29.1 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΠραξικόπημα στην Βολιβία: Τα θανάσιμα αμαρτήματα του Λουΐς Άρσε

Πραξικόπημα στην Βολιβία: Τα θανάσιμα αμαρτήματα του Λουΐς Άρσε

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νεκρή γνωστή αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων – Πνίγηκε από το φαγητό της

Μια πρώην Ολυμπιακή αθλήτρια βρέθηκε νεκρή, αφότου η αστυνομία πήγε στο διαμέρισμά της όταν δεν εμφανίστηκε στη δουλειά της. Η ποδηλάτισσα Daniela Larreal Chirinos, μία από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες της Βενεζουέλας, βρέθηκε νεκρή από την αστυνομία στο διαμέρισμα της στο Λας Βέγκας στις 16 Αυγούστου. Πιστεύεται ότι ήταν νεκρή από τις 11 Αυγούστου. Η

Η κακοκαιρία δείχνει ήδη τα δόντια της – Μαρουσάκης: Oργανωμένο κύμα, πότε θα χτυπήσει την Αττική

Για οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφορικά με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ήδη έχουν ανησυχήσει πολλές περιοχές της χώρας και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες μέρες. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε στο OPEN ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη. Αύριο Τρίτη θα επηρεαστούν Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κεντρική

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε ξερά χόρτα στον οικισμό Αγία Σοφία

Πυρκαγιά εν υπαίθρω ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας δίπλα στον οικισμό Αγία Σοφία, στον δήμο Δέλτα. Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 20:30 για το περιστατικό και έσπευσε στο σημείο με δύο οχήματα και πέντε πυροσβέστες. Όπως αναφέρει το voria.gr, η φωτιά καίει ξερά χόρτα και λάστιχα και δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στις αρχές.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται στο Βερολίνο σχετικά με την έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς αερίου Nord Stream

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως Γερμανοί εισαγγελείς ταυτοποίησαν έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων ως τον κύριο ύποπτο στην επίθεση δολιοφθοράς του Nord Stream και εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του στην Πολωνία. Η Πολωνία παρέλαβε το γερμανικό ένταλμα, όμως ο ύποπτος έχει φύγει από τη χώρα καθώς η Γερμανία δεν είχε συμπεριλάβει το όνομά του

Ισραήλ: Η χθεσινή έκρηξη βόμβας στο Τελ Αβίβ ήταν τρομοκρατική επίθεση

Ο άνδρας που έφερε τη βόμβα, η οποία εξερράγη κοντά σε συναγωγή, σκοτώθηκε, ενώ ένας περαστικός τραυματίστηκε. «Μπορεί πλέον να επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση », επεσήμαναν η αστυνομία και η Σιν Μπετ σε κοινή τους ανακοίνωση. Η χθεσινή έκρηξη – την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει προς το παρόν καμία οργάνωση
spot_imgspot_img
Πραξικόπημα στην Βολιβία: Τα θανάσιμα αμαρτήματα του Λουΐς Άρσε
O Λουΐς Άρσε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) εκδήλωσε την επιθυμία του για ένταξη της Βολιβίας στην οικονομία BRICS. Η απόπειρα πραξικοπήματος ήρθε δύο εβδομάδες αργότερα.

Σε πλήρη αποτυχία κατέληξε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Βολιβία από τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Χουάν Χοσέ Σουνίγια. Παρά την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο με τεθωρακισμένο όχημα και την κινητοποίηση μονάδων στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βολιβίας, Λα Παζ, το πραξικόπημα κατεστάλη εν τη γενέσει του, με τον Σουνίγια να συλλαμβάνεται εμπρός από τις κάμερες της τηλεόρασης.

