34.9 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαSpecial Air Service: Απίθανη διάσωση στην Ιταλία

Special Air Service: Απίθανη διάσωση στην Ιταλία

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Η εστία που έκαψε τη β.α. Αττική! ΒΙΝΤΕΟ από τα drones που σαρώνουν τα βουνά μας

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ώρες, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο στο οποίο αποτυπώνονται οι πρώτες στιγμές της μεγάλης πυρκαγιάς της Αττικής. Οι καταγραφές προέρχονται από το εποπτικό drone της Πάρνηθας το οποίο είναι μόνο ένα από τα πολλά

Κουρσκ: Drone-καμικάζι των Ρώσων χτυπάει όχημα με Ουκρανούς στρατιώτες, vid

🇷🇺 Welcome to Kursk, Russia! We hope you enjoy your stay!! Watch this awesome drone footage to the end! pic.twitter.com/hTcJxfXmYp — DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) August 13, 2024 freepik photo

Δυτικά F-16 στο έδαφος της Μολδαβίας;; Οργή στη Μόσχα και διαψεύσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κάλεσε σήμερα ανώτερο Μολδαβό διπλωμάτη για να εκφράσει την «σοβαρή ανησυχία» της με αφορμή αναφορές μέσων ενημέρωσης -τα οποία η Μολδαβία διαψεύδει- για πιθανή ανάπτυξη στο έδαφος της των μαχητικών αεροσκαφών F-16 με τα οποία η Δύση προμήθευσε την Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί από τις

Η Ρωσία προειδοποιεί την Μολδαβία: «Προσέξτε μην επιχειρήσουν ουκρανικά F-16 από αεροδρόμιά σας»

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κάλεσε σήμερα ανώτερο Μολδαβό διπλωμάτη για να εκφράσει την «σοβαρή ανησυχία» της με αφορμή αναφορές μέσων ενημέρωσης – τα οποία η Μολδαβία διαψεύδει-για πιθανή ανάπτυξη στο έδαφος της των μαχητικών αεροσκαφών F-16 με τα οποία η Δύση προμήθευσε την Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί από τις

Ο FDA συγκάλεσε συνάντηση για τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα

Ο FDA καλεί το κοινό να εγγραφεί στη δημόσια συνάντηση για τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Οι κρατικές απαγορεύσεις ορισμένων χημικών πρόσθετων στα τρόφιμα αποτελούν πλέον αντικείμενο που παρακολουθείται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καλώντας σε δημόσια συνεδρίαση με θέμα την Ανάπτυξη μιας ενισχυμένης συστηματικής διαδικασίας για την αξιολόγηση των χημικών ουσιών
spot_imgspot_img
Special Air Service: Απίθανη διάσωση στην Ιταλία
Ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία, ταγματάρχης Όσβαλντ Κάρεί Έλβς της Special Air Service (SAS).

 Μία αποστολή της βρετανικής Special Air Service (SAS) στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που μοιάζει με υπερβολικό σενάριο του Χόλυγουντ ήρθε στο φως της δημοσιότητος από τον Βρετανό δημοσιογράφο-συγγραφέα Ντάμιεν Λιούις, έναν ειδικό στις Ειδικές Δυνάμεις και ιδιαίτερα της Βρετανίας. Η αποστολή αφορούσε την διάσωση 108 Εβραίων κρατουμένων και άλλων Ευρωπαίων από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Πίστιτσι της νότιας Ιταλίας, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943.

Λίγες ημέρες αφού οι Σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στην Ιταλία, ένας δραπέτης από το στρατόπεδο συγκέντρωσης κατόρθωσε να φτάσει στο συμμαχικό αρχηγείο και να ειδοποιήσει για την ύπαρξη των κρατουμένων. Εντός ολίγων ωρών, ένα σχέδιο απελευθέρωσης ετοιμάστηκε, και η Special Air Service ανέλαβε να το εκτελέσει. Η δύναμη αποτελείτο κυρίως από Βρετανούς SAS και ένα τμήμα από την γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Όσβαλντ Κάρεϊ-Έλβς, που είχε στρατολογήσει ο ιδρυτής της SAS, Ντέιβιντ Στέρλινγκ.

Sas Soldiers After The Capture Of Termoli
Το σχέδιο των SAS για την επιδρομή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν αντάξιο του συνθήματος της μονάδας: Ο Τολμών Νικά. Θα καταλάμβαναν ένα τρένο με το οποίο θα έκαναν έφοδο στο στρατόπεδο.

Η ιδέα που είχαν οι SAS ήταν εξωφρενικά τολμηρή, δικαιώνοντας πλήρως το σύνθημα της μονάδας “Ο Τολμών Νικά”. Θα καταλάμβαναν ένα ιταλικό τρένο, το οποίο θα οδηγούσαν μέχρι το στρατόπεδο, από το οποίο διερχόταν η γραμμή, και θα ορμούσαν αιφνιδιαστικά στην ιταλική φρουρά.

Πράγματι, οι κομμάντος της SAS κατέλαβαν μία ιταλική αμαξοστοιχία, και την οδήγησαν 100 χιλιόμετρα μέσα στις ιταλικές γραμμές. Ο αιφνιδιασμός υπήρξε απόλυτος. Οι κομμάντος όρμησαν μέσα στο στρατόπεδο σκοτώνοντας και σκορπίζοντας την φρουρά. Φόρτωσαν τους κρατουμένους, καθώς και ένα σημαντικό λάφυρο: τον σκληροπυρηνικό φασίστα διοικητή του στρατοπέδου, που έπιασαν ζωντανό. Επέστρεψαν στις συμμαχικές γραμμές χωρίς κανένα πρόβλημα.

Skynews Iran Iranian Embassy 6164344 1536x864 1
Στιγμιότυπο από την Επιχείρηση “Νέμρωδ” για την απελευθέρωση ομήρων στην ιρανική πρεσβεία, στο Λονδίνο, την 5η Μαΐου 1980, που καθιέρωσε την φήμη της SAS.

Η αποστολή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως πρώτη επιχείρηση διάσωσης ομήρων και μάλιστα πολιτών της SAS, αν και η μονάδα έγινε παγκοσμίως διάσημη με την γνωστή Επιχείρηση “Νέμρωδ” στην ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο στις 5 Mαΐου 1980.

Sas 0002
Φωτογραφία της δεκαετίας του 1970, εμπρός στο διοικητήριο της SAS στο Χέρφορντ. Οι SAS επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στις διάφορες μορφές διείσδυσης/ επίθεσης, των διμοιριών κάθε Μοίρας: Air Troop, Boat Troop, Mountain Troop, Mobility Troop.

Η SAS, αφού πέρασε μία κρίσιμη περίοδο μετά τo τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία κινδύνεψε η ύπαρξή της, τελικά αναδείχθηκε σε κύριο όργανο εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας, όταν ξεκίνησε η εποχή των ανταρτοπολέμων και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Αναπτύσσοντας την Πτέρυγα Αντι-Επαναστατικού Αγώνα (Counter Revolutionary Wing – CRW), η SAS κατέστη η πρώτη και καλύτερη αντιτρομοκρατική μονάδα στον κόσμο, δείχνοντας τον δρόμο σε πολλές άλλες που ακολούθησαν.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img