33.7 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΔιεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη: Ποιοι είναι οι τρεις στόχοι που θέλει...

Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη: Ποιοι είναι οι τρεις στόχοι που θέλει να πετύχει ο Ζελένσκι

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Το γαλλικό αντιαεροπορικό σύστημα Crotale καταστράφηκε στο μέτωπο του Κουρσκ

στρατιώτες της ειδικής μονάδας Akhmat πυρπόλησαν ένα γαλλικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Crotale χρησιμοποιώντας ένα drone FPV. Αυτό αναφέρει ο υποστράτηγος Apti Alaudinov, αναπληρωτής επικεφαλής του Κύριου Στρατιωτικού και Πολιτικού Τμήματος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων του Akhmat. «Οι μαχητές του αποσπάσματος Aida των ειδικών δυνάμεων Akhmat κατέστρεψαν το αντιαεροπορικό σύστημα

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Ο οικισμός Shelannoye στο Ντονέτσκ απελευθερώθηκε

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απελευθέρωσαν τον οικισμό Shelannoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ουκρανική πλευρά έχασε περισσότερους από 630 στρατιωτικούς στην περιοχή ευθύνης της ομάδας στρατευμάτων «Κέντρο»: Ένα θωρακισμένο μαχητικό όχημα Kosack, δώδεκα αυτοκίνητα, οβίδες M777 και M198 των 155 mm, ένα πυροβόλο

Bίντεο: Ρωσικά drones βομβαρδίζουν ουκρανικό πεζικό στην Oλγκόβκα

Ρωσικά drones βομβάρδισαν ουκρανικό πεζικό στην Oλγκόβκα. Πλάνα από ψηλά δείχνουν τη στιγμή του πλήγματος: #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Ol'govka🕰 Date: ~22.08.2024📌 Coordinates: 51.4032325, 35.0145446👩‍🚀 Squad: 📝 Description: Russian drones bomb Ukrainian Armed Forces infantry in Ol'govka.🖥 id: 23082024.0739✉️source: https://t.co/aP2abajxEd Map: Military Summary Map… pic.twitter.com/ETbtLycMy4 — Military Summary (@MilitarySummary) August 23, 2024

Κρήτη: Με σαλμονέλωση Βρέφος και 10χρονο παιδί – Νοσηλεύονται στη ΜΕΘ

Πιθανολογείται ότι οι γονείς του βρέφους άγγιξαν το παιδί μετά από επαφή με ωμό κρέας. Στην ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, νοσηλεύονται δύο παιδιά, τα οποία προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της σαλμονέλας. Σύμφωνα με το Ράδιο Κρήτη, ο επόπτης της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης δήλωσε ότι η πρώτη περίπτωση αφορά σε

«Αυλαία» με καταιγίδες για τον Αύγουστο – Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για το φθινόπωρο

Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά προβλέπεται ο καιρός το Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο Ιόνιο τοπικά έως 5 και στο Αιγαίο 5 με 6
spot_imgspot_img

η οποία θεωρείται «πρώτο βήμα» για την ειρήνευση στη χώρα, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή της Ρωσίας αλλά ούτε και της Κίνας.

Το Κίεβο ελπίζει να κερδίσει τη διεθνή συναίνεση — πέρα από αυτή των Δυτικών συμμάχων της– και να λάβει κυρίως τη στήριξη των χωρών του νότου, τις οποίες προσεγγίζει η Μόσχα, προκειμένου να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο έχει ήδη εκτιμήσει ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνόδου κορυφής δεν θα είναι σημαντικά.

Τρία βασικά σημεία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο AFP τον Μάιο, είχε αναφερθεί ιδιαίτερα σε «τρία βασικά σημεία», από τα 10 που περιλαμβάνει ένα σχέδιο το οποίο προωθούν από το 2022 το Κίεβο και η Δύση, για τα οποία φαίνεται να υπάρχει η μεγαλύτερη συναίνεση.

Το πρώτο αφορά την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια επιτρέποντας τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις χώρες του παγκόσμιου νότου.

Το δεύτερο έχει σχέση με την πυρηνική και ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας την ώρα που από τα ρωσικά πλήγματα έχουν καταστραφεί μη στρατιωτικές υποδομές της χώρας. Παράλληλα εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί ένα μεγάλο πυρηνικό συμβάν λόγω της ρωσικής κατοχής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Το τρίτο σημείο αφορά την επιστροφή των περίπου 20.000 ουκρανόπουλων που έχουν σταλεί στη Ρωσία με βάση τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία το αρνείται.

«Αν βγούμε από τη σύνοδο με αυτά τα τρία σημεία, στα οποία συμφωνεί η πλειονότητα των χωρών, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα τα μπλοκάρει», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Χωρίς τη Ρωσία

Την ώρα που περίπου 90 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, η Ρωσία δεν έχει λάβει πρόσκληση, ωθώντας το Κρεμλίνο να καταγγείλει μια «παράλογη» διάσκεψη.

Η άρνηση να προσκληθεί η Μόσχα προκάλεσε επικρίσεις, κυρίως από το Πεκίνο, το οποίο εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολο να παραστεί στη σύνοδο, αν δεν συμμετέχει σε αυτή η Ρωσία.

Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ινιάτσιο Κασίς διαβεβαίωσε προχθες Δευτέρα ότι η σύνοδος του σαββατοκύριακου θα είναι το πρώτο βήμα: «Δεν θα υπάρξει διαδικασία ειρήνευσης χωρίς τη Ρωσία. Το ζήτημα δεν είναι αν η Ρωσία θα συμμετάσχει, αλλά πότε».

Ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ζελένσκι, επεσήμανε σήμερα ότι η Μόσχα ενδέχεται να προσκληθεί σε μια δεύτερη διάσκεψη, αφού οριστικοποιηθεί «ένα κοινό σχέδιο».

«Προβλέπουμε να προετοιμάσουμε μαζί το κοινό πλάνο το οποίο θα στηρίζουν όλες οι χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα, κατά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής, να καλέσουμε έναν εκπρόσωπο της Ρωσίας και να του παρουσιάσουμε μαζί αυτό το κοινό σχέδιο», εξήγησε ο ίδιος.

Παγκόσμιος νότος

Με 160 αντιπροσωπείες να έχουν λάβει πρόσκληση για τη διάσκεψη, ο Ζελένσκι επιθυμούσε να συμμετάσχουν στις συνομιλίες όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, κυρίως οι χώρες του παγκόσμιου νότου που έχουν σχέσεις με τη Ρωσία.

«Όσο περισσότερες χώρες αυτού του είδους έχουμε στο πλευρό μας, στο πλευρό του τερματισμού του πολέμου, (…) τόσο περισσότερο η Ρωσία θα πρέπει να το λάβει υπόψη της», εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ειρήνη σε 10 σημεία

Η διάσκεψη της Ελβετίας βασίζεται σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων, το οποίο παρουσίασε ο Ζελένσκι στα τέλη του 2022, με στόχο να επιτευχθεί «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ».

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει κυρίως την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, την επισιτιστική, ενεργειακή και πυρηνική ασφάλεια, την επιστροφή των αιχμαλώτων και των παιδιών που έχουν απελαθεί, την εγκαθίδρυση ειδικού δικαστηρίου για τη ρωσική επίθεση.

Η Μόσχα θεωρεί το σχέδιο αυτό απαράδεκτο, ωστόσο δηλώνει διατεθειμένη να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αν η Ουκρανία πάψει να διεκδικεί τις πέντε επαρχίες που έχει καταλάβει και προσαρτήσει η Ρωσία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img