24.7 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΥεμένη: Η ώρα των Ειδικών Δυνάμεων

Υεμένη: Η ώρα των Ειδικών Δυνάμεων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Λάρισα: Συνελήφθη 19χρονος Ρομά μετά από καταδίωξη

Άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, προχώρησαν στη σύλληψη ενός 19χρονου Ρομά μετά από καταδίωξη στη Λάρισα, καθώς πριν λίγες ημέρες είχε ληστέψει μια ηλικιωμένη στα Φάρσαλα. Το περιστατικό έγινε στην πόλη των Φαρσάλων γύρω στις 5 χθες το απόγευμα, όταν ο 19χρονος έγινε αντιληπτός από αστυνομικό του Α.Τ. Φαρσάλων, την ώρα που επιχειρούσε να κλέψει την

Ενισχύονται με προσλήψεις τα δημοτικά ιατρεία – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε προσλήψεις μεταξύ άλλων και στα δημοτικά ιατρεία με στόχο την ενίσχυσή τους. Ειδικότερα ανακοίνωσε την πρόσληψη τριάντα (30) ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (γιατρούς, νοσηλευτές, μηχανικούς κ.α.) για την κάλυψη αναγκών του Δήμου, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Η ημερομηνία Υποβολής Αιτήσεων μετά των συνημμένων δικαιολογητικών που μπορούν να υποβάλλουν οι

Κίεβο: Τεράστια επίθεση από ρωσικά drones σε δύο κύματα – Απογειώθηκαν εσπευσμένα πολωνικά μαχητικά

Οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον ουκρανικών στόχων παρέμειναν αμείωτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, με νέες επιδρομές εναντίον του Κιέβου με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων να ακολουθούν τη χθεσινή μεγάλη πυραυλική επίθεση των Ρώσων στην Πολτάβα. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν δύο κύματα επιθέσεων από drone κατά τη διάρκεια

Εσπευσμένες απογειώσεις πολωνικών μαχητικών! Ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Πολωνικά και συμμαχικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για τρίτη φορά σε οκτώ ημέρες, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας της κεντρικής Ευρώπης, εν μέσω των νέων επιδρομών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε τομείς της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων. Εκτυλίχθηκε «άλλη μια

Grom-E1: Ποιοί είναι οι πύραυλοι που έριξαν οι Ρώσοι για πρώτη φορά στην Ουκρανία;

Η ρωσική εταιρεία Tactical Missiles Weapons Corporation αποκάλυψε τις προδιαγραφές για τα νέα της όπλα, τον κατευθυνόμενο πύραυλο Grom-E1 και την κατευθυνόμενη βόμβα ολίσθησης Grom-E2. Μετά από επιτυχείς δοκιμές, αυτά τα όπλα είναι πλέον διαθέσιμα για εξαγωγή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Και τα δύο μπορούν να τοποθετηθούν σε εξωτερικές μονάδες ανάρτησης ή στα εσωτερικά
spot_imgspot_img
Υεμένη: Η ώρα των Ειδικών Δυνάμεων
Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αναμένεται να διαδραματίσουν κύριο ρόλο στην μάχη για τον έλεγχο των Στενών του Μπαντ Ελ Μαντέμπ στην Υεμένη.

Οι αμυντικές υποδομές των Χούθι δεν είναι ανύπαρκτες, όπως αυτές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2001. Ωστόσο, δεν είναι και ανάλογες συμβατικών, οργανωμένων κρατών. Οι Χούθι διαθέτουν υψηλές συμβατικές αλλά και παραστρατιωτικές ικανότητες, και χρησιμοποιούν ανορθόδοξες τακτικές, με σημαντική επιτυχία, καθώς εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Παρά τους πυραύλους υψηλής τεχνολογίας, που έχουν παραλάβει από το Ιράν, οι Χούθι έχουν πλήρη αντίληψη των επιθετικών ικανοτήτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η εκτίμηση της καταστροφής του 20% με 30% των επιθετικών ικανοτήτων τους είναι μάλλον αισιόδοξη, καθώς η διαπίστωση μπορεί να γίνει μόνον με δορυφόρους, κάτι που έχει αποδειχθεί πολλάκις παραπλανητικό.

blank
Το οπλοστάσιο αντιπλοϊκών πυραύλων των Χούθι είναι μεγάλο και χαρακτηρίζεται από υψηλή κινητικότητα, καθώς τα βλήματα και οι εκτοξευτές μεταφέρονται από φορτηγά, που αλλάζουν θέση σε ένα ορεινό έδαφος που προσφέρει χιλιάδες κρυψώνες.

