17 C
Athens
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

FDI HN: Η ελλιπής λύση

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Συναγερμός για το καμπυλοβακτηρίδιο σε μη παστεριωμένο νωπό γάλα

Δεύτερη φορά σε λίγους μήνες οι έλεγχοι σε εταιρεία γάλακτος έδειξαν εκτεταμένη μόλυνση Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ένα γαλακτοκομείο της κομητείας Μοντγκόμερι στη Νέα Υόρκη βρέθηκε θετικό στο τεστ νωπού γάλακτος για Campylobacter κατά τη διάρκεια δοκιμών ρουτίνας από κρατικούς επιθεωρητές. Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγορών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με

Καιρός – Καλλιάνος: Εναλλαγή ηλιοφάνειας και νεφώσεων μέχρι την 28η Οκτωβρίου – Τι αλλάζει μετά

Αίθριες καιρικές συνθήκες θα υπάρξουν σε όλη την επικράτεια την Πέμπτη (24/10), με εξαίρεση μόνο την νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις, σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στις φυσιολογικές για την εποχή τιμές. Συγκεκριμένα, στην Αττική θα έχει ηλιοφάνεια καθόλη την διάρκεια

Πυροσβεστική: 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Από τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης (22/10), έως τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης (23/10), εκδηλώθηκαν 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 31 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη εννέα. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1849104614454448338 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

«Κυστική Ίνωση»: Μάθε και ευαισθητοποιήσου – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Η Κυστική Ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική πάθηση της λευκής φυλής που προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα των ασθενών. Λόγω γονιδιακής μετάλλαξης που ρυθμίζει την παραγωγή της πρωτεΐνης CFTR, η βλέννα που παράγουν οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα πυκνή και φράσσει διάφορα όργανα και πόρους του σώματος, κυρίως τους πνεύμονες και το

Λευκάδα: Στο Αυτόφωρο 20χρονος που ξυλοκόπησε μητέρα και αδερφή

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τα φαινόμενα να απασχολούν σχεδόν καθημερινά τις αρχές. Στη Λευκάδα, ένας 20χρονος κατηγορείται πως ξυλοκόπησε τη μητέρα και την αδερφή του, σύμφωνα με το ilefkada.gr. Ο νεαρός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία. Η δίκη αναβλήθηκε για την Πέμπτη (24/10) και προσωρινά κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα.
spot_imgspot_img

Η προμήθεια των γαλλικής προέλευσης φρεγατών Belhara προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στον ελληνικό ειδικό και μη Τύπο αλλά και στην ελληνική κοινή γνώμη. Κάτι το κατανοητό καθώς σηματοδοτούσε την πρώτη ενέργεια ουσιαστικής ενίσχυσης του Π.Ν ύστερα από πολλά χρόνια. Στο διάστημα που μεσολάβησε το αναγνωστικό κοινό είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί εκτενώς για τις αρετές των συγκεκριμένων φρεγατών ώστε διαμορφώθηκε τεχνηέντως μια μυθική εικόνα για τις ικανότητες τους και τα πλεονεκτήματα που αυτές προσφέρουν στο Π.Ν.

Ως έναν βαθμό αυτό είναι κατανοητό: πανίσχυρο σύστημα radar (SeaFire 500), τεχνολογικά προηγμένα sonar (Kinglip 2/CAPTAS-4), ικανότατο βλήμα επιφανείας-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (Aster-30), μελλοντική δυνατότητα υποδοχής βλημάτων πλεύσης κατά στόχων επιφανείας  (MdCN) δημιουργούσαν την εντύπωση ενός πανίσχυρου πλοίου επιφανείας που μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε απειλή.

Κάποιες πτυχές ωστόσο της όλης προμήθειας ήταν εξόχως προβληματικές εξ’ αρχής και δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής.

FDI HN: Η ελλιπής λύση

Καταρχήν πρέπει να αναφερθεί ο σχετικά περιορισμένος φόρτος των Α/Α βλημάτων. Αν και η ύπαρξη 32 Aster-30 φαντάζει ικανή ισχύ πυρός, απουσιάζουν παντελώς Α/Α βλήματα μέσου και μικρού βεληνεκούς, που θα συμπλήρωναν το πλέγμα αντιαεροπορικής άμυνας του πλοίου, καθιστώντας δυνατή την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού, η σημασία του οποίου φάνηκε ανάγλυφα στις πρόσφατες επιχειρήσεις στην Ερυθρά θάλασσα. Η δε πιθανή τοποθέτηση στα επόμενα πλοία της κλάσης του βλήματος πλεύσης MdCN θα μειώσει αναπόφευκτα την αναχορηγία των Aster-30 σε 24 μόλις βλήματα, αριθμός εντελώς ανεπαρκής για την αντιμετώπιση μαζικών αεροπορικών προσβολών.

