33.1 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαGlaudius 2.0 – Tο πρόγραμμα για τον «Στρατιώτη του μέλλοντος» του Γερμανικού...

Glaudius 2.0 – Tο πρόγραμμα για τον «Στρατιώτη του μέλλοντος» του Γερμανικού στρατού

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Κουρσκ: Πάνω από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους

Περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από εννέα παραμεθόριες περιοχές στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-GOVERNMENT OF

«Η χώρα μου καταρρέει»: Αμερικανός πρώην στρατιωτικός υπηρετεί πλέον στις ρωσικές Ε.Δ., vid

Ένας Αμερικανός με ρωσική υπηκοότητα που υπέγραψε σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκτελεί καθήκοντα με στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως μέρος του σχηματισμού της Ομάδας Tsentr. Ο πρώην Αμερικανός πολίτης και τώρα πλέον Ρώσος στρατιωτικός με το εκτελεί καθήκοντα ως πιλότος αναγνώρισης drone σε μια διμοιρία UAV. Η «Boston» υπηρέτησε για

Ανησυχητική αύξηση των θανάτων από τροφική δηλητηρίαση στη Νιγηρία

Μολυσμένο νερό, ακατάλληλος χειρισμός και ανεπαρκής αποθήκευση τροφίμων, βασικές αιτίες της αύξησης των τροφικών δηλητηριάσεων και των θανάτων.   Τους τελευταίους μήνες, η Νιγηρία έχει δει μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης. Σύμφωνα με αναφορές ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Sokoto, Kwara, Anambra και Nasarawa έχουν πληγεί σοβαρά, με αρκετούς θανάτους να αποδίδονται σε μολυσμένα

Σοκαριστικό ΒΙΝΤΕΟ από την Εγνατία Οδό με διακινητή μεταναστών που κινούνταν ανάποδα

Έναν διακινητή μεταναστών που έτρεχε με το όχημά του ανάποδα στην Εγνατία Οδό κατέγραψαν με την κάμερά τους πολίτες. Ο διακινητής οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα έσπασε τη μπάρα των διοδίων Ασπροβάλτας. Ακολούθως στο βίντεο ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών που τον καταδιώκουν. Δυστυχώς πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο κατά μήκος τόσο της Εγνατίας Οδού όσο και

Ώρα Ελλάδος 19/08/2024 | OPEN TV

Συμπλοκή στη Χαλκιδική, καταδίωξη στην Εγνατία Οδό, το επίλεκτο σώμα των δασοκομάντος, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ήταν στο επίκεντρο της θεματολογίας. Στη Μίνα Καραμήτρου και τον Γιάννη Φώσκολο μίλησε ο υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Αναστάσιος Μπαρτζώκας βουλευτής ΝΔ, η Ολυμπία Τελιγιορίδου μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ και
spot_imgspot_img

Ισχυρή και ηχηρή συνάμα, θα λέγαμε, η παρουσία του Γερμανικού κολοσσού που ακούει στο όνομα Rheinmetall στη έκθεση DEFEA 2023, που γινόταν αντιληπτή αμέσως με ένα απο τα πλεον εντυπωσιακά εκθέματα, που έκλεψε όχι αδικα όλα τα βλέμματα των επισκεπτών και ακούει στο ονομα: AIFV (ή Ελληνιστί ΤΟΜΑ) “LYNX”.

γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ωστόσο, η εταιρεία παρουσίασε και το σύστημα “Gladius 2.0” IDZ ( Infanterist der Zukunft- Future Soldier System), δηλαδή τη δεύτερη και αναβαθμισμένη έκδοση του υφιστάμενου συστήματος που ήδη υπηρετεί σε μονάδες του Γερμανικού στρατού και στην ουσία πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα C4I (command, control, communications, computers, and intelligence) εγκατεστημένο στον κάθε στρατιώτη. Και μάλιστα όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας,  το Gladius 2.0 ειναι και αναπόσπαστο κομμάτι του ΤΟΜΑ LYNX, απόλυτα συνδεδεμένο με τις επιχειρησιακές του δυνατότητες!

Πως γίνεται αυτο; Μα στο σύνολο των αισθητήρων (οπτικά βοηθήματα, μεσα επικοινωνίας κτλ) που ειναι εγκατεστημένα επί του κάθε στρατιώτη, αυτός καθίσταται από μόνος του ένας αυτόνομος αισθητήρας, δίνοντας και λαμβάνοντας ταυτόχρονα πληροφορίες και οδηγίες!

