28.9 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαO Kρατήρας και το Σφύριγμα

O Kρατήρας και το Σφύριγμα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Άμεση Δράση: σε αναζήτηση νέου δόγματος

Η Άμεση Δράση είναι η υπηρεσία εκείνη της ΕΛ.ΑΣ που έχει επωμισθεί τον κρίσιμο ρόλο της άμεσης απόκρισης σε περιστατικά εγκληματικότητας. Είναι αυτή που φθάνει πάντα πρώτη στον χώρο του συμβάντος και καλείται να δώσει λύση σε οριακές καταστάσεις. Δεν θα ήταν υπερβολή αν την χαρακτηρίζαμε την «αιχμή του δόρατος» της μάχιμης αστυνόμευσης. Όπως όμως

Ερευνητές βρήκαν το ένζυμο που ευθύνεται για τα προβλήματα μνήμης στην τρίτη ηλικία

Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια ζωτική σχέση μεταξύ ενός συγκεκριμένου ενζύμου και των προβλημάτων μνήμης στην τρίτη ηλικία. Ελάχιστα είναι γνωστά για τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την ενημέρωση της μνήμης και για το πώς αυτοί οι μηχανισμοί παρεκκλίνουν με την ηλικία. Μια ομάδα ερευνητών από το Penn State εντόπισε ένα ένζυμο που συμβάλλει στις

Καιρός: Εφιαλτική πρόβλεψη – Μεγάλη ενίσχυση των ανέμων το πρωί

Την ώρα που η μάχη με τις φλόγες στην Ανατολική Αττική συνεχίζεται, τα νέα από το μέτωπο του καιρού δεν είναι καλά. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, μετά τις 09:00 το πρωί θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή του Βαρνάβα. «Αν σήμερα έπνεαν άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή που είχαν ένταση με 7

LIVE BLOG: Κόλαση επί γης η Ανατολική Αττική – Τραυματίστηκε πυροσβέστης, στη μάχη τα εναέρια

Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής από το μεσημέρι της Κυριακής (12/08), όταν και «ξέσπασε» πυρκαγιά στον Βαρνάβα , η οποία αμέσως έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην ευρύτερη περιοχή. Ύστερα από «μπαράζ» μηνυμάτων του «112» , μέχρι τις 21:00 δόθηκε εντολή για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους

Χεζμπολάχ: Εκτόξευσε σμήνος drones με εκρηκτικά κατά στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ

Μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν « σμήνος drones φορτωμένων με εκρηκτικά» ε ναντίον βάσης του ισραηλινού στρατού κοντά στην πόλη Σαφέντ «σε αντίποινα στη δολοφονία που διέπραξε ο ισραηλινός εχθρός στη Σιδώνα», τόνισε ανακοίνωση του λιβανέζικου κινήματος, προσθέτοντας ότι αυτή είναι «η πρώτη φορά» που η Χεζμπολάχ στοχεύει αυτή τη βάση. Την Παρασκευή, ένας αξιωματούχος της
spot_imgspot_img
O Kρατήρας και το Σφύριγμα
Έκρηξη βόμβας στην Γάζα, στην διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Στην διαμάχη για το ποιός ευθύνεται για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας, υπάρχουν δύο κυρίαρχα επιχειρήματα από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι δεν ήταν βόμβα αλλά ρουκέτα της Χαμάς, επειδή δεν υπήρχε κρατήρας. Όντως, οι αυτοσχέδιες ρουκέτες Qassam 1, 2, 3 της Χαμάς, δεν έχουν μεγάλη εκρηκτική ισχύ για να δημιουργήσουν κρατήρα. Αλλά εκεί έγκειται και το αντεπιχείρημα των Παλαιστινίων. Όπως δείχνουν τα βίντεο της έκρηξης, αυτή είναι τεράστια! Σχετικά βίντεο με εκρήξεις ρουκετών της Χαμάς, δείχνουν ότι αυτές είναι πολύ μικρές, με το βάρος των πολεμικών κεφαλών να κυμαίνεται από τα 5 μέχρι τα 10 ή σπανιότερα το πολύ 20 κιλά. Η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιούν είναι αυτοσχέδια, από λίπασμα και ζάχαρη, και όχι ΤΝΤ ή Composition B ή άλλο στρατιωτικό εκρηκτικό.

