27.3 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

IDF εναντίον Νετανιάχου

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Χανιά: Νεκρός 20χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο δυστύχημα

Ένας οδηγός μηχανής, ηλικίας περίπου 20 ετών, έχασε τη ζωή του το βράδυ της Τετάρτης σε θανατηφόρο τροχαίο στα Τσικαλαριά των Χανίων. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ο νεαρός έχασε, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, τον έλεγχο του δικύκλου του και προσέκρουσε σε στάση λεωφορείου. Στη μηχανή επέβαινε ακόμη ένας νέος, ο οποίος τραυματίστηκε, ευτυχώς

Πολύνεκρη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Τουλάχιστον 11 νεκροί

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες Τετάρτη πολύνεκρη στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας σε βόρειους τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, θορυβώντας τον ΟΗΕ, με φόντο τον πόλεμο με τη Χαμάς που συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και σχεδόν έντεκα μήνες. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις « εξάλειψαν εννιά οπλισμένους τρομοκράτες» στην Τζενίν, στην Τούμπας και στην Τούλκαρεμ, ανάμεσά

Ρωσικά drones-καμικάζι συνεχίζουν τις εκκαθαρίσεις στις πεδιάδες του Κουρσκ, vid

FPV με οπτική ίνα είναι άτρωτα στα EW και δίνει πολύ καλή ποιότητα εικόνας.Εδώ κυνηγάνε τους Ουκρανούς στο Κούρσκ pic.twitter.com/aJZjBZhSvQ — Harvester (@thrsts_) August 28, 2024 freepik photo

Βίντεο: Η ρωσική σημαία υψώθηκε στο Μεμρούκ

Η ρωσική σημαία υψώθηκε στο Μεμρούκ. Πλάνα από ψηλά αποτυπώνουν την νέα επιτυχία του ρωσικού Στρατού. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Memruk 🕰 Date: ~28.08.2024📌 Coordinates: 48.123522,37.401695👩‍🚀 Squad: 📝 Description: The Russian Flag was raised in Memruk.🖥 id: 28082024.1114✉️source: https://t.co/cJU6NQfOZE Map: Military Summary Map (https://t.co/F66QZbmyjs)Boost The… pic.twitter.com/g052jzFV9k — Military Summary (@MilitarySummary) August 28, 2024

Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μοτοσυκλέτα και έγινε «καπνός» – Σοβαρά τραυματισμένος ο αναβάτης

Διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο παρέσυρε μια μηχανή με δύο αναβάτες και στη συνέχεια τους εγκατέλειψε στην περιοχή Λιβάδι Ρόπα στην Κέρκυρα. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός των δυο επιβατών της μηχανής, με τον έναν να είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το corfutvnews. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από την
spot_imgspot_img
IDF εναντίον Νετανιάχου

Χάσμα απόψεων και αντίθεση στρατηγικής μεταξύ του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε η συνέντευξη του αρχιπλοίαρχου Δανιήλ Χαγκάρι στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 13.

Συγκεκριμένα, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να εξαλειφθεί», γιατί «η Χαμάς είναι ιδεολογία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι ριζωμένη στις καρδιές των ανθρώπων. Όποιος νομίζει ότι μπορούμε να εξαλείψουμε την Χαμάς πλανάται».

 Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος εκφράζει δημοσίως την άποψη ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα «δεν μπορεί να εξαλειφθεί», αμφισβητώντας έναν από τους διακηρυγμένους στόχους του πολέμου όπως τους όρισε ο Νετανιάχου.

 Ο Χαγκάρι έχει αντίθετη άποψη και για τον τρόπο απελευθέρωσης των ομήρων. Πιστεύει ότι μόνον με συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με την Χαμάς μπορούν να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. Αντίθετα, ο Νετανιάχου πιστεύει ότι με την συνεχή στρατιωτική πίεση στην Χαμάς, θα την αναγκάσει να συνθηκολογήσει. Φυσικά, αυτό το σχέδιο μέχρι σήμερα έχει αποτύχει, με δεκάδες ομήρους να έχουν σκοτωθεί κυρίως από ισραηλινές βόμβες.

Η διάσωση των ομήρων με Ειδικές Επιχειρήσεις έχει αποδώσει μικρά αποτελέσματα, και ο Χαγκάρι είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνουν για όλους τους ομήρους.

Όσον αφορά την στρατηγική εξάλειψης ή έστω αποδυνάμωσης της Χαμάς, ο Χαγκάρι είπε ότι μόνον με την εγκατάσταση νέας παλαιστινιακής ηγεσίας στην Γάζα, θα υποχωρήσει η επιρροή της Χαμάς. Διαφορετικά «θα μείνουμε με την Χαμάς», είπε.

Πραγματικά, σε περιοχές τις οποίες ο Ισραηλινός στρατός είχε εκκαθαρίσει με μεγάλες θυσίες (χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες), ενεργοποιήθηκε ξανά η Χαμάς και κατόρθωσε να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στο Ισραήλ με δεκάδες ρουκέτες. Με την στρατηγική του Νετανιάχου, ο Ισραηλινός στρατός θα πρέπει να διατηρεί μία μεγάλη δύναμη κατοχής στην Γάζα, και να υφίσταται διαρκή αιμορραγία από επιθέσεις.