Glaudius IDZ – το ξεκίνημα και η εξέλιξη

Το προγραμμα ξεκίνησε στα μεσα της δεκαετίας του 2000 και ολοκληρώθηκε το 2012, όπου τοποθετήθηκε και η πρώτη παραγγελία του Γερμανικού στρατού για 300 σύνολα, αξίας περίπου 50 εκατ. €, εισάγoντας τον έτσι στη σύγχρονη αντίληψη του μελλοντικού στρατιώτη και ανεβάζοντας κάθετα τις μαχητικές του δυνατότητες! Λίγο αργότερα υπήρξε πρόβλεψη για 600 ακόμη συστήματα.

Η Rheinmetall έρχεται τωρα και προσφέρει τη 2η και αναβαθμισμένη έκδοση του προγράμματος, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και ενσωματώνοντας όλες τις σύγχρονες εξελίξεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει το πεζικό στο πεδίο της μάχης.

Glaudius 2.0 – Tο πρόγραμμα για τον «Στρατιώτη του μέλλοντος» του Γερμανικού στρατού

Οι σχεδιαστές έδωσαν ιδιαίτερη μνεία  στα εργονομικά χαρακτηριστικά του κάθε συστατικού στοιχείου που απαρτίζει το σύστημα, με γνώμονα το όσο το δυνατόν χαμηλότερο βάρος, τον όγκο και την προηγμένη ολοκλήρωση τους επί ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος μάχης.

Gladius 2.0 – Κύρια Μέρη

Πιο αναλυτικά το σύστημα αποτελείται από τα εξής:

  1. Ιματισμός- Παντελόνι, τακτικό χιτώνιο μάχης (combat shirt) και εσώρουχα (ναι καλά διαβάσατε!). Τα ρούχα ειναι σχεδιασμένα με σκοπό την άνεση αλλά και την προστασία του στρατιώτη από τις απειλές (πχ εκρήξεις, φωτιά κτλ). Είναι fire retardant σύμφωνα με όλα τα σύγχρονα πρότυπα πιστοποίησης, χωρίς να θυσιάζεται η άνεση και κυρίως έχει δωθεί έμφαση στην αναπνευσιμότητα και την γρήγορη αποβολή/ εξάτμιση του ιδρώτα, ακόμη και ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, ακόμη και για προστασία απο χημικές ή βιολογικές απειλές! Έχει δωθεί ιδιαίτερη σημασία στην χρήση υλικών  με δυνατότητα απόκρυψης τόσο στο υπέρυθρο (NIR treatment) όσο και στο θερμικό ίχνος!
  2. Προστασία κεφαλής (κράνος, γυαλιά, ηλεκτρονικές ωτοασπίδες, μάσκες αερίων)
  3. Υπερ-ελαφρύς φορεάς πλακών και ανάλογη αντιβαλλιστική προστασία. Η επιλογή του επιπέδου πρστασίας είναι απόφαση του εκάστοτε χρήστη. Γίνεται επίσης χρήση υλικών NIR & thermal treatment.
  4. Οπλισμός (MP7, G36, AG36, G82, MG4/5 κ.α.) και απάρτια σκόπευσης επί αυτών (αναφέρονται παρακάτω)
  5. Στην καρδιά του συστήματος, υπάρχει ένας μικρο-υπολογιστής που διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα. Ο ομαδάρχης διαθέτει μια μικρή συσκευή tablet στο ύψος του στήθους, όπου απεικονίζονται όλες οι συλλεχθείσες πληροφορίες που συγκεντρόνονται απο το σύνολο των αισθητήρων που είναι διασυνδεδεμένα. Τα ίδια δεδομένα μεταφέρονται ή υπάρχει πρόσβαση σε αυτά και από τα ανώτερα κλιμάκια διοίηκησης, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της τακτικής κατάστασης. 
  6. Οπτικά μέσα επι του κράνους (προκειται για καινοτόμο σύστημα προβολής σε μια οθόνη με αισθητήρα θερμικής απεικόνισης) καθώς και το “δικό μας” κορυφαίο Mikron- D της Theon Sensors (πρόσφατα υπογράφτηκε συμβόλαιο με τον Γερμανικό στρατό).
  7. Μεταβλητό και αναβαθμίσημο σύστημα διασύνδεσης και διαδραστικότητας με το οργανικό ΤΟΜΑ (PUMA στο παρόν και φυσικά το LYNX σε μελλοντικό χρόνο) που μεταφέρει την ομάδα. Έτσι κάθε στρατιώτης καθύσταται αισθητήτηρας ενός ολοκληρωμένου δικτυοκεντρικού συστήματος διαχείρησης μάχης! Πρόκειται για κοινό ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης ολοκληρωτικού συστήματος διαχείρησης ανθρώπων και οπλικών συστημάτων (Tactical Management System TacNet)!!    
  8.  Αναβαθμισμένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας μεταξύ της ομάδας, καθώς και με τα ανώτερα κλιμάκια.
  9. Όλα τα ακουστικά και οπτικά δεδομένα ειναι υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης, με σκοπό την ταχύτερη και σωστότερη λήψη απόφασης και τρόπους ενεργείας. Επίσης έχει δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στην διασφάλιση όλων αυτών των πληροφοριών από πιθανότητα υποκλοπής ή παρεμβολής τους!
  10. Καθε στρατιώτης, αναλόγως της αποστολής και των καθηκόντων του, λαμβάνει και τις ανάλογες μεμονομένες οδηγίες. Έτσι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση του δικτύου που είναι γνωστό σαν “sensor-to-decision and sensor-to-shooter” δικτύου.
  11. Κάθε στρατιώτης έχει συσκευή εντοπισμού θέσης (gps), καθώς και ψηφιακή πυξίδα και έτσι υπάρχει πλήρης εικόνα της θέσης του επί του πεδίου της μάχης. Έτσι μεγιστοποιείται ο τακτικός συντονισμός της ομάδος.
  12. Αποτελεσματική διαχείρηση στην κατανάλωση ενέργειας (υψηλής απόδοσης μπαταρίες Li-ion που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν επί του πεδίου, αλλά και να φορτιστούν με ποικίλους τρόπους)
  13. Όλα τα απάρτια είναι κορυφαίας ποιότητας και όσο το δυνατόν χαμηλού βάρους.

