23.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΙράκ: Μαχητές του PKK επιτέθηκαν με drones σε στρατιωτική βάση της Τουρκίας...

Ιράκ: Μαχητές του PKK επιτέθηκαν με drones σε στρατιωτική βάση της Τουρκίας (βίντεο)

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Δύο νεκροί από αλλαντίαση – Έφαγαν μορταδέλα από κοτόπουλο

Μια πολιτεία της Βραζιλίας, έχει καταγράψει έξι κρούσματα αλλαντίασης από την αρχή του 2024, εκ των οποίων δύο κατέληξαν σε θάνατο. Η επιδημιολογική επιτήρηση της πολιτείας Bahia της Βραζιλίας επιβεβαίωσε ότι ένα νέο ύποπτο κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση. Από τα υπάρχοντα κρούσματα, τρεις ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο, ένας έχει αναρρώσει και δύο έχουν χάσει τη

«Κύμα εκατομμυρίων προσφύγων»: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για ένα τέτοιο σενάριο;

Τον δυνητικό κίνδυνο νέων κυμάτων εκατομμυρίων μεταναστών εξ ανατολής αντιμετωπίζουν τα κράτη της Ευρώπης. Μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προειδοποίησε για έναν μάλλον «ξεχασμένο» κίνδυνο: Εκείνον των μαζικών μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και φυσικά στη χώρα μας. Εξάλλου την τελευταία 10ετία η Ελλάδα έχει γίνει δέκτης

Τσατραφύλλιας: Πέφτει εντυπωσιακά η θερμοκρασία – Επικίνδυνες καταιγίδες σε 3 περιοχές

Σε βαθύ... φθινόπωρο περνάει η Ελλάδα στις επόμενες ώρες με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, να κάνει λόγο για εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, ο κύριος Τσατραφύλλιας υπογράμμισε πως υπάρχουν δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες σε τρεις περιοχές της χώρας, εφιστώντας την προσοχή. «Αυτό είναι το ψυχρό μέτωπο που θα ρίξει εντυπωσιακά τη θερμοκρασία τη Δευτέρα στη χώρα

Καιρός: Η ημέρα που θα πέσει η θερμοκρασία 9 βαθμούς – Το φαινόμενο που μας βάζει σε βαθύ Φθινόπωρο

Ο καιρός μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι θα είναι καλοκαιρινός με υψηλές θερμοκρασίες. Από εκεί και έπειτα όμως αναμένεται κατακόρυφη αλλαγή του καιρού καθώς θα λάβει χώρα μια βίαιη σύγκρουση θερμών και πιο ψυχρών αερίων μαζών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων καθώς και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Η ανάρτηση

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου

Μέσος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 2) προβλέπεται σήμερα Τετάρτη σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Δείτε στο χάρτη τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο σήμερα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου Στο χάρτη διακρίνονται
spot_imgspot_img

Την Παρασκευή 27 Σεπτεβρίου, ο ένοχλος βραχιόνας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) επιτέθηκε σε τουρκική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του κυβερνείου Ντουχόκ του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Shafaq ότι «μαχητές του PKK στόχευσαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος μια τουρκική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Σουρ Σαγκάρι στην οροσειρά Μετίν με θέα την περιοχή Αλ-Αμαντίγια, βόρεια του Ντουχόκ».

Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την έκταση των ζημιών ή τις απώλειες που προκλήθηκαν από το χτύπημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το PKK διατηρεί προπύργια στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, όπου η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία για πάνω από 25 χρόνια.

Η σύγκρουση αρχικά επικεντρώθηκε σε αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά έχει μετατοπιστεί όλο και περισσότερο στις ορεινές περιοχές της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Για χρόνια, η Άγκυρα διεξήγαγε διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ελέγχοντας ή επιβλέποντας ουσιαστικά μεγάλες εκτάσεις ιρακινών εδαφών που συνορεύουν με την Τουρκική Δημοκρατία.

Χτυπήματα της Τουρκίας με πυροβολικό και πιθανώς με αεροπορικές επιδρομές

Στρατιωτική πηγή στο Ντουχόκ ανέφερε, την Παρασκευή, ότι ο τουρκικός στρατός έβαλε στο στόχαστρο θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας.

Η πηγή ενημέρωσε το πρακτορείο ειδήσεων Shafaq ότι «το τουρκικό πυροβολικό εξαπέλυσε εντατικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του PKK στη συνοριακή περιοχή Κάνι Μάσι , βόρεια του Ντουχόκ ».

Η πηγή πρόσθεσε ότι «οι βομβαρδισμοί στόχευσαν συγκεκριμένα την κοιλάδα Μπαζί, που βρίσκεται νότια της περιοχής, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με την έκταση των θυμάτων που προκλήθηκαν από την επίθεση».

Το πρακτορείο Saba της Υεμένης, ανέφερε πως η Τουρκία χτύπησε και με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Η Τουρκία χτυπά συχνά θέσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και το PKK δείχνει αυτοπεποίθηση με τα κινεζικά drones.

Το πλαίσιο της επίθεσης

Στις 15 Αυγούστου, η Τουρκική Δημοκρατία και το Ιράκ υπέγραψαν μια συμφωνία-ορόσημο που επικεντρώθηκε στη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, στοχεύοντας ειδικά στο PKK.

Η συμφωνία περιελάμβανε τη δημιουργία κοινών κέντρων συντονισμού και εκπαίδευσης στη Βαγδάτη και τη Μπασίκα.

Το PKK έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε επίσης την απόφασή της να απαγορεύσει το PKK ως πολιτικό κόμμα.

Στρατιωτικές βάσεις μέσα στο Ιράκ, υπάρχουν υπό την κατοχή της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιαστάν και υπό τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό κατά του ISIS στο νότο, τα περίχωρα της Βαγδάτης και πετρελαιοπηγές.

Οι ΗΠΑ και το Ιράκ βρίσκονται σε συνομιλίες για την αποχώρηση των αμερικανικών βάσεων από την χώρα, που προκαλούν τριγμούς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις πολιτοφυλακές του Ιράκ που εντάσσονται στον Ιρακινό στρατό.

Oι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης έχουν διεξάγει επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ, με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img