22.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΚάθετη υπερκέραση: νέα ρωσική τακτική στο ουκρανικό μέτωπο;

Κάθετη υπερκέραση: νέα ρωσική τακτική στο ουκρανικό μέτωπο;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Δυτική Αττική: Οι πολίτες φοβούνται να βγουν από το σπίτι λόγω των Ρομά – «Τη νύχτα που θα κοιμηθούμε θα ξυπνήσουμε;»»

Τρόμος, φόβος κι ανασφάλεια στη δυτική Αττική λόφω των Ρομά. Οι κάτοικοι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, φοβούνται να κυκλοφορήσουν, πλέον, στην πόλη τους. «Με δική μας ευθύνη φεύγουμε για δουλειά, για σχολείο τα παιδιά και με δική μας ευθύνη γυρίζουμε πίσω. Ακόμα και τη νύχτα που θα κοιμηθούμε θα ξυπνήσουμε;» , λένε οι πολίτες. «Παραβατικότητα

Νάξος: Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου

Την τελευταία της πνοή στην παραλία του Αγίου Γεωργίου στην Νάξο άφησε το πρωί του Σαββάτου (21/9) μια ηλικιωμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της, μέσα στη θάλασσα και αμέσως μετέβησαν λουόμενοι ώστε να την ανασύρουν στη στεριά. Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο σημείο, με ΚΑΡΠΑ και με

Δένδιας: Η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή στην άμυνά της με την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030»

Η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή στην ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων, με την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης που συντελείται μέσω της «Ατζέντας 2030». Ανταποκρίνεται στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και θωρακίζεται απέναντι σε κάθε μορφή απειλής, είτε συμβατικής είτε υβριδικής. Αποκτά τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της. Αναδιοργανώνει τη δομή και λειτουργία τους

Λίβανος: Στους 37 οι νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα χθες κοντά στη Βηρυτό

Ο απολογισμός του ισραηλινού πλήγματος της Παρασκευής στα νότια προάστια της Βηρυτού, κατά τον οποίο στοχοθετήθηκαν ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ, ανέρχεται σε 37 νεκρούς. Το πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σε έναν νέο απολογισμό, διευκρινίζοντας πως «οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των συντριμμιών» του κατεστραμμένου κτιρίου συνεχίζονται. Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε

Συνελήφθη δραπέτης φυλακών που έκλεβε αυτοκίνητα από πάρκινγκ στα Εξάρχεια (φωτο)

Συνελήφθη την Παρασκευή (21/9) στην περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα, από αξιωματικούς της Άμεσης Δράσης, ένας 31χρονος που είχε δραπετεύσει από την φυλακή και είχε κλεψει πολλά αυτοκίνητα από πάρκινγκ στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο διερεύνησης κλοπών οχημάτων από επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης στην περιοχή των Εξαρχείων, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης
spot_imgspot_img
Κάθετη υπερκέραση: νέα ρωσική τακτική στο ουκρανικό μέτωπο;
Ταξιαρχίες αεραποβατικής εφόδου ενσωματώνονται οργανικά σε μεγάλους σχηματισμούς του Ρωσικού στρατού, με σκοπό την εκτέλεση κάθετου ελιγμού στην μάχη ώστε να υποβοηθούνται οι επιθετικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου (Institute for the Study of War) με έδρα την Ουάσιγκτον, ο Ρωσικός στρατός σχηματίζει ταξιαρχίες αεραποβατικής εφόδου (Air Assault), με σκοπό την επιθετική αναγνώριση και αεραποβατικές επιχειρήσεις πίσω από τις ουκρανικές γραμμές. Οι νέες ταξιαρχίες θα είναι οργανικές των σχηματισμών στους οποίους βρίσκονται, και θα δρουν ανεξάρτητα από τις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις (VDV), ελεγχόμενες από τον διοικητή του σχηματισμού.

Ήδη έχει δημιουργηθεί η 49η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Αεραποβατικής Εφόδου (49th Separate Air Assault Brigade) εντός της 58ης Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων (58th Combined Arms Army) στην περιοχή της Ζαπορίζια. Η είδηση πιθανώς αφορά μία αναδιοργάνωση του Ρωσικού στρατού, η οποία δίνει στους τοπικούς διοικητές την δυνατότητα για αεραποβατικές επιχειρήσεις στα πλαίσια γενικότερου ελιγμού στο πεδίο της μάχης. Με εξαίρεση την αρχή του πολέμου, όπου ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο Χοστομέλ, πλησίον του Κιέβου, και μία αερομεταφερόμενη επιδρομή Spetsnaz στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στο Βασιλκίβ, νοτίως του Κιέβου, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις από τους δύο αντιπάλους. Μεμονωμένες περιπτώσεις απόπειρας διείσδυσης Ειδικών Δυνάμεων έχουν διεξάγει οι Ουκρανοί, αλλά όλες κατέληξαν σε τραγωδία όταν αντιμετώπισαν τα ρωσικά αντιαεροπορικά και τα μαχητικά αεροσκάφη. Έκτοτε, οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις των δύο αντιπάλων χρησιμοποιούνται ως επίλεκτο πεζικό κρούσης.

Hostomel Airport
Η αεραπόβαση στο αεροδρόμιο Χοστομέλ πλησίον του Κιέβου τον Φεβρουάριο του 2022 είχε σκοπό την δημιουργία απειλής στα μετόπισθεν των ουκρανικών δυνάμεων, ώστε να αναγκαστούν να υποχωρήσουν, όπως και τελικά έγινε.

