17.1 C
Athens
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΗ Γάζα δεν ελέγχεται: Νεκρός ο διοικητής της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

Η Γάζα δεν ελέγχεται: Νεκρός ο διοικητής της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Επιτέλους! Ανακλήθηκε και στην Ελλάδα το επικίνδυνο τρόφιμο του Σκλαβενίτη

Το προϊόν που περιέχει απαγορευμένο πρόσθετο έχει ανακληθεί εδώ και δύο εβδομάδες από τα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη στην Κύπρο. Με καθυστέρηση 15 ημερών ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση της επικίνδυνης κανέλας ιδιωτικής ετικέτας του Σκλαβενίτη. Είχε προηγηθεί ανάκληση του προϊόντος από καταστήματα της αλυσίδας στην Κύπρο καθώς και ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των

Πυροσβεστική: 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Από τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης (23/10), έως τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης (24/10), εκδηλώθηκαν 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 21 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη έξι. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1849467746477650147 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

Στρατιώτες Βόρειας Κορέας στην Ρωσία; Ο Πούτιν αυτή την φορά δεν διέψευσε τίποτα

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει στρατεύματα στη Ρωσία, αλλά είπε ότι εναπόκειται στην Μόσχα πώς θα εφαρμόσει την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας με την Πιονγκγιάνγκ. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε την Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης

Το εργοστάσιο παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στην Ουκρανία θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2025

«Έχουμε ολοκληρώσει το 80% της κατασκευής και παραγγέλνονται μηχανήματα. Η ημερομηνία παραγωγής θα καθοριστεί από την πορεία του πολέμου, αλλά η εγκατάσταση θα είναι έτοιμη τον Αύγουστο του 2025», δήλωσε ο Bayraktar στο Reuters στο περιθώριο της αμυντικής έκθεσης Saha Expo στην Κωνσταντινούπολη. Το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB2 ή την

Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί από ισραηλινά πυρά – Βομβάρδισαν δύο κτήρια οι IDF (βίντεο)

Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, κατόπιν δύο εναέριων ισραηλινών βομβαρδισμών, στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας η επίθεση έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης (24/10). «Πλήγμα του ισραηλινού εχθρού στην κοινότητα Ελ Χοντρ της περιφέρειας Μπάαλμπεκ-Έρμελ προκάλεσε
spot_imgspot_img
Η Γάζα δεν ελέγχεται: Νεκρός ο διοικητής της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας
O συνταγματάρχης Ahsan Daksa, διοικητής της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ο οποίος σκοτώθηκε από παγίδα ή ρουκέτα της Χαμάς στην Τζαμπαλία της βόρειας Γάζας.

Την περασμένη Κυριακή, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τον θάνατο του 41χρονου συνταγματάρχη Ahsan Daksa, διοικητή της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη στην Τζαμπαλία, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Μαζί με τον Ahsan τραυματίστηκαν ένας διοικητής τάγματος και δύο ακόμη αξιωματικοί. Τον Ahsan αντικατέστησε ο αντισυνταγματάρχης Μεΐρ Μπάιντερμαν.

Η έκρηξη πιθανολογείται ότι προήρθε από Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (ΑΕΜ) με τον οποίο η Χαμάς είχε παγιδεύσει το σημείο που βρέθηκαν οι Ισραηλινοί αξιωματικοί. Ο Αhsan και οι άλλοι αξιωματικοί είχαν βγει από τα άρματά τους και πιθανότατα βρίσκονταν σε σύσκεψη για τα επόμενα βήματα της επίθεσής τους. Από τις 10 Οκτωβρίου, η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία ηγείται μίας νέας ισραηλινής επίθεσης στην βόρειο Γάζα με αντικειμενικό σκοπό να εμποδίσει την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της Χαμάς.

F72rjxsw8aaalvw
O θάνατος του Ahsan Daksa είναι η μεγαλύτερη σε βαθμό αξιωματικού απώλεια του Ισραηλινού στρατού στην Γάζα.

