31.5 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΓκουτέρες για Γάζα: «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Το απόλυτο εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα...

Γκουτέρες για Γάζα: «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Το απόλυτο εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα είναι η ειρήνη»

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πίνετε κι εσείς μαγειρική σόδα με νερό; Γνωρίζετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν;

Πόσο ασφαλές είναι το νέο trend μεταξύ νέων και αθλητών; Η μαγειρική σόδα έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα: Από την παρασκευή αφράτων κέικ και μάφιν, τον καθαρισμό μαγειρικών σκευών, την αντιμετώπιση επίμονων λεκέδων, ακόμη και το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Η νέα τάση είναι το νέο ποτό με μαγειρική σόδα και νερό για λόγους υγείας και φυσικής κατάστασης. Ενδείκνυται όμως

Καιρός: Πού επιμένουν τα 40άρια και αύριο (17/08) – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται στη χώρα μας το προσεχές Σαββατοκύριακο (17 και 18 Αυγούστου, με τη θερμοκρασία όμως να φθάνει και πάλι τους 40℃ στα δυτικά ηπειρωτικά. Ακόμη, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες αύριο στα ηπειρωτικά. Η πρόγνωση της ΕΜΥ: ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-08-2024 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές

Φωτιά στην Αττική: Φόβοι για ελλείψεις στις λαϊκές αγορές – Έρχονται ανατιμήσεις σε οπωροκηπευτικά

Οι τιμές στις λαϊκές αγορές αναμένεται να «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο όταν θα αρχίσει να αυξάνεται η ζήτηση με την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, μετά και την καταστροφική φωτιά στη βορειοανατολική Αττική . Ήδη διανύουμε μία ούτως ή άλλως προβληματική σεζόν, με μειωμένη παραγωγή εξαιτίας του ξηρού και άνυδρου χειμώνα, ενώ οι παραγωγοί τονίζον πως

meteo.gr: Η εξέλιξη της καμένης έκτασης από δορυφορικές απεικονίσεις στη δασική πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος

Η εξέλιξη της καμένης έκτασης από δορυφορικές απεικονίσεις στη δασική πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος Σύνταξη άρθρου: Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος Ε.Α.Α - Πεντέλη, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024, 14:00 Εντυπωσιακές οι δορυφορικές απεικονίσεις από την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων όπως καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , για τη δασική πυρκαγιά στο

Μεσανατολικό: Τελικά ο Μπλίνκεν αναχωρεί για το Ισράηλ – Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ για να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων. Ο Μπλίνκεν θα αναχωρήσει αύριο και θα επιδιώξει « να καταλήξει σε μια συμφωνία» με βάση την πρόταση που
spot_imgspot_img

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σήμερα όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας να παράσχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις ότι θα προχωρήσουν σε ανθρωπιστικές παύσεις του πυρός προκειμένου να διεξαχθεί εκστρατεία εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκουτέρες ζήτησε να δοθούν άμεσα διαβεβαιώσεις και προειδοποίησε ότι η πρόληψη και ο περιορισμός της εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας στον θύλακα θα απαιτούσαν μια τεράστια, συντονισμένη και κατεπείγουσα προσπάθεια.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Το απόλυτο εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα είναι η ειρήνη και μια άμεση ανθρωπιστική παύση του πυρός», είπε ο Γκουτέρες. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, μια παύση για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας είναι απολύτως αναγκαία. Είναι αδύνατο να διεξαχθεί μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας με τον πόλεμο να μαίνεται παντού», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού στη Γάζα για παιδιά κάτω των 10 ετών, αλλά είπε ότι «οι προκλήσεις είναι σοβαρές». Δεδομένης της καταστροφής που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας, στον καθένα από τους δύο κύκλους εμβολιασμού θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη κατά τουλάχιστον 95% ώστε να σταματήσει η εξάπλωση και να περιοριστούν τα νέα κρούσματα. Για να επιτύχει η εκστρατεία θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των εμβολίων και ψυκτικών μηχανημάτων σε κάθε στάδιο, να περάσουν στον θύλακα ειδικοί στην ασθένεια, να υπάρξουν αξιόπιστες ιντερνετικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες και άλλα στοιχεία.

Η οργάνωση Χαμάς στηρίζει το αίτημα του ΟΗΕ για επταήμερες ανθρωπιστικές παύσεις προκειμένου να εμβολιαστούν τα παιδιά στη Γάζα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ιζάτ αλ Ρισκ, που είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κήρυξε επιδημία πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα τον περασμένο μήνα, επιρρίπτοντας ευθύνες στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

Η πολιομυελίτιδα εντοπίστηκε στα λύματα στις επαρχίες Ντέιρ αλ Μπάλαχ και Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με τον Δρ Χαμίντ Τζαφάρι, ειδικό του ΠΟΥ στην πολιομυελίτιδα, που σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές του μήνα υποστήριξε ότι είναι πιθανό ο ιός να κυκλοφορεί από τον Σεπτέμβριο.

Η πολιομυελίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω των κοπράνων και της στοματικής οδού, είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση.

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ιογενή νόσο και ειδικά τα βρέφη κάτω των 2 ετών, καθώς οι κανονικές εκστρατείες εμβολιασμού έχουν διαταραχθεί από τον πόλεμο.

«Δύο γύροι εκστρατειών εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας θα πρέπει να ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου και να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο του 2024 σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας για να αποτραπεί η εξάπλωση της παραλλαγής που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή», γνωστής ως cVDPV2, ανακοίνωσαν ο ΠΟΥ και η UNICEF.

Οι δύο οργανισμοί του ΟΗΕ «καλούν όλα τα εμπόλεμα μέρη να εφαρμόσουν καταπαύσεις του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λωρίδα της Γάζας για επτά ημέρες ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή των δύο εκστρατειών εμβολιασμού».

«Χωρίς αυτές τις ανθρωπιστικές εκεχειρίες, η εκστρατεία δεν μπορεί να γίνει επιτυχώς», προειδοποίησαν.

Κάθε εκεχειρία πρέπει να διαρκεί 7 ημέρες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε τον Ιούλιο σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν στα τέλη Ιουνίου στη Χαν Γιουνίς και στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, υπενθύμισαν ο ΠΟΥ και η UNICEF.

«Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, τρία παιδιά με υποψία οξείας χαλαρής παράλυσης, ένα κοινό σύμπτωμα της πολιομυελίτιδας, έχουν αναφερθεί έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισαν. Τα δείγματα κοπράνων τους στάλθηκαν για ανάλυση στο Εθνικό Εργαστήριο Πολιομυελίτιδας της Ιορδανίας.

Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ ελπίζουν ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας θα φτάσουν σε περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών.

Περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου nOPV2, το οποίο χρησιμοποιείται για να σταματήσει τη μετάδοση του cVDPV2, πρόκειται να παραδοθούν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τα εμβόλια αναμένεται να περάσουν από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν πριν φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, τα εμβόλια θα χορηγηθούν από 708 ομάδες, μεταξύ άλλων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε κάθε δήμο της Λωρίδας της Γάζας.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img