27.5 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΧάος στο Λίβανο: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τα...

Χάος στο Λίβανο: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Καιρός: Αντηλιακό μέχρι το Σάββατο και μετά… ψυχρό μέτωπο – Νέα πρόγνωση Κολυδά

Απότομη αλλαγή του καιρού αναμένεται τις επόμενες ημέρες καθώς μέχρι και το Σάββατο η θερμοκρασία θα βρίσκεται στα ύψη ενώ μετά θα πέσει απότομα. Πιο συγκεκριμένα, ο Θεόδωρος Κολυδάς προχώρησε σε μια νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Παρασκευή και το Σάββατο

Καιρός: Απότομη πτώση της θερμοκρασίας – Έρχεται ψυχρός Αυλώνας

Απότομα φαίνεται να αλλάζει το σκηνικό αναφορικά με τον καιρό, καθώς αναμένεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με την ανάρτηση του μετεωρολόγου Θεοφάνη Χατζηγρίβα ζέστη θα επικρατεί στη χώρα έως και την Κυριακή που ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει και τους 34 με 35 βαθμούς

Κυλλήνη: Απαγόρευση απόπλου στο πλοίο MARE DI LEVANTE

Απαγορεύθηκε ο απόπλους, λόγω βλάβης, του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου MARE DI LEVANTE κατά τη διαδικασία κατάπλου του στο λιμάνι της Κυλλήνης προερχόμενο από Ζάκυνθο με 223 επιβάτες, 50 αυτοκίνητα, 32 φορτηγά και 3 λεωφορεία.

Ερντογάν: Οι αξίες του ΟΗΕ και της Δύσης “πεθαίνουν στη Γάζα”

Στην ομιλία του ο Ερντογάν ζήτησε να συγκροτηθεί μια «συμμαχία της ανθρωπότητας» που θα σταματήσει το Ισραήλ, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι αγνοεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. «Όπως τον Χίτλερ τον σταμάτησε η συμμαχία της ανθρωπότητας πριν από 70 χρόνια, έτσι και ο Νετανιάχου και το δίκτυο των δολοφόνων του πρέπει να τους σταματήσει η

Λίβανος: Ταξιδιωτική οδηγία της ελληνικής Πρεσβείας στους Έλληνες επισκέπτες – «Εγκαταλείψτε τη χώρα» 

Η ελληνική Πρεσβεία στο Λίβανο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Έλληνες επισκέπτες λόγω της κλιμάκωσης της έντασης με το Ισραήλ. Η Πρεσβεία με την ταξιδιωτική οδηγία καλεί μεταξύ άλλων τους Έλληνες επισκέπτες να εγκαταλείψουν το Λίβανο. Σε ανάρτησή της η ελληνική πρεσβεία αναφέρει χαρακτηριστικά: «σε συνέχεια προσφάτων εξελίξεων, κρίνεται απαραίτητη η πλήρης αποφυγή επισκέψεων σε
spot_imgspot_img

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων (…) Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και την περασμένη νύχτα, και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), Μάθιου Σόλτμαρς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ.

«Αυτοί οι νέοι εκτοπισμοί έρχονται να προστεθούν στους 112.000 εκτοπισμένους από τον Οκτώβριο» του 2023, παρατήρησε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef) στον Λίβανο, Έτι Χίγκινς, από τη Βηρυτό.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα νέα πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από τους βομβαρδισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 550 ανθρώπων χθες, Δευτέρα, και προκαλούν ανησυχίες για ανάφλεξη της περιοχής σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι στην υγεία σκοτώθηκαν και 16 μέλη πληρώματος ασθενοφόρων τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από την απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ και καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τη βία και να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων», δήλωσε από την πλευρά της εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ραβίνα Σαμντασάνι, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023 όταν η Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο ισραηλινό έδαφος. Έκτοτε, οι ανταλλαγές πυρών δεν έχουν σταματήσει κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Τα πυρά έγιναν πιο εντατικά μετά το κύμα φονικών εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, που αποδόθηκε στο Ισραήλ στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στον Λίβανο, και το ισραηλινό πλήγμα που ακολούθησε στις 20 Σεπτεμβρίου στα νότια προάστια της Βηρυτού και προκάλεσε δεκάδες θανάτους, μεταξύ των οποίων και μαχητών της επίλεκτης μονάδας του κινήματος.

Από την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 6.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στον Λίβανο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Από τη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο, ο δρ Αμπντινασίρ Αμπουμπακάρ, εξήγησε πως τουλάχιστον το 90% των τραυμάτων κατά τις εκρήξεις των ασυρμάτων «είναι στο πρόσωπο και στα άκρα, ιδιαίτερα στα χέρια».

Τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο είναι τα πιο φονικά μετά τον τελευταίο πόλεμο ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ το 2006, που διήρκεσε λίγο πάνω από έναν μήνα.

Η Unicef απηύθυνε επείγουσα έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» και κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των μη στρατιωτικών υποδομών και των αμάχων, περιλαμβανομένων παιδιών, εργαζομένων σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες και υγειονομικών.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια. Η βία αυτή πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε η εκπρόσωπος της Unicef.

Πολλές ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τη βοήθειά τους στον Λίβανο προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που ήταν ήδη καταστροφική πριν από την κλιμάκωση.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Είναι πολύ χαοτική και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNCHR.

«Είναι μία περιοχή που ήταν ήδη κατεστραμμένη από τον πόλεμο και μια χώρα που γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο», είπε.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ/ photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img