαν συλληφθεί στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν εδάφη στην περιοχή αυτή τον περασμένο μήνα

Βίντεο: Η στιγμή που δύο αστυνομικοί δέχονται επίθεση από 30 Ρομά στην Πάτρα 

Στη δημοσιότητα ήρθε ένα βίντεο το οποίο δείχνει την επίθεση που δέχτηκαν δύο αστυνομικοί στην Πάτρα από ομάδα αποτελούμενη από 30 Ρομά. Το περιστατικό έλαβε χώρα αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Παραλία Πατρών, με την αστυνομία να προχωρά αρχικά σε 5 προσαγωγές, οι δύο εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πάτρα: Ο αστυνομικός έλεγχος
spot_imgspot_img
Επιδρομή στο βουνό των “Δολοφόνων”: Οι ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις καταστρέφουν υπόγεια εγκατάσταση στην Συρία
Στην διεξαγωγή μίας από τις πιό δύσκολες αποστολές των Ειδικών Δυνάμεων προέβησαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων όταν επέδραμαν σε υπόγεια εγκατάσταση στην Συρία, στην οποία υπήρχε εργοστάσιο κατασκευής ρουκετών.

Αν και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παραδεχθεί τίποτα, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο μιλάνε για επιδρομή των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων σε υπόγεια εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων στον Λίβανο πριν από πέντε ημέρες.

Η εγκατάσταση ήταν ένα εργοστάσιο κατασκευής ρουκετών μεσαίου βεληνεκούς, το οποίο είχε μεταφερθεί από το Ιράν στην Συρία και εγκατασταθεί μέσα σε σπήλαιο, σκαμμένο στο βουνό στην περιοχή Masyaf. Την κατασκευή του υπόγειου εργοστασίου, που ξεκίνησε το 2018, παρακολουθούσαν επί πέντε έτη τόσο η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών Aman όσο και η Mossad.

Masyaf Gesamtansicht
Η περιοχή της Masyaf, όπου διεξήχθη η ισραηλινή επιχείρηση, είναι γνωστή για το μεσαιωνικό κάστρο της, το οποίο υπήρξε η βάση των Ασασσίνων (Δολοφόνων) της αίρεσης των Νιζάρι Ισμαηλιτών. Η περιοχή κατοικείται από Ισμαηλίτες, Αλαβίτες και Χριστιανούς.

Η περιοχή της Masyaf είχε γίνει στόχος επανειλημμένων ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το μεγάλο βάθος της εγκατάστασης την προστάτευε ακόμη και από διατρητικές βόμβες. Η λύση στο πρόβλημα ήταν η χρήση Ειδικών Δυνάμεων, εκεί που τα συμβατικά μέσα δεν μπορούσαν να αποδώσουν αποτελέσματα.

Το σχέδιο εξουδετέρωσης του υπόγειου εργοστασίου ανανεώθηκε με επίκεντρο μία δύναμη κομμάντος των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων, η οποία θα διείσδυε στην εγκατάσταση και θα την ανατίναζε με εκρηκτικά. Η αεροπορία θα έπαιζε υποστηρικτικό ρόλο, ανοίγοντας δρόμο και προστατεύοντας την χερσαία δύναμη στην διάρκεια της παραμονής της στον στόχο.

Οι βομβαρδισμοί στόχων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Masyaf από ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν την Κυριακή το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024. Σκοπός τους ήταν η εξουδετέρωση αντιαεροπορικών όπλων και η καθήλωση των Συριακών δυνάμεων. Υπό την κάλυψη των βομβαρδισμών, μία δύναμη ελικοπτέρων, που μετέφερε Ισραηλινούς κομμάντος, διείσδυσε στην περιοχή και κατάφερε να αιφνιδιάσει την φρουρά του εργοστασίου, η οποία βρισκόταν σε καταφύγια.

Gxn3ex5xeaaqthb
Δορυφορική φωτογραφία της εγκατάστασης στην Masyaf, όπου διακρίνεται το επιφανειακό κομμάτι, το οποίο οδηγεί στο σκαμμένο στο βουνό υπόγειο εργοστάσιο κατασκευής ρουκετών.