Η άποψη του Χαγκάρι (η οποία φυσικά αντικατοπτρίζει την άποψη του Γενικού Επιτελείου των IDF και γενικότερα του στρατιωτικού κατεστημένου του Ισραήλ), ότι δηλαδή απαιτείται πολιτική λύση για την Χαμάς, ίσχυε ανέκαθεν στην ιστορία των ανταρτοπολέμων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα παραδείγματα αποτυχίας καταστολής ανταρτοπολέμων με πολιτική λύση είναι το Αφγανιστάν, όπου μετά από 20 έτη πολέμου και ποταμούς δολαρίων, οι ΗΠΑ αποχώρησαν για να επανέλθουν νικητές οι Ταλιμπάν, και το Ιράκ, όπου μετά από 10+ χρόνια πολέμου και χιλιάδες απώλειες Αμερικανών, σήμερα η χώρα αποτελεί προτεκτοράτο του Ιράν!

Άμεση ήταν η αντίδραση από το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι η εξάλειψη της Χαμάς είναι στόχος που έχει καθοριστεί από το υπουργικό συμβούλιο και ο ισραηλινός στρατός παραμένει προσηλωμένος σε αυτόν.

Το σχίσμα IDF – Νετανιάχου έχει και βαθύτερη σημασία. Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Γάζα, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει έναν γενικό πόλεμο στην Μέση Ανατολή. Ο λόγος είναι ότι ο Λευκός Οίκος μένει αυστηρά προσηλωμένος στην «Εκστρατεία της Ρωσίας», και θέλει να κατευθύνει όλους τους οικονομικούς και στρατιωτικούς πόρους σε αυτόν τον αντικειμενικό σκοπό.

Ήδη η συλλογική Δύση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, για να τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίον χάνει πλέον πασιφανώς. Επομένως, δεν μπορεί να αντέξει νέο μέτωπο στην Μέση Ανατολή. Ήδη τεράστιες ποσότητες βομβών και άλλων πυρομαχικών από τις ΗΠΑ έχουν καταναλωθεί από το Ισραήλ στις επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι σήμερα.

Η έμμεση πίεση του Λευκού Οίκου στον Νετανιάχου περιλάμβανε την έκδοση του εντάλματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για σύλληψή του με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Επίσης, την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, την Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και την Σλοβενία στην Ευρώπη, και από τέσσερις χώρες της Καραϊβικής (Τζαμάικα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Μπαρμπέιντος και Μπαχάμες). Τώρα προστίθεται και η «εξέγερση» του Γενικού Επιτελείου, στην οποία μπορεί να προστεθεί και η παραίτηση του υπουργού Πολέμου Μπένι Γκαντζ, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, να είναι γενναίος και «να πράξει το σωστό». Ταυτόχρονα, ο Γκαντζ απέσυρε την μοναδική κεντρώα δύναμη από τον ακροδεξιό συνασπισμό της κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, ο Νετανιάχου δείχνει απτόητος και συνεχίζει τα σχέδιά του για παράταση του πολέμου, ίσως και για την πρόκληση γενικού πολέμου στην Μέση Ανατολή. Την 1η Απριλίου η IAF βομβάρδισε το προξενείο του Ιράν στην Δαμασκό σκοτώνοντας Ιρανούς διπλωμάτες. Η Τεχεράνη απάντησε με μία «επικοινωνιακή» πυραυλική επίθεση, που προκάλεσε ελάχιστες ζημιές στο Ισραήλ. Δυστυχώς για τον Νετανιάχου, δεν υπήρξαν σοβαρά πλήγματα, ώστε να δικαιώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στο Ιράν και την πρόκληση γενικού πολέμου, στο οποίο θα εμπλέκονταν αναγκαστικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η ανταπάντηση του Ισραήλ υπήρξε υποτονική, αλλά ο Νετανιάχου πήρε αυτό που ήθελε από τις ΗΠΑ: το «πράσινο φως» για την επίθεση στην νότιο Γάζα. Η «εξέγερση» του Γενικού Επιτελείου ήταν η ανταπάντηση του Λευκού Οίκου.

Ο Νετανιάχου όμως αντεπιτέθηκε ξανά. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι σχεδιάζει να στείλει τις IDF να επιτεθούν στην Χετζμπολάχ στον Λίβανο, πιθανώς τον Σεπτέμβριο, όταν θα διεξάγονται οι αμερικανικές εκλογές. Μία τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση του Ιράν, και μπορεί να συμπαρασύρει το Ιράκ και την Συρία, αλλά και μη κρατικές ισλαμικές οντότητες στα γειτονικά αραβικά κράτη, με κύριο την Αίγυπτο. Μένει να δούμε αν ο Νετανιάχου θα μπορέσει να «στρίψει» την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ εναντίον του Ιράν, και να εγκαταλειφθεί η «Ρωσική Εκστρατεία».

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img