Q1 001
Ρουκέτες Qassam 1 της Χαμάς.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς διαθέτει και ισχυρότερες ρουκέτες, όπως η κινεζική WS-1, η ιρανική Fajr-5 και η συριακή Khaibar-1 (M302). Ωστόσο, η παρουσία τους είναι αμφιλεγόμενη. Πρώτον, γιατί καμμία από τις παραγωγές χώρες δεν παραδέχονται ότι έχουν πουλήσει τέτοιους πυραύλους στην Χαμάς. Δεύτερον γιατί το Ισραήλ έχει επιβάλλει εδώ και χρόνια πολύ ισχυρό ναυτικό αποκλεισμό, ο οποίος έχει αναχαιτίσει επιτυχώς κάθε προσπάθεια μυστικής εισόδου όπλων στην Γάζα. Tρίτον, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ρουκέτες που χρησιμοποίησε η Χαμάς στην παρούσα επίθεση εισήλθαν στην Γάζα κομμάτι-κομμάτι επάνω σε Παλαιστίνιους που εργάζονταν στο Ισραήλ. Και φυσικά, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τόσο μεγάλους πυραύλους. Tέταρτον, οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι έχουν “σφραγίσει” πλήρως τα σύνορα της Γάζας από ξηρά (και τις σήραγγες) και θάλασσα, και εκτιμούν ότι οι ρουκέτες παράγονται εγχωρίως σε μηχανουργεία. Οπότε, είναι χαμηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας. Πέμπτον, με την κυριαρχία των Ισραηλινών στον αέρα, οι μεγάλοι πύραυλοι δεν μπορούν να κρυφτούν και να διαφύγουν την καταστροφή. Ως εκ τούτου, η Χαμάς χρησιμοποιεί κυρίως μικρά μοντέλα πυραύλων, που μεταφέρονται στα χέρια ή με αγροτικά οχήματα.

Εάν, όμως, είναι όντως ισραηλινή βόμβα, όπως ισχυρίζονται οι Παλαιστίνιοι, πως εξηγείται η απουσία κρατήρα, ή μάλλον ο μικρός κρατήρας;

H βόμβα Mk-82 έχει χρησιμοποιηθεί στο Βιετνάμ και σε άλλες συρράξεις με παρέκταμα μεγάλου μήκους στον πυροσωλήνα , ώστε να μην εισχωρεί στο έδαφος, αλλά να εκρήγνυται ψηλότερα, για να επιτευχθεί μέγιστη φονικότητα κατά προσωπικού.

Mk82sfe 02 1200x900 1
Βόμβα Mk82 με παρέκταμα πυροσωλήνα ώστε να εκρήγνυται σε απόσταση από το έδαφος, και έτσι να εξασφαλίζεται μέγιστη φονικότητα κατά προσωπικού.

Η βόμβα Mk-82 με μονάδα BLU-129/B διαθέτει περίβλημα από συνθετικό υλικό που διαλύεται με την έκρηξη. Αυτό επιτυγχάνει λιγότερα θραύσματα, αλλά χάρις στο εκρηκτικό DIME που φέρει είναι φονικότερη κατά προσωπικού. Το DIME (Dense Inert Metal Explosive) περιέχει κονιοποιημένο βολφράμιο και εκρηκτική ύλη HMX ή RDX. Tα εκρηκτικά DIME χρησιμοποιούνται όταν πρέπει να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες. Το πρόβλημα είναι ότι τα μικροσκοπικά θραύσματα από βολφράμιο δεν μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά, όπως ανακάλυψαν οι γιατροί του New Weapons Research Committee. Η βόμβα εισήλθε σε υπηρεσία το 2011 και πιθανότατα έχει αποκτηθεί από το Ισραήλ πολύ νωρίτερα. Ωστόσο, υπάρχει και μία ακόμη ισχυρότερη υποψηφιότητα.

