33.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΟι ΗΠΑ «φλερτάρουν» με την ιδέα μιας «περιορισμένης» πυρηνικής σύγκρουσης με Ρωσία/Κίνα

Οι ΗΠΑ «φλερτάρουν» με την ιδέα μιας «περιορισμένης» πυρηνικής σύγκρουσης με Ρωσία/Κίνα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Επιστράτευση στην Ουκρανία: Πολίτες ξεσηκώνονται για να μην καταλήξουν νεκροί στο μέτωπο, vid

Καθώς ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να εξαναγκάζει βίαια τους άνδρες να στρατολογηθούν, οι κατά τόπους αρχές προφανώς είναι «έκπληκτες» με την περιφρόνηση των αμάχων που προσπαθούν να αντεπιτεθούν. Και πράγματι, η ζωή για τους ετοιμοπόλεμους άρρενες άνω των 22 ετών είναι δύσκολη στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις. Ακόμα και στη δυτική Ουκρανία, πολλά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο γεμάτο δυτικούς δημοσιογράφους, vid

Μέλος της ομάδας του Reuters που καλύπτει τον πόλεμο στην Ουκρανία αγνοείται και άλλα δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ύστερα από πλήγμα σε ξενοδοχείο στην πόλη Κραματόρσκ, του Ντονμπάς, που βρίσκεται κοντά στο μέτωπο. Σε ανακοίνωσή του, το πρακτορείο ειδήσεων διευκρινίζει ότι το Hotel Sapphire, όπου διέμενε εξαμελής ομάδα του Reuters, χτυπήθηκε χθες, Σάββατο, “από προφανώς

Εξαϋλώνεται στο ουκρανικό πεδίο η αμερικανική βοήθεια των M-1A1 Abrams: Έχει καταστραφεί σχεδόν το 60%

Εξαϋλώνεται στο ουκρανικό πεδίο η αμερικανική βοήθεια των M-1A1 Abrams καθώς από τα συνολικά 31 που είχαν παραδοθεί στους Ουκρανούς έχουν καταστραφεί στις μάχες (παρά τις προφυλάξεις) τα 20. FPV, LANCET, νάρκες και T-90 είναι οι θηρευτές των αμερικανικών θηρίων παρά τις προσπάθειες της ουκρανικής ηγεσίας να μην έχουν απώλειες για να μην εκθέτουν τους

Σκέρτσος: Οι “αρνητές της κλιματικής αλλαγής” επιτίθενται στην επιστήμη και σπέρνουν την αμφιβολία

«Ως άπιστοι Θωμάδες παρακολουθήσαμε, δυστυχώς, τις προηγούμενες δεκαετίες μια άγονη πολιτική διαμάχη για το αν η κλιματική αλλαγή υφίσταται καν. Με τους αρνητές της να επιτίθενται στην επιστήμη, να σπέρνουν το σπόρο της αμφιβολίας και να αποπροσανατολίζουν τις κοινωνίες από τα βήματα προσαρμογής και αλλαγής πορείας που έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Και που δυστυχώς

Σύλληψη Durov: Φόβοι για «γενικό απαγορευτικό» στο ανεξάρτητο Telegram στη Δύση

«Σεισμό» στη διαδικτυακή κοινότητα και δη στους υπερμάχους της ελευθερίας του λόγου έχει προκαλέσει η είδηση της σύλληψης του ιδρυτή του Telegram. Υπαρκτός είναι πλέον ο φόβος λήψης άμεσων «κατασταλτικών» μέτρων στις ευρωπαϊκές χώρες για το ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Εξάλλου οι διεθνιστικές αρχές των Βρυξελλών έχουν αποδείξει ήδη από την αρχή του πολέμου στην
spot_imgspot_img

Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυραύλων κρουζ με πυρηνικά όπλα σε επιθετικά υποβρύχια κλάσης Βιρτζίνια για να αποτρέψει την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με τους Asia Times.

Σχολιάζει πάνω στο θέμα το Sputnik:

Οι Αμερικανοί νομοθέτες επικεντρώθηκαν πρόσφατα στον τρόπο τροποποίησης των επιθετικών υποβρυχίων (SSN) κλάσης Βιρτζίνια για να εγκαταστήσουν πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται με πυρηνικά όπλα (SLCM-N). Την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν τον Αντιναύαρχο Johnny Wolfe για να συζητήσουν τις πολυπλοκότητες και τις αβεβαιότητες σχετικά με τον οπλισμό επιθετικών υποβρυχίων με το SLCM-N. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ενίσχυση της  πυρηνικής τους αποτροπής  κατά της Κίνας και της Ρωσίας, σύμφωνα με τους Asia Times.