Μόλις οι κομμάντος πάτησαν στο έδαφος, εξουδετέρωσαν την φρουρά και εισχώρησαν στην υπόγεια εγκατάσταση. Χρησιμοποιώντας ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ρομπότ, έφτασαν μέχρι τα βαθύτερα υπόγεια, όπου τοποθέτησαν εκρηκτικές ύλες. Γύρω από την Masyaf, η Ισραηλινή αεροπορία εκτελούσε βομβαρδισμούς αποκόπτοντας την περιοχή ώστε να μην μπορούν να προσεγγίσουν ενισχύσεις από δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Στην αποκοπή του στόχου συμμετείχαν και επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache καθώς και οπλισμένα drone.

Μόλις τελείωσαν την τοποθέτηση των εκρηκτικών, οι κομμάντος επιβιβάστηκαν στα ελικόπτερα και πέταξαν προς το Ισραήλ υπό την προστασία των ισραηλινών μαχητικών.

Ως προς το ποια ήταν η μονάδα που εκτέλεσε την αποστολή, οι πληροφορίες διΐστανται. Αρχικά, ελέχθη ότι επρόκειτο για την Shayeret Matkal, την μονάδα ειδικών επιχειρήσεων που υπάγεται απευθείας στο ισραηλινό Γενικό Επιτελείο. Αργότερα υπήρξαν αναφορές στην μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της Ισραηλινής αεροπορίας Shaldag (Μονάδα 5101), η οποία υπάγεται στην 7η Πτέρυγα Ειδικών Αεροπορικών Δυνάμεων.

Ac2939c0 7150 11ef 9e68 2f2462ff3aca.png
Κατεστραμμένο όχημα στην περιοχή της Masyaf. Η Ισραηλινή αεροπορία έπληξε δρόμους και στόχους γύρω από την υπόγεια εγκατάσταση για να καθηλώσει τις Συριακές δυνάμεις και να εμποδίσει την προσέγγιση δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στον στόχο των ισραηλινών κομμάντος.

Η αποστολή της Shaldag δεν είναι μόνον η Έρευνα και Διάσωση Μάχης (CSAR) όπως θα περίμενε κανείς από μία ειδική μονάδα της αεροπορίας. Στις ικανότητές της περιλαμβάνονται η αναγνώριση, οργάνωση και ασφάλιση ΖΠ και ΖΡ καθώς και η αναγνώριση και κατάδειξη στόχων πίσω από εχθρικές γραμμές και μέσα σε ξένες χώρες για την Ισραηλινή αεροπορία. Αν και ως αποστολές της αναφέρονται και η Διάσωση Ομήρων, η Άμεση Επιθετική Δράση και ο Ανορθόδοξος Πόλεμος, αυτές αναλαμβάνονται μόνον σε περίπτωση που οι ειδικευμένες σε αυτές μονάδες του Στρατού δεν μπορούν για κάποιο λόγο να τις αναλάβουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, της επιδρομής στην Masyaf, η εκτέλεση της αποστολής ολοκληρωτικά από την Shaldag φαίνεται απίθανη. Ένας τόσο δύσκολος στόχος και με απαιτήσεις άκρας εξειδίκευσης στις καταστροφές, απαιτεί εξειδικευμένες μονάδες όπως η Shayeret Matkal. Η συμμετοχή, ωστόσο, της Shaldag πρέπει να θεωρείται βέβαιη καθώς η αεροκίνητη επιδρομή είχε υψηλές απαιτήσεις συντονισμού και καθοδήγησης των αεροπορικών δυνάμεων και κατάδειξης στόχων με ακρίβεια.

Whatsapp Image 2020 07 09 At 21.31.50 7
Η Shaldag είχε κύριο ρόλο στην επιδρομή στην Masyaf καθώς έπρεπε να συντονιστούν τα μαχητικά αεροσκάφη, τα επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα που συμμετείχαν στην επίθεση στο υπόγειο εργοστάσιο.

