28.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαRAND: Δύο σενάρια λήξης πολέμου στην Ουκρανία: Μικρότερη και μεγαλύτερη ήττα για...

RAND: Δύο σενάρια λήξης πολέμου στην Ουκρανία: Μικρότερη και μεγαλύτερη ήττα για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ!

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Θεσσαλονίκη: Σκύλος ξέφυγε από αυλή σπιτιού και επιτέθηκε σε έναν 20χρονο και μια 49χρονη

Ένας 20χρονος και μία 49χρονη, το πρωί της Τετάρτης (4/9) μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες αφότου δέχθηκαν άγρια επίθεση από έναν σκύλο που ξέφυγε από αυλή σπιτιού στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου πέρασαν χειροπέδες στη 49χρονη ιδιοκτήτρια του σκύλου. Στη συλληφθείσα βεβαιώθηκαν σχετικά διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.900

Μολυσμένα μιλκσέικ αρρώστησαν 55 τροφίμους σε οίκο ευγηρίας

Κρούσματα Yersiniosis σε γηροκομείο στην Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας. Τον Ιανουάριο του 2023, μια επιδημία Yersinia enterocolitica σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, εντοπίστηκε από τη Μονάδα Δημόσιας Υγείας της Χρυσής Ακτής στην Αυστραλία και επιβεβαιώθηκε με τη χρήση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος. Υπήρξαν συνολικά 55 κρούσματα σε τρόφιμους, ηλικίας από 54 έως 101 ετών. 11 επιβεβαιωμένα

Διαθρησκευτικό έγγραφο για την… κλιματική αλλαγή! Υπεγράφη από τον Πάπα

το οποίο καλεί σε δράση εναντίον «της θρησκευτικής εργαλειοποίησης συγκρούσεων» και εναντίον της κλιματικής αλλαγής, στη διάρκεια διαθρησκευτικής συνάντησης μπροστά από το τζαμί Ιστικλάλ. Στη «Διακήρυξη του Ιστικλάλ», οι δύο θρησκευτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την «απανθρωποίηση» που συνδέεται με τη «γενίκευση των συγκρούσεων και της βίας» και ζητούν να «ληφθούν αποφασιστικά μέτρα

ΟΗΕ: Το Πεκίνο και η Αφρική μπορούν να ηγηθούν της επανάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Στην ομιλία του στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας- Αφρικής που διεξάγεται στο Πεκίνο ο Γκουτέρες εκτίμησε ότι «ο αξιόλογος απολογισμός της Κίνας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, κυρίως στην εξάλειψη της φτώχειας, είναι μεγάλη πηγή εμπειρίας και εξειδίκευσης». «Και μέσω της συνεργασίας τους η Κίνα και η Αφρική μπορούν να ηγηθούν της επανάστασης των ανανεώσιμων πηγών

Κίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός λόγω τροχαίου – Καθυστερήσεις σε Πειραιά και Κέντρο

Αυξημένη είναι η κίνηση στους δρόμους της Αττικής με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις να σημειώνονται στον Κηφισό, καθώς λίγο πριν από τις 7 το πρωί έγινε τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Λαμία, στις Τρεις Γέφυρες. Εξαιτίας του τροχαίου οι οδηγοί που κινούνται στο ρεύμα ανόδου του Κηφισού αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η κίνηση στην άνοδο του Κηφισού ξεκινά
spot_imgspot_img
RAND: Δύο σενάρια λήξης πολέμου στην Ουκρανία: Μικρότερη και μεγαλύτερη ήττα για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ!
Η πανίσχυρη δεξαμενή σκέψης RAND Corporation προβλέπει ήττα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και καλεί την Ουάσιγκτον να αλλάξει πολιτική και να λήξει τον πόλεμο.

Το ίδρυμα RAND, η πανίσχυρη δεξαμενή σκέψης που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την χάραξη της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ, σε πρόσφατη μελέτη του συμπεραίνει ότι το τέλος του πολέμου στην Ουρανία θα σημάνει ήττα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η οποία θα είναι ή μικρότερη ή μεγαλύτερη, ανάλογα με τις στρατηγικές επιλογές της Ουάσιγκτον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το RAND προειδοποιεί αμερικανική κυβέρνηση για ήττα σε πόλεμο. Το 1969 μία παρόμοια έκθεση προέβλεπε την ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Μάλιστα η έκθεση αποκάλυπτε ότι οι κυβερνήσεις γνώριζαν το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, αλλά συνέχιζαν να υποστηρίζουν μία χαμένη υπόθεση δαπανώντας τεράστια ποσά σε στρατιωτική βοήθεια στο Ν. Βιετνάμ και στην διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και σε ζωές Αμερικανών στρατιωτών και Βιετναμέζων πολιτών. Μία εκπληκτική ομοιότητα με την περίπτωση της Ουκρανίας.

1533062344358
Το RAND είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον για ήττα στο Βιετνάμ, αλλά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, αν και το παραδέχονταν, συνέχιζαν να στηρίζουν τον πόλεμο στην Νοτιοανατολική Ασία.