Οι Χούθι (και οι Ιρανοί) είναι αδύνατο να μην είχαν προβλέψει την αμερικανική αντίδραση. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα πυραυλικά συστήματα θα έχουν κρυφτεί σε υπόγεια καταφύγια, ενώ ομοιώματα πρέπει να είχαν τοποθετηθεί. Η μόνη λύση για εντοπισμό και την κατάδειξη των θέσεων και των αποθηκών των πυραυλικών συστημάτων είναι ανθρώπινα μάτια στο έδαφος. Δηλαδή, ομάδες αναγνώρισης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, που θα διεισδύσουν στις ακτές και στα νησιά που ελέγχουν οι Χούθι για να ανακαλύψουν στόχους, και μετά να καλέσουν αεροπορικές προσβολές και πυρά ναυτικού πυροβολικού. Επειδή όμως τα συμβατικά όπλα αρκετές φορές δεν μπορούν να πλήξουν ιδιόμορφους στόχους, η μοναδική λύση συχνά είναι η εκτέλεση επιδρομών επί του στόχου από καταδρομικά τμήματα.

Το οπλοστάσιο των Χούθι περιλαμβάνει αντιπλοϊκά βλήματα Noor με ακτίνα 120 χλμ., Qader με ακτίνα 200 χλμ., Khalij Fars με ακτίνα 300 χλμ. και Αl Bahr Al-Ahmar. Τα βλήματα μεταφέρονται σε φορτηγά και μπορούν να αλλάζουν γρήγορα θέση και να κρύβονται σε στοές, σπηλιές, κτίσματα κ.λπ. Αυτοί οι στόχοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν, και μάλιστα εγκαίρως γιά άμεση προσβολή, από δορυφόρους, ενώ τα συστήματα UAV είναι ευάλωτα, όπως έδειξε η κατάρριψη ενός αμερικανικού UAV πρόσφατα. Η αποστολή ομάδων αναγνώρισης των SOF θα είναι η μοναδική λύση για τον εντοπισμό και την καταστροφή αυτών των συστημάτων. Να σημειώσουμε ότι στο “επίπεδο” δυτικό Ιράκ, στον Α’ Πόλεμο του Περσικού (1990-1991), οι δορυφόροι και η αεροπορία δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τους πυραύλους Scud του Σαντάμ. Χρειάστηκε να κληθούν η SAS, η SBS και η Delta Force για να “κυνηγήσουν” τους πυραύλους που χτυπούσαν το Ισραήλ.

4178496 77135558
Τα ταχύπλοα επιθετικά σκάφη των Χούθι εφορμούν από μυστικά λιμάνια στις ακτές και τα νησιά της Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι βάσεις τους θα αποτελέσουν στόχους των δυτικών SOF.

Επίσης, οι Χούθι διαθέτουν ταχύπλοα σκάφη 10 μέτρων, τα οποία έχουν μετατρέψει σε ναυτικούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς για επιθέσεις καμικάζι. Το Ιράν τους έχει εφοδιάσει με ταχύπλοα που φέρουν κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και βαριά πολυβόλα. Μερικά σκάφη μπορούν να ποντίζουν νάρκες, εκ των οποίων οι Χούθι έχουν αναπτύξει 15 διαφορετικούς τύπους!

Για τον εντοπισμό στόχων και την στοχοποίηση τους, οι Χούθι διαθέτουν τουλάχιστον 30 καΐκια (αραβικά “ντόου”) που επιτηρούν τις ακτές και το πέρασμα στα Στενά του Μπαντ Ελ Μαντέμπ. Επιπλέον, ένα ιρανικό πλοίο Πληροφοριών ναυλοχεί συνεχώς στις ακτές της Ερυθραίας, στην αφρικανική ακτή, για να υποκλέπτει επικοινωνίες εμπορικών και πολεμικών πλοίων.

