23.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΤο Ιράν παρουσίασε το πρώτο Υπερταχύ Σκάφος Αεράμυνας

Το Ιράν παρουσίασε το πρώτο Υπερταχύ Σκάφος Αεράμυνας

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Σκάνδαλο με εμφιαλωμένα νερά: Έγχυση θειικού σιδήρου, βακτήρια από περιττώματα, φυτοφάρμακα και… κρυμμένες συσκευές φιλτραρίσματος

 Νέες καταγγελίες από τη foodwatch για εμφιαλωμένα νερά που διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο. H Οργάνωση προστασίας των καταναλωτών Foodwatch υπέβαλλε χθες εκ νέου 2 καταγγελίες κατά της Nestlé Water και της Sources Alma, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον δικαστικό διακανονισμό, όπου δικαστήριο του Παρισιού έκλεισε την υπόθεση, με την καταβολή αποζημίωσης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από

Οριοθετήθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καβούρι Ηλείας

Λίγο μετά τις 21:00 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών Καβούρι και Κάτω Καβούρι Ηλείας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Πύργο. Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Κυριακή σε χαμηλή βλάστηση στο Καβούρι Ηλείας. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα ενώ χθες λίγο μετά τις 21:00 εστάλη μήνυμα μέσω του 112

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Καβούρι – Υπό έλεγχο οι φλόγες

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στο Καβούρι. Όπως αναφέρει το patrisnews.com, oι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο σημείο κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αποτρέποντας την περαιτέρω απειλή για κοντινές κατοικίες. Παρά τους ισχυρούς ανέμους που δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών, οι προσπάθειες απέδωσαν, και η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους των Χούθι σε λιμάνι στην Υεμένη – Βίντεο

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν «δεκάδες» μαχητικά αεροσκάφη. «Κατά τη διάρκεια μιας ευρείας αεροπορικής επιχείρησης σήμερα, δεκάδες μαχητικά (…) επιτέθηκαν σε στόχους στρατιωτικής χρήσης του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στις περιοχές Ρας Ίσα και Χοντάιντα, στην Υεμένη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού, λοχαγός Νταβίντ Άβραχαμ.

Νέα μαζική επίθεση με drones κατά της Ρωσίας: UAV χτύπησε πολυκατοικία, vid

ενώ πολυκατοικία επλήγη στην πόλη Βορονέζ της δυτικής Ρωσίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο κυβερνήτης της δυτικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, σε απολογισμό που έκανε για τις επιθέσεις με drones και τους βομβαρδισμούς το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στην μεθοριακή πόλη Σεμπέκινο, ενώ 8 πολίτες
spot_imgspot_img

Ο Ναυτικός Κλάδος των “Ιρανικού Σώματος Φρουρών της Επανάστασης” παρουσίασε εχθές τα νέα του σκάφη, επιτεύγματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το σκάφος κλάσης Zulfiqar (το όνομα χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαφορετικούς τύπους σκαφών του συγκεκριμένου ναυτικού Σώματος) το οποίο είναι εξοπλισμένο με κάποιο σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς, συνιστώντας το πρώτο στην κατηγορία του παγκοσμίως.

Το Zulfiqar, είναι στην ουσία, εξέλιξη του βρετανικού σκάφους Bladerunner 51, το οποίο και αποκτήθηκε από το Ιράν από το 2009, έχοντας εξελιχθεί ως τώρα σε διάφορες εκδόσεις.

Ο τύπος του βλήματος ποικίλει ανάλογα με την πηγή. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για το βλήμα βραχέως βεληνεκούς Nawab, παράγωγο του ρωσικού TOR, άλλες για μια ναυτική έκδοση του βλήματος Zoobin, που βασίζεται σχεδιαστικά στο νοτιοαφρικάνικο Umkhonto, ενώ άλλες περιγράφουν το βλήμα σαν μια έκδοση του ιρανικού AD-08 Majid το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρα IIR.

Το Ιράν παρουσίασε το πρώτο Υπερταχύ Σκάφος Αεράμυνας

Το βλήμα τοποθετείται σε κάνιστρα Συστήματος Κάθετης Εκτόξευσης (VLS), με συνολικά 4 να φέρονται επί του σκάφους ενώ για την καθοδήγηση του χρησιμοποιείται κάποιο, αγνώστου τύπου, σύστημα ραντάρ MFR, τοποθετημένο σε θόλο, που συνδυάζει δυνατότητες έρευνας, εγκλωβισμού, ιχνηλάτησης και καθοδήγησης των βλημάτων.

Το δόγμα δράσης αυτών των σκαφών, παραπέμπει στο ευρύτερο δόγμα ανορθόδοξου-ασυμμετρικού πολέμου που έχει αναπτύξει το “Σώμα Φρουρών της Επανάστασης”, με τα σκάφη να δρουν λειτουργώντας σαν “ναυαρχίδες στολίσκων” (flotilla leaders) παροχής αεράμυνας για “αγέλες” υπερταχέων σκαφών, που θα επιχειρήσουν να εμπλέξουν εχθρικούς στόχους σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Η κύρια απειλή για αυτά τα σκάφη παρέχεται από ελικόπτερα εξοπλισμένα με Α/Τ Κ/Β βλήματα προσβολής στόχων επιφανείας, από UAVs και drones, καθώς και από χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη με τα κατάλληλα όπλα (π.χ κατευθυνόμενους περιλήπτες βομβιδίων).

Μέχρι στιγμής, σκάφη αυτού του μεγέθους περιορίζονταν σε συστήματα Α/Α MANPADS, τα οποία ωστόσο, αν και παρείχαν μια βασική προστασία, αποτελούν μια μάλλον ανεπαρκή λύση.

Η εμφάνιση υπερταχέων σκαφών με ικανότητα self-defence, αποτελεί στην ουσία, το επόμενο εξελικτικό βήμα στον ανορθόδοξο αγώνα στη θάλασσα, καθώς, όπως έδειξαν και οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με χαρακτηριστικότερη όλων την επιχείρηση κατάληψης και ανακατάληψης της νησίδας του Φιδονησίου, ανάλογα σκάφη είναι ευάλωτα στις σύγχρονες εναέριες απειλές.

Η τάση αυτή αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους ναυτικούς δρώντες, με ανάλογες «ανησυχίες».

Navysealmuseum.org Hero Mark V 01 1920x530 1

Εδώ ας αναφέρουμε απλώς την δυνατότητα ανάπτυξης ανάλογους σκάφους από την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, που θα αποτελεί στην ουσία “reverse-engineered” έκδοση του Mk V και που θα φέρει κάποιο ανάλογο σύστημα SHORADS (π.χ έκδοση του VL Crotale Mk.3 με βεληνεκές τα 16 Km), με ανάλογο εκτοξευτή 4 βλημάτων και σύστημα MFR [π.χ το Multi-Mission Hemispheric Radar (MHR) της Leonardo DRS] που θα φέρεται σε θόλο.

M30 M42 M32 Mhr 500w2

Γενικά τέτοιες καινοτόμες ιδέες πρέπει να απασχολούν τους Έλληνες επιτελείς και τους υπεύθυνους της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς φαίνονται πως “κουμπώνουν” θαυμάσια στις ιδιαίτερες ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img