Το εκρηκτικό DIME χρησιμοποιείται και στην Βόμβα Μικρής Διαμέτρου (Small Diameter Bomb) και συγκεκριμένα στην έκδοση GBU-39A/B – SDB Focused Lethality Munition (FLM). Η βόμβα διαθέτει περίβλημα από ελαφρύ συνθετικό υλικό, για να επιτευχθεί μέγιστη εκτόνωση της έκρηξης άμεσα, χωρίς να διεισδύσει στο έδαφος. Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί μέγιστη φονικότητα στην επιφάνεια κατά προσωπικού. Το 2006 και το 2008-2009, σε βομβαρδισμούς της Ισραηλινής αεροπορίας στην Γάζα, οι γιατροί διαπίστωσαν τραύματα τα οποία συμφωνούσαν με τις παρενέργειες του εκρηκτικού DIME.

Επισήμως, το Ισραήλ έχει αποκτήσει συνολικά 7.500 βόμβες GBU-39A/B σε δύο παρτίδες το 2012, και το 2015. Ωστόσο, είναι γνωστό, ότι οι Ισραηλινοί έχουν στην διάθεσή τους άμεσα νέες τεχνολογίες των ΗΠΑ, οι οποίες ακόμα και για συμμάχους του ΝΑΤΟ διατίθενται μετά από αρκετά έτη. Το 2006 ήταν η χρονιά που η GBU-39 ετέθη σε υπηρεσία, και είναι φυσικό να διατέθηκε στο Ισραήλ, αφενός για να ικανοποιήσει την απαίτηση για ένα όπλο με μικρές παράπλευρες απώλειες μέσα στην Γάζα, και αφετέρου για να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης στην πόλη.

1 1
Βόμβα Small Diameter Bomb. Η έκδοση GPU-38A/B διαλύεται άμεσα μετά την επαφή με το έδαφος και διαθέτει ειδικό εκρηκτικό DIME.

Ως εκ τούτου, με την χρήση των βομβών Mk82 με παρέκταμα ή GBU-39A/B SDB, μπορεί να εξηγηθεί η απουσία κρατήρα.

Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η χρήση θερμοβαρικής βόμβας Mk82, όπως η τουρκική Mk82-T (Tendurek), η οποία παράγεται εγχώρια και στην οποία προστίθενται συλλογές καθοδήγησης LGK, HGK και KGK. Εάν μπορεί η τουρκική βιομηχανία να παράγει τέτοιο όπλο, σίγουρα μπορεί και ισραηλινή βιομηχανία.

Eermcqxxkaaj1ma
΄Έκρηξη τουρκικής θερμοβαρικής βόμβας Mk82-T.

Η θεωρία της μικρής ισχύος βόμβας ενισχύεται από την δήλωση του διευθυντή του νοσοκομείου, ο οποίος είπε ότι οι Ισραηλινοί είχαν προειδοποιήσει να εκκενώσουν το νοσοκομείο, απειλώντας ότι θα το βομβαρδίσουν. Ήδη το νοσοκομείο είχε υποστεί δύο προειδοποιητικές επιθέσεις κοντά του. Έτσι, μία βόμβα μικρής ισχύος στο πάρκινγκ ίσως ήταν μία ακόμη εκφοβιστική προειδοποίηση. Μία προειδοποίηση που πιθανώς συνάντησε μία μή προβλεπόμενη κατάσταση, όπως πρόσφυγες και τραυματίες που διέμεναν στο πάρκινγκ, ελλείψει χώρου στο νοσοκομείο.