84b05bd8 0ee3 4a0f A964 58c5fdf9cd08 Medium16x9 Aruba4
Η μη συναινετική νηοψία (VBSS) θα είναι κύρια αποστολή των δυτικών SOF στην μάχη για την κατάληψη εχθρικών πλοίων και την ανακατάληψη φίλιων εμπορικών πλοίων.

Η ναυτική/ παράκτια ασύμμετρη απειλή που συνιστούν οι Χούθι επιτάσσει την διεξαγωγή Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων από τις δυτικές SOF. Αυτό σημαίνει την διείσδυση ομάδων βατραχανθρώπων με υποβρύχια οχήματα στις ακτές και τα νησιά των ακτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, για να εντοπίσουν τις κρυψώνες των σκαφών, τις βάσεις τους, τους σταθμούς εφοδιασμού τους με καύσιμα και πυρομαχικά, και μετά να τις καταστρέψουν καλώντας αεροπορικές προσβολές και πυρά ναυτικού πυροβολικού. Επιπλέον, σκάφη ειδικών επιχειρήσεων μπορεί να ενεργούν επιθετικές περιπολίες, για να ανακαλύπτουν και καταστρέφουν τα σκάφη των Χούθι εν πλω ή στις βάσεις τους.

Εκτός των SEAL, στην Υεμένη θα δράσουν ομάδες της MARSOC (Marine Special Operations Command) της USSOCOM και της Force Recon (Force Reconnaissance) του Σώματος Πεζοναυτών, πιθανώς των Royal Marines Commandos (SBS, Brigade Patrol Troop, Vanguard Strike Company), και άλλων κρατών που συμμετέχουν στην αμερικανική ναυτική δύναμη που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, θα στείλει μία φρεγάτα και απόσπασμα Υποβρύχιων Καταστροφέων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΥΚ) του ΠΝ.

230828 N Yt019 1436
Ναυμαχίες “μικρών ναυτικών” θα είναι μία ακόμα μορφή του πολέμου στα Στενά Μπαντ Ελ Μαντέμπ. Επιθετικά σκάφη των SEAL θα ενεδρεύουν και θα καταδιώκουν τα οπλισμένα ταχύπλοα των Χούθι.

Η διείσδυση από αέρος με ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων και άλματα ελεύθερης πτώσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς το σύστημα αεράμυνας των Χούθι δεν είναι προηγμένο, αν και αυτοί ισχυρίζονται ότι στις πρόσφατες επιδρομές κατέρριψαν ένα αμερικανικό F-15E και ένα βρετανικό Typhoon. Οι ικανότητες Ηλεκτρονικού Πολέμου και Καταστολής Αεράμυνας των στόλων και των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να εξασφαλίσουν αρκετά ασφαλή επίπεδα διείσδυσης από αέρος. Να σημειώσουμε ότι αμερικανικές αεροκίνητες επιδρομές των αμερικανικών SOF (DevGru και SEAL) έχουν εξαπολυθεί βαθιά μέσα στην Υεμένη, στο πρόσφατο παρελθόν, από αεροπλανοφόρα και ελικοπτεροφόρα των ΗΠΑ στην Αραβική Θάλασσα.

June 18 202 Virginia Fast Attack Submarine Uss North Carolina Ssn 777 Dry Deck Shelter Divers Frogmen Dds
Τα υποβρύχια θα είναι η κατ’ εξοχή πλατφόρμα αφανούς διείσδυσης ομάδων αναγνώρισης των δυτικών SOF στις ακτές της Υεμένης.

Οι δυτικές SOF είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν τις Ειδικές Δυνάμεις των Ιρανών, που δρουν από το έδαφος της Υεμένης, αλλά και από εμπορικά πλοία-βάσεις στην Αραβική Θάλασσα. Ένας πόλεμος ειδικών μονάδων επάνω σε πλοία, που θα διεκδικούν οι αντιμαχόμενοι, θα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πολέμου με τους Χούθι.

Και φυσικά, οι δυτικές SOF θα έχουν κύριο ρόλο στην Έρευνα & Διάσωση Μάχης, πιλότων που καταρρίφθηκαν στο έδαφος της Υεμένης.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img