Εφόσον πράγματι η αιτία της έκρηξης είναι ΑΕΜ, τότε η Χαμάς είχε προβλέψει ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν κατάλληλο για διέλευση αρμάτων μάχης αλλά και προσωρινής συγκέντρωσης δυνάμεων. Προφανώς μάντεψαν σωστά, και ο χειριστής του ΑΕΜ περίμενε κρυμμένος να σταματήσουν οι Ισραηλινοί στο σημείο της παγίδας. Βεβαίως δεν μπορεί να αποκλειστεί και η περίπτωση εκτόξευσης αντιαρματικής ρουκέτας RPG.

Ο θάνατος του διοικητή της 401ης Ταξιαρχίας (και ο τραυματισμός μέρους των ηγητόρων της μονάδας) δείχνει ότι ο Ισραηλινός στρατός δεν ελέγχει απόλυτα την Γάζα, παρά τις εντατικές επιχειρήσεις επί 12 συνεχείς μήνες και μετά από εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Μάλιστα για να στοχοποιηθεί ο διοικητής της μονάδας, σημαίνει ότι οι αντάρτες της Χαμάς βρέθηκαν στα μετόπισθεν των ισραηλινών γραμμών, που υποτίθεται ότι ήταν σχετικά ασφαλή, εφόσον γύρω από τον σταθμό διοίκησης είχαν αναπτυχθεί τα τάγματα της Ταξιαρχίας.

Είναι λοιπόν λίαν πιθανό ότι το δίκτυο σηράγγων  της Χαμάς δεν έχει εξουδετερωθεί πλήρως, και ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν κερδίσει ολοκληρωτικά τον πόλεμο στην «τέταρτη» υπόγεια διάσταση. Ακόμα και τώρα, η Χαμάς μπορεί να διανοίγει νέες σήραγγες ή να σκάβει ανοίγματα επάνω στην διαδρομή παλαιών σηράγγων.

Hamas Tunnel Dec 27 54bbb4
Πιθανότατα, η επίθεση των ανταρτών της Χαμάς στην ομάδα διοίκησης του Ahsan Daksa επετεύχθη μέσα από σήραγγα, η οποία έβγαινε πίσω από τις γραμμές των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζαμπαλία.

H 401η Ταξιαρχία «Σιδερένια  Ίχνη» υπάγεται στην 162α Μεραρχία. Αποτελείται από την 9η Τεθωρακισμένη Επιλαρχία “Eshet: (Merkava Mk.4M), την 46η Τεθωρακισμένη Επιλαρχία “Shelah” (Merkava Μk.4M), την 52η Τεθωρακισμένη Επιλαρχία “HaBokim” (MerkavaMk4.M), το 601ο Τεθωρακισμένο Τάγμα Μηχανικού “Asaf”, το Τάγμα Διοικητής Μερίμνης «Σιδερένια Ίχνη», τον 298ο Λόχο Διαβιβάσεων “Eyal”.

Ο Εhsan Daksa είναι Δρούζος. Στο Ισραήλ και στα Υψώματα του Γκολάν υπάρχουν 143.000 Δρούζοι. Συνολικά στην Μέση Ανατολή υπάρχουν 800.000 Δρούζοι διασκορπισμένοι σε διάφορες χώρες. Πρόκειται για αραβική φυλή η οποία ακολουθεί μία δική της αίρεση που προέρχεται από τον κλάδο των Ισμαηλιτών που με την σειρά του προέρχεται από τον κλάδο των Σιϊτών. Συνδυάζει στοιχεία από το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. Το 1973, ο Αμάλ Νάσερ ελ Ντιν, ένας Ισραηλινο-Δρούζος πολιτικός, ίδρυσε τον Σιωνιστικό Κύκλο των Δρούζων, στον οποίο σήμερα ανήκουν χιλιάδες Δρούζοι του Ισραήλ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img
Προηγούμενο άρθρο