Το επιχείρημα των Παλαιστινίων, ότι ακούγεται ο χαρακτηριστικός θόρυβος (σύριγμα, σαν να έρχεται αμαξοστοιχία) της βόμβας που πέφτει, το διαπιστώνει κανείς αν ακούσει τον ήχο του βίντεο με την έκρηξη. Λίγο πριν την έκρηξη ακούγεται αυτός ο θόρυβος, και ακολουθεί το πύρινο νέφος της έκρηξης. Πολλά παρόμοια βίντεο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Γάζας επιβεβαιώνουν το σφύριγμα που προηγείται λίγο πριν το χτύπημα της βόμβας. Από την άλλη μεριά, οι καταγραμμένες προσβολές με τις αυτοσχέδιες ρουκέτες της Χαμάς δεν παράγουν τέτοιο ήχο. Σε αυτό το παλαιστινιακό επιχείρημα, οι Ισραηλινοί δεν έχουν αντιτάξουν κάποιο αντεπιχείρημα.

Το άλλο επιχείρημα των Ισραηλινών είναι ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται η εκτόξευση μιας σειράς ρουκετών της Χαμάς, όπου μία απ’ αυτές φαίνεται να παρεκκλίνει και να πέφτει προς το έδαφος. Αυτή η ρουκέτα, λένε οι Ισραηλινοί, έπεσε στο νοσοκομείο. Όμως, η εκτόξευση αυτή έχει καταγραφεί και σε άλλο βίντεο από διαφορετική γωνία. Στη ευρεία γωνία αυτού του βίντεο, φαίνεται η παρέκκλιση της ρουκέτας και ταυτόχρονα η έκρηξη στο νοσοκομείο, με τα δύο συμβάντα να απέχουν τεράστια απόσταση… Η ρουκέτα πέφτει στην δεξιά πλευρά της εικόνας του βίντεο, αλλά το “μανιτάρι” της έκρηξης στο νοσοκομείο φαίνεται στην αριστερή πλευρά της εικόνας. Υπό αυτή την οπτική, τα δύο γεγονότα δεν φαίνεται να έχουν σχέση…

Afp 33xp6wg 1696672682
Εικόνα καταστροφής από ρουκέτα της Χαμάς στην πόλη Άσκελον στην πρόσφατη επίθεση. Η καταστροφή είναι περιορισμένη σε μικρή έκταση.

Πως μπορεί να υπήρχαν 500+ νεκροί; Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι στο πάρκινγκ είχαν απλώσει κουβέρτες και διέμεναν ελαφρύτερα άρρωστοι και τραυματίες με τους δικούς τους. Αν λοιπόν το πάρκινγκ είχε γίνει ένας είδος καταυλισμού, όντως θα μπορούσε μία βόμβα να σκοτώσει πρωτογενώς (με την έκρηξη) και δευτερογενώς (με την φωτιά στα οχήματα) πολλούς ανθρώπους.

Η ηχογράφηση που παρουσίασε το Ισραήλ, στην οποία υποτίθεται ότι ακούγονται μέλη της Χαμάς να λένε ότι έπεσε μιά δική τους ρουκέτα, είναι επιεικώς αμφιλεγόμενη. Όχι με την σημερινή υψηλή τεχνολογία, αλλά και με παλαιότερες τεχνολογίες είναι δυνατή η κατασκευή οποιουδήποτε φωνητικού διαλόγου.

Gaza
O Oρθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Γάζας Αλέξιος δείχνει καταστραμμένους τάφους γύρω από την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου Γάζας, από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές το 2014.

Μία άλλη επίθεση πρέπει να διαπιστωθεί. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου ισοπεδώθηκε. Η εκκλησία και σε προηγούμενες συρράξεις έχει βομβαρδιστεί, όπως αναφέρει ο Ορθόδοξος επίσκοπος Γάζας. Στην εκκλησία καταφεύγουν χριστιανοί αλλά και μουσουλμάνοι άμαχοι για να προστατευτούν, και ο χώρος – μέσα στον οποίο υπάρχει και το λείψανο του Αγίου Πορφυρίου Γάζης – έχει σώσει πολλές ζωές από τους βομβαρδισμούς. Η ελληνική κυβέρνηση, και τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Κωνσταντινουπόλεως πρέπει να διερευνήσουν το γεγονός και να διαπιστώσουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img