Γιατί λοιπόν προβάλλεται το όνομα της Shaldag; Η σύγχυση και η συγκάλυψη των πραγματικών συνθηκών μίας Ειδικής Επιχείρησης είναι καθιερωμένη τακτική. Για παράδειγμα, επιχειρήσεις της Delta Force και της DevGru (SEAL Team Six αναφέρονται στα επίσημα δελτία ενημέρωσης του αμερικανικού Πενταγώνου ως επιχειρήσεις των «Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων» ή των «Ειδικών Δυνάμεων». Παρομοίως, λοιπόν, και το ισραηλινό Επιτελείο μπορεί να πρόβαλλε επίτηδες την Shaldag ως την μόνη επιδρομική δύναμη, για να παραπλανήσει τον εχθρό ως προς τις αποστολές και τις ικανότητες των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων.

Η αλήθεια είναι ότι η Shayeret Matkal πρέπει να εμπλέκεται σε πολύ υψηλό βαθμό στις συνεχείς επιχειρήσεις προσβολής στόχων ηγεσίας της Χαμάς και απελευθέρωσης ομήρων στην Λωρίδα της Γάζας, και ότι ίσως δεν μπορεί να διαθέσει όλες τις απαραίτητες δυνάμεις. Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Shayeret Matkal είχε την ευθύνη σχεδίασης και διοίκησης της επιχείρησης, παρέχοντας μάλιστα το κύριο επιθετικό στοιχείο που διείσδυσε στην υπόγεια βάση.

S Soldiers
Πέραν της Sayeret Matkal και της Shaldag, στην επιδρομή συμμετείχαν στοιχεία πολεμικών σκύλων της Oketz και στοιχεία Μηχανικού της ειδικής μονάδας Yahalom.

Παράλληλα, με την Shayeret Matkal και την Shaldag πιθανότατα, συμμετείχαν και στοιχεία πολεμικών σκύλων της Oketz καθώς και στοιχεία της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του Μηχανικού, Yahalom.

Η Yahalom διαθέτει έξι υπομονάδες εκ των οποίων η ΥΑΕΛ ειδικεύεται σε καταστροφές και δολιοφθορές, η SAP ειδικεύεται στην εξουδετέρωση βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, η SAMUR σε καταστροφές μέσα σε σήραγγες, η Hevzek στην χρήση ρομποτικών μηχανημάτων, και η Midron Mushlag που ειδικεύεται στις διαρρήξεις κτιρίων.  Η Yahalom συνεργάζεται στενά τόσο με την Sayeret Matkal όσο και με τον Στολίσκο 13 (Shayetet 13). Σε μία επιδρομή ανατίναξης υπόγειων εγκαταστάσεων είναι φανερή η χρησιμότητα των ειδικών Καταστροφέων της Yahalon.

Operators Night Vision
Η συμμετοχή των αμερικανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στην επιδρομή της Masyaf δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι αμερικανικές SOF έχουν άμεση εμπλοκή στις επιχειρήσεις στην Γάζα και στην γενικότερη υποστήριξη του Ισραήλ στην σύγκρουσή του με την Χαμάς και την Χετζμπολάχ.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η συμμετοχή αμερικανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως της Delta Force και της SEAL Team Six. Οι μονάδες αυτές έχουν εμπλοκή στις επιχειρήσεις στην Γάζα από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Η συμμετοχή των Αμερικανών Operator σε ισραηλινές ειδικές επιχειρήσεις δεν ενέχει μεγάλους κινδύνους αποκάλυψης της εμπλοκής των ΗΠΑ, καθώς πολλοί Ισραηλινοί έχουν διπλή υπηκοότητα (αμερικανική και ισραηλινή), και ως εκ τούτου Αμερικανοί μπορούν να ενταχθούν σε ισραηλινές μονάδες με ψεύτικη υπηκοότητα. Να σημειώσουμε ότι η SEAL Team Six ειδικεύεται σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε υπόγειες εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων, και ως εκ τούτου οι άνδρες της θα ήταν ιδανικοί σε μία επιχείρηση όπως αυτή των Ισραηλινών στην Συρία.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img