Ο λόγος “εξαφάνισης” των αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων και του Κάθετου Ελιγμού γενικότερα είναι αφενός η υψηλού επιπέδου απειλή των αντιαεροπορικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης, και αφετέρου η απροθυμία των Ρώσων να υποστούν βαριές απώλειες, που θα είχαν πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Γιατί, ωστόσο, μπορεί να επανέρχεται η χρησιμοποίηση αερομεταφερόμενων τακτικών από τους Ρώσους; Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ο Ρωσικός στρατός ετοιμάζει επιθετικές επιχειρήσεις, και ότι η κάθετη υπερκέραση της ουκρανικής άμυνας προσφέρεται για να βοηθήσει στην διάσπαση του μετώπου, και στην προέλαση των μηχανοκίνητων δυνάμεων.

Οι αεραποβατικές επιχειρήσεις δεν θα είναι τύπου “Άρνεμ” ή “Κρήτης”. Δεν πρόκειται να πέσουν με αλεξίπτωτα και να μεταφερθούν με ελικόπτερα ολόκληρες ταξιαρχίες ή μεραρχίες βαθιά πίσω από τις ουκρανικές γραμμές με στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς. Το πιό πιθανό είναι ότι οι αεραποβατικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε μικρό βάθος, μόλις πίσω από τις ουκρανικές γραμμές. Σκοπός τους θα είναι απειλήσουν με περικύκλωση ουκρανικές μονάδες και να τις εξαναγκάσουν σε υποχώρηση, να αποκόψουν τον εφοδιασμό για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να υποβοηθήσουν την επίθεση των μηχανοκίνητων δυνάμεων, να καταλάβουν εναλλακτικές αμυντικές θέσεις στις οποίες μπορεί να υποχωρήσουν οι Ουκρανοί, να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό για να προσελκύσουν πολύτιμες ουκρανικές εφεδρείες μακριά από την κύρια προσπάθεια, να καλύψουν τα πλευρά μίας ρωσικής διείσδυσης και να επιτεθούν σε οχυρωμένες τοποθεσίες από πίσω, για να τις εξουδετερώσουν.

Ka50 13
Τα επιθετικά ελικόπτερα θα συνοδεύουν και θα προστατεύουν τα μεταφορικά ελικόπτερα, θα εξουδετερώνουν αντιαεροπορικές απειλές και θα θα υποστηρίζουν τα Ρωσικά αεραγήματα στο έδαφος.

Οι αεραποβατικές επιχειρήσεις θα εκτελεστούν με μεταφορικά-οπλισμένα ελικόπτερα Μi-17 Hip και επιθετικά ελικόπτερα Ka-50 Hokum, Mi-28 havoc και Mi-24 Hind. Τα αεροποβατικά τμήματα θα διαθέτουν μεγάλο αριθμό φορητών αντιαρματικών όπλων, εκτοξευτών κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων, περιφερόμενων πυρομαχικών, όλμων και βαρέων πολυβόλων. Θα διαθέτουν υψηλή κινητικότητα, χάρις σε υπερ-ελαφρά οχήματα παντός εδάφους, που θα μεταφέρουν βαρέα όπλα και πυρομαχικά. Με αυτόν τον οπλισμό θα μπορούν να αναχαιτίζουν αντεπιθέσεις θωρακισμένων δυνάμεων, σε συνδυασμό πάντα με την υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων και του πυροβολικού.

Το μέγιστο βεληνεκές του πυροβολικού πιθανώς θα καθορίζει το βάθος της αερομεταφερόμενης επιχείρησης, καθώς τα στρατεύματα θα πρέπει να βρίσκονται υπό την κάλυψή του. Ο χρόνος παραμονής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων πίσω από τις εχθρικές γραμμές αναμένεται να είναι σύντομος – ίσως μερικές ημέρες -, υπό την πρόβλεψη της γρήγορης συνάντησης με τις προελαύνουσες μηχανοκίνητες δυνάμεις.

A Russian Atv Am1 Armed With A Pkp Petscheneg Mg
Eλαφρά οχήματα παντός εδάφους θα προσφέρουν στα αεραγήματα ευκινησία και ικανότητα μεταφοράς αντιαρματικών όπλων, όλμων και βαρέων πολυβόλων, αυξάνοντας την ισχύ πυρός των αερομεταφερόμενων δυνάμεων.

Η αντιαεροπορική απειλή των ουκρανικών δυνάμεων φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά, όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις των Ουκρανών που αναφέρουν όλο και πιο λίγες αναχαιτήσεις ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων πλεύσης. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσική αεροπορία μπορεί να συνοδεύει στενότερα και επί μακρόν τα χερσαία στρατεύματα, ώστε να προσφέρει συνεχή Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS). Η διεξαγωγή των αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων νύκτα θα μειώσει τον κίνδυνο από τα αντιαεροπορικά, καθώς τα ρωσικά ελικόπτερα και οι πιλότοι έχουν πλήρη ικανότητα νυκτερινής όρασης. Επιπλέον, η Ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό μπορεί να “ανοίγουν” διαδρόμους με πυκνό βομβαρδισμό, ώστε να καθηλώνονται οι ουκρανικές δυνάμεις και να διέρχονται τα ελικόπτερα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img