23.3 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΠως θα λειτουργεί το ελληνικό FBI: Οι αρμοδιότητες και οι Υποδιευθύνσεις

Πως θα λειτουργεί το ελληνικό FBI: Οι αρμοδιότητες και οι Υποδιευθύνσεις

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Υπόθεση Ρ.Πισπιρίγκου: «Οι εκδορές στο πρόσωπο της Μαλένας είναι αποτύπωμα κολλητικής ταινίας» λέει η ιατροδικαστής Χ.Τσάκωνα

Η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, είπε σήμερα στην κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ότι «Οι εκδορές στη μύτη της Μαλένας δεν είναι κάκωση. Εγώ είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας στο πρόσωπο του παιδιού και αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας». Η Χριστίνα Τσάκωνα είχε διενεργήσει αρχικά

Ευρωπαϊκός συναγερμός για κατεψυγμένο σπανάκι με καρκινογόνα ουσία – Εισάγεται και στην Ελλάδα

14 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν για κατεψυγμένο σπανάκι που περιέχει καρκινογόνο κάδμιο. 14 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για σπανάκι προέλευσης Βελγίου. Η κατηγορία κινδύνου από την κατανάλωσή του είναι «σοβαρός» καθώς βρέθηκε υψηλή ποσότητα καδμίου (0,29

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το Τορέτσκ: «Καταλάβαμε ολόκληρο το νότιο τμήμα απομένουν μερικά ψηλά κτίρια και τελειώσαμε»

Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να καταλάβουν ολόκληρη την πόλη του Τορέτσκ, καθώς εκκαθαρίσεων ολόκληρο το νότιο τμήμα της αττικής δομής μέσα σε λίγες ώρες! Την κυρία στιγμή έχουν εισβάλει στο κεντρικό ορυχείο της πόλης το οποίο αποτελεί και την κύρια βάση των Ουκρανών. Dzerzhinsk (Toretsk)“Almost the entire southern part is behind us. We entered the

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σε περιοχή της Βόλβης στην Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη 42χρονος 

Ένας 42χρονος συνελήφθη σε περιοχή του δήμου Βόλβης, έξω από τη Θεσσαλονίκη, καθώς κατηγορείται για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 42χρονος αρχικά προκάλεσε φθορές με αεροβόλο πιστόλι στο παράθυρο του σπιτιού ενός 30χρονου και λίγο αργότερα, όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν, ο πρώτος έστρεψε

Ρωσία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε τμήμα της περιφέρειας Μπριάνσκ ύστερα από εκρήξεις

Η ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ συνορεύει με τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και την περιφέρεια Κουρσκ, όπου η Μόσχα πολεμάει για να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις που επιτέθηκαν εκεί τον Αύγουστο. Νωρίτερα ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε στη διάρκεια της νύχτας 47 ουκρανικά drones, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά πάνω από την περιφέρεια Μπριάνσκ.
spot_imgspot_img

Ξεκινά τη λειτουργία της η νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που θα λειτουργεί στα πρότυπα του FBI και θα έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Χθες Δευτέρα (7/10) εκδόθηκε η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τις τοποθετήσεις των υποστρατήγων και των ταξιάρχων που θα στελεχώσουν την υπηρεσία με τον υποστράτηγο Φώτη Ντουΐτση να αναλαμβάνει χρέη διοικητή και τον υποστράτηγο Γιώργο Τζήμα να αναλαμβάνει χρέη υποδιευθυντή.

Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (όπως είναι η επίσημη ονομασία της νέας υπηρεσίας), σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο, είναι η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, εγχώριων ή διασυνοριακών, η έρευνα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την έρευνα για τα βασικά αδικήματα, η παρακολούθηση της εξέλιξης και των τάσεων των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, καθώς και η μελέτη των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων καταπολέμησής τους.

Όπως εξήγησαν στο protothema.gr αστυνομικές πηγές, «από εδώ και πέρα τις σοβαρές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος που έχουν ανθρωποκτονίες, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κα., θα τις αναλαμβάνει αυτή η υπηρεσία. Σε αυτή θα πηγαίνουν οι υποθέσεις από όλη την Ελλάδα που αφορούν σε οργανωμένο έγκλημα και θα γίνεται η διαχείριση τους από έναν κεντρικό πυρήνα».

Πως θα λειτουργεί το ελληνικό FBI: Οι αρμοδιότητες και οι Υποδιευθύνσεις

Στο πεδίο δράσης της υπηρεσίας θα περιλαμβάνεται επίσης η συνεργασία με Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα αντιμετώπισης των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, η παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στο προσωπικό των αρμόδιων περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, η συνεργασία με άλλες κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλες Αρχές και υπηρεσίες και ιδίως την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, ζητούμενο είναι η συνεργασία της ΔΑΟΕ με την EUROPOL, την INTERPOL και με συναρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες της χώρας και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών, καθώς επίσης η αξιοποίηση πληροφοριών από όλες τις υπηρεσίες, στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Σημειώνεται πως στη ΔΑΟΕ θα υπάγονται οι Υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών, Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων και Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας.

Σχόλιο hellenicdefence.info: η δημιουργία μιας ενιαίας Διεύθυνσης με στόχο την καταπολέμηση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος είναι οπωσδήποτε θετική εξέλιξη. Ωστόσο δεν πρόκειται να τελεσφορήσει και να αποδώσει τα αναμενόμενα αν δεν συνοδευτεί από συγκεκριμένες εν καιρώ κινήσεις θεσμικής και οργανωτικής αναβάθμισης. Προτείνουμε την εν ευθέτω χρόνω αναβάθμιση της εν λόγω Διεύθυνσης σε Υπηρεσία με την ενδεικτική ονομασία “Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας” και την οργανική της σύζευξη με την Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας που θα αναλαμβάνει υποθέσεις σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο με παράλληλη επικέντρωση της πρώτης σε υποθέσεις σε στρατηγικό επίπεδο.

πηγή: protothema.gr

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img