Το ποιος βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα, μπορεί κάποιος να καταλάβει όταν πληροφορηθεί την δράση του πρωθυπουργού Λουΐς Άρσε. Ο Άρσε διορίστηκε υπουργός Οικονομικών από τον πρόεδρο Έβο Μοράλες το 2006. Στην διάρκεια της δεκαετούς θητείας του εκεί, κατάφερε να μεταμορφώσει την οικονομία της Βολιβίας, να αυξήσει ταχύτατα το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) και να μειώσει δραματικά τα επίπεδα φτώχειας. Σε αυτό κύριο ρόλο διαδραμάτισε η εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων της Βολιβίας που απέφερε μεγάλα έσοδα, τα οποία κατευθύνθηκαν στις χαμηλότερες οικονομικά τάξεις.

Το 2019, ο Μοράλες κέρδισε τις εκλογές για 4η φορά, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας αποφάσισε την κατάργηση του όρου ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για περισσότερες από δύο φορές, που προέβλεπε το σύνταγμα πριν το 2006. Η απόφαση ελήφθη με βάση το Άρθρο 411 του Συμφώνου του Σαν Χοσέ (Pact of San Jose) περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, σε αυτό αντέδρασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ίδιο το Σύμφωνο του Σαν Χοσέ, και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS). Οι αντίπαλοί του Μοράλες άρχισαν μία εκστρατεία ψεύτικων ειδήσεων και οργάνωσαν διαδηλώσεις, ταραχές και επιθέσεις, στην ουσία ένα «Βελούδινο Πραξικόπημα». Ο Μοράλες και ο Άρσε κατέφυγαν στο Μεξικό ως πολιτικοί πρόσφυγες.

Την εξουσία ανέλαβε η Τζενίν Ανέζ, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία από την Βουλή. Νέες εκλογές κηρύχτηκαν το 2020, και ο Άρσε έβαλε ως νέος υποψήφιος στην θέση του Μοράλες. Κέρδισε τις εκλογές με 55,1%. Ως νέος πρόεδρος κατόρθωσε να νομιμοποιήσει και βιομηχανοποιήσει την καλλιέργεια μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, σχεδόν εξαλείφοντας την παράνομη καλλιέργεια και εμπορία της μαριχουάνας ως ναρκωτικό. Στην διάρκεια της πανδημίας, ο Άρσε αγόρασε 5,2 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την κατάσταση. Ζήτησε την απελευθέρωση των πατεντών εμβολίων από τον  Οργανισμό Παγκόσμιου Εμπορίου  και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες για απόκρυψη φαρμάκων που θα βοηθούσαν τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου – Μαρτίου 2021 έδωσε επιδόματα σε 4 εκατομμύρια ανέργους Βολιβιανούς ηλικίας 18 έως και 60 ετών. Τον Δεκέμβριο του 2020 επέβαλλε φόρο πλούτου σε όλους όσοι είχαν περιουσία άνω των 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ακόμα και αλλοδαπών με παραμονή πάνω από 183 ημέρες στην χώρα. Στοχοποίησε 200 περίπου άτομα τα οποία διέθεταν μεγάλες περιουσίες και είχαν τεράστια έσοδα από εγχώριες οικονομικές δραστηριότητες.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Άρσε επέστρεψε ένα δάνειο 327 εκατομμυρίων δολαρίων από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που είχε πάρει η προηγούμενη πρόεδρος Ανέζ. Στο τέλος του 2021 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε κατά 8,8% ένα ιστορικό υψηλό για την χώρα. Η χώρα είναι η 3η ταχέα αναπτυσσόμενη στην Νότιο Αμερική και με το χαμηλότερο δείκτη πληθωρισμού (0,9%). Επίσης, η Βολιβία πέτυχε εμπορικό πλεόνασμα για πρώτη φορά σε επτά χρόνια και την μικρότερη διαφορά πλούτου στην ιστορία της χώρας. Ο Άρσε αύξησε τον κατώτατο μισθό και καθιέρωσε την πληρωμένη άδεια για λόγους γάμου, γενεθλίων ή θανάτου συγγενικού προσώπου.

