33.2 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΙσραήλ-Συρία: Η αλήθεια για το περιστατικό της 10ης Φεβρουαρίου 2018

Ισραήλ-Συρία: Η αλήθεια για το περιστατικό της 10ης Φεβρουαρίου 2018

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Από-ανάπτυξη: Τρομερές συνέπειες για την οικονομική ευημερία

Η αφομοίωση των ιδεών αποανάπτυξης στο κυρίαρχο ρεύμα προμηνύει τρομερές συνέπειες για την οικονομική ευημερία ( ΕΔΩ τι ακριβώς είναι από-ανάπτυξη).   Η αποανάπτυξη  παρουσιάζεται ως η λύση για την αποτροπή μιας κλιματικής καταστροφής (πρόβλημα-λύση)! Ο τυπικός άνθρωπος σήμερα θα ήταν απρόθυμος να ανταλλάξει τις πολυτέλειες της οικονομικής ανάπτυξης με τα μπιχλιμπίδια που προσφέρει μια λιγότερο δυναμική

Ρωσικό μαχητικό εγγύς υποστήριξης Su-25 προσβάλει θέσεις των Ουκρανών στην περιφέρεια του Κούρσκ

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Χ αποτυπώνει τη στιγμή που ένα ρωσικό μαχητικό εγγύς υποστήριξης Su-25 προσβάλει με μη κατευθυνόμενες ρουκέτες θέσεις των Ουκρανών στην περιφέρεια του Κούρσκ Δείτε το βίντεο Russian Su-25 strikes on Ukrainian Armed Forces targets in the border area of ​​Kursk Oblast pic.twitter.com/RYCgfj9fan — S p r i n t e

Το φαγητό και η άσκηση μπορούν να θεραπεύσουν την κατάθλιψη όσο κι ένας ψυχολόγος – Επιστημονική μελέτη

Η πρώτη μελέτη στο κόσμο που συγκρίνει παρεμβάσεις στη διατροφή και την άσκηση με τη ψυχοθεραπεία. Εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα ζουν με κατάθλιψη. Λίγοι όμως ανταποκρίνονται στις συνιστώμενες οδηγίες διατροφής ή σωματικής δραστηριότητας. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, δείχνει ότι η βελτίωση της διατροφής και η

Λαγουβάρδος: Τα 37άρια θα φαίνονται με… δροσιά – «Καμπανάκι» για τις φωτιές

Για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στον οποίο βρίσκονται πολλές περιοχές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων μίλησε ο Κώστας Λαγουβάρδος. Ο μετεωρολόγος προειδοποίησε πως αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια εστία φωτιάς σε δασική περιοχή, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχός της. «Αυτό που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη είναι η παρατεταμένη ξηρασία

Αλλαγή σκηνικού στη φωτιά στην Ερέτρια Ευβοίας: Ήχησε το 112 για εκκένωση 3 οικισμών

Μεγάλη μάχη δίνεται και στην Εύβοια με δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αναμετρώνται με τις φλόγες. Ήχησε το 112 για την πυρκαγιά που καίει σε δασική έκταση στην περιοχή της Αγίας Κυριακής στην Ερέτρια. Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου, 11 οχήματα, 1 Ε/Π και εθελοντές. Συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
spot_imgspot_img

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παρελθόντα άρθρα, η αλήθεια για τις πολεμικές αναμετρήσεις στις οποίες έχουν εμπλακεί δυτικές δυνάμεις είναι σκοπίμως συσκοτισμένη και διαστρεβλωμένη, σε βαθμό που ό, τι εξάγεται προς την κοινή γνώμη να προκαλεί εντελώς στρεβλή αντίληψη. Το Ισραήλ είναι ένα από τα πλέον γλαφυρά παραδείγματα, καθώς κατέχει ειδική και προνομιακή θέση εντός του δυτικού κόσμου και, όπως είναι φυσικό, η όποια «αλήθεια» σχετικά με αυτό αποκαλύπτεται είναι ιδιαίτερα ευαίσθητης φύσεως και καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίου του 2018 και το οποίο κατέληξε στην τελευταία γνωστή απώλεια ισραηλινού αεροσκάφους από εχθρική ενέργεια.

Παράθεση των γεγονότων

Στις 04:30 της 10ης Φεβρουαρίου του 2018, ένα ισραηλινό ελικόπτερο AH-64 Apache κατέρριψε ένα ιρανικής προέλευσης UAV Saegheh που επιχειρούσε διείσδυση από τη Συρία στον ισραηλινό εναέριο χώρο, κοντά στην κωμόπολη του Μπέιτ Σιν.

