26.8 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΠόλεμος στο Σουδάν: 21 νεκροί σε αγορά που φέρονται να βομβάρδισαν οι...

Πόλεμος στο Σουδάν: 21 νεκροί σε αγορά που φέρονται να βομβάρδισαν οι παραστρατιωτικοί

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Έκρηξη σε ATM τράπεζας στη Βυτίνα – Ζημιές στην είσοδο του κτιρίου

Έκρηξη προκάλεσαν σήμερα το πρωί άγνωστοι δράστες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και στη συνέχεια διέρρηξαν το ΑΤΜ τράπεζας, το οποίο ήταν τοποθετημένο πριν από την είσοδο Πανταζοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Βυτίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές τόσο στο ΑΤΜ όσο και στην είσοδο του κτιρίου. Οι δράστες ακόμη αναζητούνται, ενώ

Συναγερμός σε 22 χώρες για μαγειρικό φοινικέλαιο που περιέχει καρκινογόνα ορυκτέλαια

Το φοινικέλαιο περιέχει ποσότητα ορυκτελαίων 83% πάνω από τα νόμιμα όρια της ΕΕ. Μετά από ειδοποίηση μέσω RASFF από την Ολλανδία, η μία μετά την άλλη δεκάδες χώρες ανακαλούν από την αγορά φοινικέλαιο μολυσμένο με αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων. Και ενώ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό το μέγιστο όριο παρουσίας αρωματικών υδρογονανθράκων (MOAH) είναι 2 mg/kg

Κίνηση τώρα: Χάος στην Αττική Οδό – Ουρές χιλιομέτρων, «κόλαση» και ο Κηφισός

Πολύ δύσκολο το πρωινό της Δευτέρας στους δρόμους της Αττικής καθώς η κίνηση έχει κάνει την εμφάνισή της από νωρίς. Συγκεκριμένα, στην Αττική Οδό υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις και στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο αλλά και προς Ελευσίνα. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα δυο ρεύματα της Εθνική Οδού, με την κίνηση στη κάθοδο να ξεκινά από

Καιρός: Έρχεται και δεύτερο κύμα κακοκαιρίας μέσα στην εβδομάδα – Πότε θα χτυπήσει

Όχι ένα, αλλά δυο κύματα κακοκαιρίας θα χτυπήσουν την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις καταιγίδες, αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το δεύτερο κύμα θα έρθει στη χώρα μας την Πέμπτη, ωστόσο αυτό που θα μας απασχολήσει πρώτο κατά χρονολογική σειρά θα έχει μεγάλο

Ντονμπάς: Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από το πιο «θερμό» μέτωπο του πολέμου, vid

A RIA Novosti correspondent/reporter visited the city of Novogrodivka, Pokrovsk Front pic.twitter.com/Cl64tgaWXZ — Defense Politics Asia (@DefensePolitics) September 8, 2024 ΑΠΕΜΠΕ-EPA-RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE
spot_imgspot_img

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον 67 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό που φέρονται να εξαπέλυσαν παραστρατιωτικοί εναντίον αγοράς στην πόλη Σενάρ, στο νοτιοανατολικό Σουδάν, ενημέρωσαν ιατρική πηγή και αυτόπτες μάρτυρες το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δίκτυο σουδανών γιατρών, συλλογικότητα που δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα της Αφρικής την άνοιξη της περασμένης χρονιάς, έδωσε παρόμοιο απολογισμό, αυξάνοντας όμως τον αριθμό των τραυματιών σε «πάνω από 70».

Η ίδια οργάνωση επέρριψε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό στο πυροβολικό των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), των παραστρατιωτικών υπό τις διαταγές του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, σε πόλεμο με τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ) του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν από τη 15η Απριλίου 2023.

Η πολιτεία Σενάρ, η οποία φιλοξενούσε ήδη προτού ξεσπάσουν οι μάχες πάνω από μισό εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), συνδέει το κεντρικό Σουδάν με το νοτιοανατολικό, υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπισμένοι.

Στα τέλη Ιουνίου, οι ΔΤΥ κυρίευσαν τη Σίντζα, την πρωτεύουσα της Σενάρ.

Τον Αύγουστο, επίθεση των παραστρατιωτικών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους σε κοινότητα της πολιτείας, σύμφωνα με ιατρική πηγή και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο πόλεμος έχει σπρώξει το Σουδάν στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ως και 150.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό επιτετραμμένο Τομ Περιέλο.

Μετέτρεψε παράλληλα πάνω από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, ενώ προκάλεσε πελώριες καταστροφές στις υποδομές.

Την Παρασκευή, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ με εντολή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε να αναπτυχθεί άμεσα στο Σουδάν διεθνής δύναμη, «ανεξάρτητη και αμερόληπτη», για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό.

Τόνισε πως οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν διαπράξει σειρά «παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών εγκλημάτων, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η διπλωματία του στρατιωτικού καθεστώτος του Σουδάν απέρριψε χθες Σάββατο τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της έκθεσης των ειδικών.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img