Η Ανέζ, η οποία προέστη του «Βελούδινου Πραξικοπήματος» καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών για αντισυνταγματική συμπεριφορά και ενέργειες, οικονομικές αποφάσεις που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, και για συνομωσία. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ θεωρεί την Ανέζ «πολιτικό κρατούμενο»…

Ο Άρσε έχει περάσει νόμους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τους οποίους η αντιπολίτευση θεωρεί «δρακόντειους». Ο νόμος στοχεύει τον παράνομο πλουτισμό, καθώς το 80% του εμπορίου στην Βολιβία γίνεται εκτός του οικονομικού συστήματος, ευνοώντας το οργανωμένο έγκλημα αλλά και μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι εταιρείες απάντησαν με οργανωμένες διαδηλώσεις και ταραχές. Να σημειώσουμε ότι η αντιπολίτευση στηρίζεται από τα μεγάλα ΜΜΕ, τους κατασκευαστές δημοσίων έργων, τους μεγάλους γαιοκτήμονες, τους εργοστασιάρχες, μεγάλα οικονομικά τραστ, την ανώτερη οικονομικά τάξη και την μεσαία τάξη στις πόλεις. Τον Άρσε στηρίζουν οι εργάτες ορυχείων, οι αγρότες, οι εργάτες εργοστασίων και τα κατώτερα οικονομικά λαϊκά στρώματα.

Ο Άρσε αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας με την Βενεζουέλα και το Ιράν, ενώ έχει πρωτοστατήσει στην δημιουργία συμμαχιών κρατών της Νότιας Αμερικής για ανεξάρτητη οικονομική και εξωτερική πολιτική.  Με την Ρωσία, ο Άρσε συνεργάζεται για την εξόρυξη φυσικού αερίου και λιθίου, την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, την γεωργία, την βιομηχανία και την υγεία. Επίσης, συνεργάζεται για την κατασκευή ενός κέντρου ραδιοθεραπείας, η οποία θα βοηθήσει στην θεραπεία 36.000 ασθενών κάθε χρόνο. Ο Άρσε έχει δηλώσει ότι το κέντρο θα εξασφαλίσει την «υγειονομική ανεξαρτησία» της Βολιβίας.

Ο Άρσε δεν καταδίκασε την Ρωσία, όταν ξεκίνησε η Ειδική Επιχείρηση στην Ουκρανία, ούτε ψήφισε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Στις αρχές Ιουνίου, ο Άρσε συμμετείχε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) και δήλωσε την επιθυμία της ένταξης της Βολιβίας στις οικονομίες BRICS.

Όπως φαίνεται, τα θανάσιμα αμαρτήματα του Άρσε είναι:

1. Εθνικοποίησε τους υδρογονάνθρακες και εκτόξευσε την οικονομία της χώρας του.

2. Το πολύτιμο Λίθιο (για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων) θα το διαχειρίζεται η Βολιβία και όχι πολυεθνικές.

3. Φορολόγησε τους πλούσιους και μοίρασε δικαιότερα τον πλούτο προς τους φτωχούς.

4. Καταδίωξε το «μαύρο χρήμα» και την «παραοικονομία» (όπου δραστηριοποιείται η ελίτ της Βολιβίας)

5. Έλυσε ικανοποιητικά το πρόβλημα παραγωγής κοκαΐνης, μετατρέποντας την παράνομη παραγωγή σε νόμιμη (ιατρική χρήση) και εξασφαλίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

6. Πέταξε έξω το ΔΝΤ και του επέστρεψε τα δάνεια της προκατόχου (που έσπευσε να σκλαβώσει την Βολιβία στο ΔΝΤ).

7. Τιμώρησε πραγματικά την αρχηγό της «Βελούδινης Επανάστασης» (ουσιαστικά πραξικόπημα).

8. Θέλει να ενταχθεί στην οικονομία BRICS εξασφαλίζοντας την οικονομική ανεξαρτησία της Βολιβίας, και δικαιότερες εμπορικές συμφωνίες, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και ανάμειξη στο εσωτερικό της χώρας ξένων παραγόντων.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος από τον ΑΓΕΣ της χώρας, με ηθικούς αυτουργούς, υποκινητές και οργανωτές τους παγκόσμιους «γνωστούς-αγνώστους»… Και φυσικά, σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία, η αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο στάδιο: την δολοφονία.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img