Ισραήλ-Συρία: Η αλήθεια για το περιστατικό της 10ης Φεβρουαρίου 2018

Το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, είναι στην ουσία αντίγραφο του αμερικανικού RQ-170, παρόμοιο με αυτό που είχε αιχμαλωτισθεί στο παρελθόν από τις ιρανικές δυνάμεις. Το Saegheh, πέταξε κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Ιορδανίας και αναχαιτίσθηκε 90’’ αφότου εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Φημολογείται πως η αποστολή του σχετίζονταν με την διερεύνηση του κατά πόσον για μπορούσε ένα drone, με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας, να ξεγελάσει την ισραηλινή αεράμυνα και να διεισδύσει με ασφάλεια σε αυτήν.

In 2011 An Rq 170 Of The Cia Was Hacked By Iranians And Was V0 Kaoshxboj3y81

Σε απάντηση της αποστολής του ιρανικού UAV, 8 ισραηλινά F-16 επιτέθηκαν στην συριακή αεροπορική βάση της Τίγιας, από όπου είχε επιτεθεί το συγκεκριμένο αερόχημα. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης βομβαρδισμού της βάσης της Τίγιας, ένα ισραηλινό F-16I Sufa καταρρίφθηκε, από συριακό SAM S-200. Πηγές της ισραηλινής αεροπορίας εκτίμησαν πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ως αποτέλεσμα της μη ενεργοποίησης του συστήματος αυτοπροστασίας, είτε από βλάβη, είτε ως αποτέλεσμα εκούσιας παράλειψης. Οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους εγκατέλειψαν έγκαιρα το αεροσκάφος και προσγειώθηκαν τραυματισμένοι σε ισραηλινό έδαφος, όπου και παρελήφθησαν από φίλιο προσωπικό.

F 16i Israeli Air Force 61253

Αυτή είναι και η επίσημη εκδοχή των γεγονότων από ισραηλινής πλευράς…

Συριακή εκδοχή των γεγονότων

Πηγές από την Συρία πάντως, αμφισβητούν έντονα την παραπάνω εκδοχή των γεγονότων και δίνουν την δική τους. Σύμφωνα με αυτήν, αν και παραδέχονται την απόπειρα παραβίασης του ισραηλινού εναερίου χώρου από ιρανικής πλευράς και τη ακολουθείσα κατάρριψη του ιρανικού UAV, η συνέχεια διαφέρει σημαντικά σε σχέση με ό, τι παραδέχονται οι Ισραηλινοί.

Πιο συγκεκριμένα ισχυρίζονται πως στις 05.00 της 10ης Φεβρουαρίου του 2018, μισή ώρα μετά την κατάρριψη του ορμώμενου από συριακό εναέριο χώρο ιρανικού UAV, ένας σχηματισμός 8 ισραηλινών αεροσκαφών F-15Ι Ra’am εκτόξευσαν 16 συνολικά βλήματα αέρος-εδάφους Popeye Turbo ALCM ( με εμβέλεια τα 320 χιλιόμετρα ), χρησιμοποιώντας ως κάλυψη τον λιβανέζικο εναέριο χώρο προς την κατεύθυνση της αεροπορικής βάσης Ριγιάντ Καγιάσα ( ή αλλιώς αεροπορική βάση T4 ). Η συριακή αεράμυνα, ευρισκόμενη σε εγρήγορση, κατόρθωσε να ανιχνεύσει, ιχνηλατήσει και καταστρέψει την πλειοψηφία των εχθρικών βλημάτων. Στην συνέχεια, έχοντας κατ’ ουσία αναχαιτίσει την εχθρική επίθεση, η Συριακή αεράμυνα εκτόξευσε Α/Α βλήμα μεγάλου βεληνεκούς S-200VE Vega, το οποίο εξερράγη πλησίον ενός ισραηλινού F-15I προκαλώντας του σημαντικές ζημιές.

Fueling All Fighters
OVER NEVADA — An Israeli F-15 maneuvers after an air refueling by a KC-135 Stratotanker over the Nevada Test and Training Ranges during Red Flag 04-3 here Aug 25. More than 100 aircraft and 2,500 participants are involved in this exercise. Red Flag is a realistic combat training exercise involving the U.S. Air Force and its allies. (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Kevin Gruenwald)

Με την πρώτη επίθεση ουσιαστικά να αποτυγχάνει, ένας δεύτερος σχηματισμός ισραηλινών μαχητικών, F-16I αυτή τη φορά, επιχείρησε εκ νέου επίθεση κατά της συγκεκριμένης βάσης. Στις 06:00 ένας συριακός S-200VE Vega πέτυχε απευθείας πλήγμα κατά ενός F-16I Sufa, το οποίο καταρρίφθηκε και κατέπεσε σε ισραηλινό ελεγχόμενο έδαφος στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Μετά την κατάρριψη του F-16I, η Ισραηλινή αεροπορία τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και επιχείρησε αποστολή “Καταστολής της Εχθρικής Αεράμυνας” ή αλλιώς SEAD όπως χαρακτηρίζεται σύμφωνα με την δυτική ορολογία.