Κατά δεύτερον είναι γνωστή η απουσία συστήματος ECM, που ναι μεν λέγεται ότι θα αντιμετωπισθεί με την τοποθέτηση σε δεύτερο χρόνο σύγχρονου σχετικού συστήματος (ECM «Virgilius») πλην όμως αυτό θα απαιτήσει επιπλέον κόστος, που θα ανεβάσει το ήδη υψηλό κόστος κτήσης του πλοίου.

 Μετά πρέπει να τονισθεί η ανεπαρκής αντιπυραυλική/αντιβληματική άμυνα του πλοίου έναντι σύγχρονων απειλών. Ναι μεν διαθέτει εκτοξευτή Mk31 RAM, αυτός όμως διαθέτει μόλις 21 βλήματα RIM-116 με προηγμένο μεν IIR αισθητήρα, που δεν μπορεί όμως να “δει” π.χ πυρομαχικά ανεμοπορίας όπως τα τουρκικά KUZGUN-SS που δεν φέρουν κινητήρα που να παράγει θερμικό ίχνος και τα οποία φέρονται σε συστάδες από τα τουρκικά UCAV και τα οποία μπορούν να “κορέσουν” την άμυνα του στόχου. Το δε πυροβόλο OTO-Melara των 76 χλστ δεν είναι της έκδοσης STRALES ώστε να μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιπυραυλική/αντιβληματική άμυνα του πλοίου. Το ΣΔΜ SETIS θεωρείται  ( αδίκως; ) σύστημα “κλειστής αρχιτεκτονικής” που δεν μπορεί να ενσωματώσει συστήματα CIWS όπως τα Phalanx που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανά ένα σε κάθε πλευρά του πλοίου, βελτιώνοντας ουσιαστικά την προστασία του από απειλές παρόμοιου είδους.

Belharra3

Τέλος τα δύο συστήματα RWS φέρουν πυροβόλα Nexter Narwhal 20B V2 των 20 χλστ, διαμέτρημα που κρίνεται εντελώς ανεπαρκές για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών (βλ. υπερταχέα σκάφη επιφανείας, USV, kamikaze drones επιφανείας) και για την συμβολή στην γενικότερη άμυνα του πλοίου ενδεικτικά στην άμυνα απέναντι σε “περιφερόμενα πυρομαχικά”. Για αυτές τις αποστολές απαιτείται οπλισμός σε RWS πυροβόλων τουλάχιστον 25-30 χλστ με πυρομαχικά “εναέριας ανάφλεξης”.

Δεν θα σχολιάσουμε την κατά την γνώμη μας χαμηλή ταχύτητα του πλοίου (μόλις 27 κόμβοι), καθώς ούτε οι ανταγωνιστικές σχεδιάσεις επιτυγχάνουν θεαματικά υψηλότερες ταχύτητες. Η υψηλή ταχύτητα ενός πλοίου πάντως κρίνεται κατά τον γράφοντα σημαντική για το περιβάλλον του Αιγαίου

1ον) Επειδή εξασφαλίζεται η ταχύτερη άφιξη στην περιοχή ενδιαφέροντος

Και

2ον) Επειδή επιτρέπει την διατάραξη της διαδικασίας ανίχνευσης/στοχοποίησης/εγκλωβισμού του πλοίου από τον αντίπαλο σε αρχιπελαγικό περιβάλλον με αναρίθμητο πλήθος νήσων, μικρονήσων, νησίδων και βραχονησίδων.

Εν κατακλείδι, η επιλογή των FDI HN Belhara θεωρούμε πως δεν ήταν η βέλτιστη με καθαρά τεχνικο-επιχειρησιακά κριτήρια για το Π.Ν και υπαγορεύτηκε μάλλον από (γεω)πολιτικά κριτήρια, το δε κόστος των περίπου 1 δις ευρώ/πλοίο κρίνεται δυσθεώρητο σε σχέση με αυτά που προσφέρει.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img