Αν και η έκθεση δεν μπορεί να προσδιορίσει το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο πιστεύει ότι αυτό θα γίνει με ήττα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οδηγώντας σε δύο σενάρια μεταπολεμικής εποχής, στα οποία η κατάσταση θα είναι λιγότερο ή περισσότερο χειρότερη για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στο πρώτο σενάριο, όπου ο πόλεμος λήγει γρήγορα και οι αντίπαλοι συνάπτουν ανακωχή, η Ουκρανία καταλήγει σε απώλεια των ανατολικών επαρχιών της και βγαίνει από την σύγκρουση με κατεστραμμένη οικονομία. Όσο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αυτό ούτε καν υπάρχει περίπτωση. Παρόλα αυτά, το ΝΑΤΟ πιθανολογείται ότι μπορεί να διασώσει την ενότητά του.

Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Δύση εξακολουθεί να υποστηρίζει στρατιωτικά το Κίεβο, η λήξη του πολέμου αργεί, αλλά η Ουκρανία  χάνει μεγάλο ποσοστό εδαφών (πιθανώς υπονοείται η απώλεια του Χαρκόβου και της Οδησσού). Η συνέπεια ενός τέτοιου σεναρίου – υποστηρίζει το RAND – θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της Ευρώπης και των ΗΠΑ καθώς και την συνοχή του ΝΑΤΟ, γιατί θα υπάρξουν κράτη-μέλη που θα πιεστούν από την λαϊκή αντίδραση να αποχωρήσουν, έστω από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας.

Εμμέσως, πλην σαφώς, το RAND προτείνει στην Ουάσιγκτον να κηρύξει μία «νίκη» στην Ουκρανία, υπό την έννοια ότι το ΝΑΤΟ δεν επέτρεψε στην Ρωσία να καταλάβει την χώρα. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Μόσχα ουδέποτε ήθελε να καταλάβει την Ουκρανία και να εμπλακεί σε έναν αέναο αντι-ανταρτοπόλεμο σε πόλεις, χωρία και δάση. Αντίθετα, η Μόσχα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι επιθυμεί μία ουδέτερη Ουκρανία και χωρίς ναζιστικά στοιχεία (τα οποία είναι όμως είναι οι πυλώνες του καθεστώτος του Κιέβου και πριν από τον Ζελένσκι). Η δήλωση αυτή της περίεργης «νίκης» θα σώσει – πιστεύει το RAND – την υπόληψη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον προς το ευκολόπιστο και αδαές κοινό.

Nogeoingegneria Com Climate Change Geopolitica Rand Spt
Μία ήττα στην Ουκρανία μετά από μακροχρόνιο πόλεμο θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της Δύσης και την ενότητα του ΝΑΤΟ, προειδοποιεί το RAND.

Η περίπτωση, ωστόσο, να αγνοηθεί το RAND – όπως στο Βιετνάμ – είναι ισχυρή. Ο Μπάιντεν πιέζει για νέα βοήθεια προς την Ουκρανίας, ενώ ανώτατα στελέχη της Γερμανίας δηλώνουν ότι αν διακοπεί η αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την συνέχισή της! Η ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει πολύ δύσκολα οικονομικά προβλήματα, ενώ διαθέτει μία παρηκμασμένη κοινωνία που απεχθάνεται κάθε στρατιωτικό, και κυρίως την υποχρεωτική θητεία.

Η Γερμανία μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου για να «προστατευτεί» από την Ρωσία, σε περίπτωση διάλυσης του ΝΑΤΟ μετά την εκλογή Τραμπ, αν και δεν υπάρχει ενδεχόμενο τέτοιας απόφασης. Το Βερολίνο φαίνεται ότι προσπαθεί να ηγηθεί μίας προσπάθειας πυρηνικού εξοπλισμού και πυρηνικού ανταγωνισμού με την Ρωσία, η οποία θα φέρει την Ευρώπη στο χείλος της καταστροφής.

Να σημειώσουμε το δόγμα των ΗΠΑ περί «περιορισμένου πυρηνικού πολέμου» στην Ευρώπη την δεκαετία του 1980, ουσιαστικά αποδεχόταν μία πυρηνική αναμέτρηση του ΝΑΤΟ με την ΕΣΣΔ σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά χωρίς να εμπλέκονται οι ΗΠΑ. Τότε, την κατάσταση έσωσε η Γαλλία, η οποία ξεκαθάρισε στην Ουάσιγκτον ότι θα χτυπήσει ρωσικές πόλεις, αν δεχθεί πυρηνικό πλήγμα από το έδαφος οποιουδήποτε μέλους του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ωθώντας την Μόσχα σε πλήγματα στο αμερικανικό έδαφος.

Image
H Γερμανία θέτει επί τάπητος το θέμα πυρηνικού οπλοστασίου της ΕΕ απέναντι στην Ρωσία, οδηγώντας σε επικίνδυνα μονοπάτια το μέλλον της Ευρώπης.

Τότε η Γαλλία όμως δεν ανήκε στο ΝΑΤΟ, και είναι παράξενο πως έμεινε εκτός Συμμαχίας σε όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (που υπήρχε όντως απειλή από την ΕΣΣΔ) αλλά εντάχθηκε την δεκαετία του 2000, δέκα και πλέον έτη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης… Σήμερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να παίξουν τον ρόλο που ήθελε τότε η Ουάσιγκτον, δηλαδή να διακινδυνεύσουν έναν πυρηνικό πόλεμο με την Ρωσία, κάτι που θα έβγαζε από την σκακιέρα της παγκόσμιας ισχύος δύο από τους πιο επικίνδυνους για τις ΗΠΑ παίκτες.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img