Η πρώτη παρτίδα των “stand-off” βλημάτων και των βλημάτων αντι-ραντάρ που εξαπολύθηκε από πλευράς των ισραηλινών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκε εξ’ ολοκλήρου από τη συριακή αεράμυνα με κανένα να μην κατορθώνει να φθάσει στους στόχους τους.

Η συριακή αεράμυνα εκτόξευσε επίσης βλήματα μικρού-μέσου βεληνεκούς (μάλλον 57E6 από σύστημα Pantsir-S1) κατορθώνοντας να καταρρίψει ένα AH-64 Apache (πιθανώς αυτό που κατέρριψε το ιρανικό UAV) και να προκαλέσει ζημιές σε ένα άλλο (ισραηλινές πηγές ανέφεραν πως ένα ελικόπτερο των IDF τέθηκε εκτός υπηρεσίας εκείνη την ημέρα λόγω “μηχανικού προβλήματος” ).

Da Q0souwae E5

Θεωρώντας από μέρος ενός η ισραηλινή πλευρά ότι είχε προκαλέσει ήδη σημαντική ζημιά στην συριακή αεράμυνα, εξαπόλυσε ένα ένοπλο UAV προς την κατεύθυνση του συριακού εναέριου χώρου, το οποίο και καταρρίφθηκε πάνω από το Αλ-Ζαμπαντάνι.

Το μόνο που είχε κατορθώσει η ισραηλινή αεράμυνα έως εκείνη τη στιγμή ήταν η προσβολή ενός συριακού ραντάρ καθοδήγησης και ενός συριακού εκτοξευτή SAM.

Ένας σχηματισμός ισραηλινών F-15 επιχείρησε να στοχοποιήσει και να προσβάλλει την συριακή αεράμυνα μέσω του Ιορδανικού εναέριου χώρου αλλά και πάλι ένας πύραυλος από συριακό σύστημα S-200VE κατόρθωσε να πετύχει απευθείας πλήγμα απέναντι σε ένα F-15I το οποίο κατέπεσε στα σύνορα Ισραήλ-Ιορδανίας-μέρη του βλήματος και του F-15 ανασύρθηκαν στην Ιορδανία, αλλά τα ισραηλινά ΜΜΕ και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως ανήκαν στο F-16I που καταρρίφθηκε νωρίτερα.

Syrian Sa 5 Gammon Missile

Συνολικά λοιπόν στο συγκεκριμένο επεισόδιο καταρρίφθηκαν από ισραηλινής πλευράς ένα F-15I, ένα F-16I, ένα AH-64 Apache, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε ένα ακόμη ισραηλινό F-15I και ένα AH-64 Apache.

Οι Σύριοι ισχυρίστηκαν πως το πλέγμα Α/Α άμυνας που είχαν στήσει με την βοήθεια Ρώσων, Βορειοκορεατών και Ιρανών, καλύπτει την περιοχή από την βόρεια περιοχή της Δαμασκού και διατρέχοντας την νότια Συρία, τον νότιο Λίβανο και την βορειοδυτική Ιορδανία, καταλήγει έως τα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ, μετατρέποντας τον εναέριο χώρο υπεράνω αυτών των εδαφών σε μια περιοχή A2/AD ( Anti-Access/Area Denial ).

S 200

Ασχέτως με το παραπάνω συμβάν, διεθνείς ανεξάρτητες πηγές  ισχυρίζονται την κατάρριψη 3 τουλάχιστον ισραηλινών F-16 και ενός F-15 από συριακά συστήματα S-200VE, με ένα ακόμη F-15 αλλά και ένα F-35(!) να υφίστανται σημαντικές ζημιές από το ίδιο σύστημα-στον απολογισμό δεν προσμετρώνται απώλειες από άλλα μέσα Α/Α άμυνας.

Απολογισμός

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, μελετώντας το συμβάν, πως οι παρατιθέμενες εκδοχές παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση σε ό, τι έχει να κάνει με την εξέλιξη των γεγονότων. Αφήνουμε στους αναγνώστες μας να κρίνουν ποια εκδοχή να πιστέψουν και ποια να απορρίψουν, προτείνοντας από την πλευρά μας σαν “γνωστικά εργαλεία” την κοινή λογική και την κοινή αίσθηση περί πραγματικότητας.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img