Το SLCM-N είναι ένας πύραυλος κρουζ με πυρηνική κεφαλή χαμηλής απόδοσης που εκτοξεύεται από πλοία επιφανείας ή επιθετικά υποβρύχια (SSN).

(…)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του προγράμματος SLCM-N στα μάτια των  Αμερικανών νομοθετών , στρατιωτικών και μελετητών;

Πρώτα απ ‘όλα, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τα SLCM-Ns θα επέτρεπαν στις ΗΠΑ να εμπλακούν σε μια « περιορισμένη » πυρηνική ανταλλαγή σε αντίθεση με τα « μαζικά αντίποινα ».

«Εάν η σύγκρουση ξεπεράσει το πυρηνικό κατώφλι, οι χαμηλότερες αποδόσεις θα σηματοδοτούσαν σαφές ενδιαφέρον για τον περιορισμό της έντασής της», έγραψε ο Υποπλοίαρχος Άλαν Κάμινγκς, Έφεδρος Ναυτικού των ΗΠΑ, για το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2024.

(…)

Η τοποθέτηση SLCM-N σε αμερικανικά επιθετικά υποβρύχια θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να διατηρήσει μια ευρεία και διαρκή παρουσία στον Βόρειο Ατλαντικό, τον Αρκτικό Ωκεανό και την Ασία-Ειρηνικό, σύμφωνα με τον Kyle Balzer του American Enterprise Institute.

«Λόγω της χαμηλής παρατηρησιμότητας των υποθαλάσσιων εκτοξευτών, το Πεκίνο και η Μόσχα θα πρέπει να υποθέσουν ότι περιπλανάται επί τόπου», έγραψε ο Balzer για το Breaking Defense στις 28 Φεβρουαρίου. «Εάν αναπτυχθούν σε επιλεγμένα πλοία επιφανείας, καθώς και σε υποβρύχια, το αποτρεπτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος».

Ο Balzer επεσήμανε ότι η ανάπτυξη SLCM-N σε επιθετικά υποβρύχια και πλοία επιφανείας θα δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα ασάφειας: η Ρωσία και η Κίνα δεν θα ήταν σίγουρες εάν τα πλοία είναι πυρηνικά ή όχι, περιπλέκοντας έτσι την λήψη αποφάσεων και δημιουργώντας πρόσθετη αποτροπή .

«Η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να προβληματιστούν με την παρουσία του SLCM-N — αν αναπτύσσεται ή όχι, σε μεγάλους αριθμούς κτλ.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες προωθούν το πρόγραμμα εδώ και κάποια χρόνια. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αναπτύξει πυρηνικά οπλισμένο θαλάσσιο πύραυλο κρουζ από το 1991, η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε το 2018 ότι ο SLCM-N θα « παρείχε την απαραίτητη μη στρατηγική περιφερειακή παρουσία » στην Ευρώπη και την Ασία και θα συνεισέφερε « στην αποτροπή και την διαβεβαίωση των συμμάχων, ειδικά στην Ασία ».

Το πρόγραμμα SLCM-N ανατράπηκε από  τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν  το 2022 ως μια υπερβολική και δαπανηρή λύση. Ωστόσο, μετά από μια έντονη συζήτηση, η πρωτοβουλία εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Νόμου Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2024 με πρόσχημα την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας και τα φερόμενα σχέδια της Κίνας να «εισβάλει» στην Ταϊβάν. Έγινε νόμος τον Δεκέμβριο του 2023 με οδηγίες για την επίτευξη επιχειρησιακής ικανότητας του SLCM-N έως το 2034.

Είναι δυνατή η «περιορισμένη» πυρηνική σύγκρουση;

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η « περιορισμένη » χρήση πυρηνικών όπλων σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου, αλλά μάλλον τον προσκαλεί.

«Σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, τέτοιες ενέργειες θεωρούνται ότι δικαιολογούν ως αντίποινα την χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία», είπε η Ζαχάροβα.

Τον Μάιο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην  παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16  στην Ουκρανία, δεδομένου ότι τα πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές βόμβες χαμηλής απόδοσης B61-12. Η Μόσχα είπε ότι θα αντιμετωπίσει τα F-16 στην Ουκρανία ως πυρηνικά οπλικά συστήματα, ανεξάρτητα από το μοντέλο τους, και θα θεωρήσει την ανάπτυξή τους σκόπιμη πρόκληση.

Η Κίνα έχει επίσης επικρίνει επανειλημμένα την Ουάσιγκτον για την στροφή σε πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης ως επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το Πεκίνο σήμανε επίσης συναγερμό για τα σχέδια της AUKUS (Σύμφωνο Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ) να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια στην Αυστραλία ως παραβίαση των αρχών μη διάδοσης.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-Kremlin.ru

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img