Ελληνική Συμμετοχή στο πρόγραμμα

Στη DEFEA το 2023 είχαμε και την ευχάριστη, θα λέγαμε, έκπληξη να μας ανακοινωθεί ότι στο πρόγραμμα Gladius 2.0 υπάρχει και η συμμετοχή 2 Ελληνικών κορυφαίων εταιριών κατασκευής αμυντικών συστημάτων, που δεν είναι άλλες από  την IDE  και φυσικά την THEON Sensors.

Picture 2

Η συμμετοχή της IDE στο προγραμμα περιλαμβάνει την διασύνδεση και την ενσωμάτωση στο ενιαίο ψηφιακό σύστημα μάχης (Integrated Battle Management System) όλων των αισθητήρων/ συσκευών, στα πρότυπα του γνωστού συστήματος ενδοεπικοινωνίας επί οχηματων WISPR! H εταιρια έχει επίσης συμμετοχή και στην κατασκευή του συστήματος παροχής ενέργειας, δηλαδή την “καρδιά” της λειτουργίας του όλου πακέτου! Όλα τα δεδομένα καταλήγουν και επεξεργάζονται από το λειτουργικό σύστημα του προγράμματος είτε αυτό είναι εγκατεστημένο επί του tablet του ομαδάρχη (όπου κατευθύνει και τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας), είτε είναι στην οθόνη του οργανικού οχήματος της ομάδας, ή ακόμη και στις οθόνες του ανώτερου κλιμακίου σε έναν απομακρυσμένο σταθμό διοίκησης! 

Από την άλλη μεριά, η συμμετοχή της Theon Sensors στο προγραμμα έχει να κάνει με το λεγόμενο Σύστημα Απεικόνισης επί κάσκας (helmet mounted display), αλλά και οπως αναφέρθηκε παραπάνω και στην επιλογή των νυχτερινών οπτικών κατηγορίας NVG, Mikron-D των 16mm, που είναι ότι πιο προηγμένο έχει να επιδείξει η εταιρία στον τομέα αυτό.

Συμπεράσματα

Το πρόγραμμα μελλοντικού στρατιώτη Gladius 2.0, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων στην έκθεση, αποτελώντας την μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση σε αυτόν τον τομέα, καθώς όλες οι υπόλοιπες προτάσεις ήταν για μεμονομένες προτάσεις επι μέρους συστημάτων και όχι καθολικά ολοκληρωμένα και δοκιμασμένα πακέτα. Ανάλογα προγράμματα έχουν εκπονήσει και άλλες χώρες για τους στρατούς τους, οπως η Γαλλια, Αγγλία, οι Η.Π.Α. κ.α., αλλά δεν είναι γνωστό κατά πόσο είναι εμπορικά διαθέσιμες για χώρες εκτός της χώρας ανάπτυξης και κατασκευής. Αντιθέτως, το Gladius 2.0 είναι εμπορικά διαθέσιμο απο την Rheinmetall, που μπήκε πολύ δυναμικά στο συγκεκριμένο χώρο (πέρα των “βαριών” οπλικών συστημάτων), διαβλέποντας στην κάλυψη των ερχόμενων μελλοντικών αναγκών.  Ευχής έργον να το δούμε και στον ΕΣ, μιας και υπάρχει Ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα (αν και φαντάζει αρκετά δύσκολο και εκτός σχεδιασμού προμηθειών).

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img