32.8 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΠόλεμος στο Σουδάν: 22 νεκροί σε επίθεση κατά πόλης που πολιορκούν παραστρατιωτικοί

Πόλεμος στο Σουδάν: 22 νεκροί σε επίθεση κατά πόλης που πολιορκούν παραστρατιωτικοί

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Αμερικανοί δίνουν εντολή παγκοσμίου πολέμου από το Κίεβο: «Ξεσκίστε τον Πούτιν»! vid

Στο Κίεβο βρίσκονται εδώ και μερικές ώρες φιλοπόλεμοι Αμερικανοί πολιτικοί, την ώρα που εντείνονται οι μάχες μέσα στα ρωσικά εδάφη του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ. Όπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας συναντήθηκε με αμερικανούς γερουσιαστές στο Κίεβο. «Συζήτησαν για την υποστήριξη της Ουκρανίας, τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, την ενίσχυση της αεράμυνας και τις

Νέα αντιπαράθεση Ισραηλινού ΥΠΑΜ με Μ.Νετανιάχου: «Ανοησίες όσα λέει για ολοκληρωτική νίκη»

Ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κάνει όλο και πιο εμφανείς τις έριδες στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης αναφορικά με τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Γκάλαντ είχε απορρίψει ως «ανοησίες» τη δέσμευση Νετανιάχου περί ολοκληρωτικής νίκης επί της Χαμάς, την οποία

Ετοιμάζεστε για διακοπές; 6 tips για να παραμείνετε ασφαλείς από τροφική δηλητηρίαση 

Οι χρυσοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε.    Για τους περισσότερους ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και μια καλή ευκαιρία για ταξίδια τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στο εξωτερικό. Στο μεταξύ οι υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν τον κίνδυνο για αλλοίωση των τροφίμων και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην μετατραπεί

Φωτιά στην Αττική: Η στιγμή που πυροσβέστης αποτρέπει γυναίκα να μπει σε σπίτι λίγο πριν την έκρηξη

Η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στον Βαρνάβα κατέκαψε τεράστιες δασικές εκτάσεις στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, και ασταμάτητες οι φλόγες εισήλθαν σε πολλά σημεία του οικιστικού ιστού. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να κατασβέσουν με κάθε διαθέσιμο μέσο την πυρκαγιά, με τις συνθήκες να είναι κάτι παραπάνω από αντίξοες. Σε αυτές έρχονται να
spot_imgspot_img

Είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 17 τραυματίστηκαν χθες Σάββατο, όταν εξαπολύθηκαν πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης Ελ Φάσερ, στην αχανή περιοχή του Νταρφούρ, δεκαπέντε και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Σουδάν, δήλωσε ιατρική πηγή.

«Οι βομβαρδισμοί εναντίον ζωοπανήγυρης και της συνοικίας Ρεντάγεφ στοίχισαν τη ζωή σε 22 ανθρώπους και άλλοι 17 τραυματίστηκαν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί η πηγή στο σαουδαραβικό νοσοκομείο της Φάσερ· αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για «πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων» των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), σε πόλεμο με τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο βομβαρδισμός «κατέστρεψε σπίτια», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Από τις αρχές Μαΐου μαίνονται άγριες μάχες στην πόλη, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ, το μοναδικό αστικό κέντρο στο δυτικό Σουδάν που δεν έχει πέσει στα χέρια των παραστρατιωτικών.

Οι ΔΤΥ έχουν θέσει υπό πολιορκία την πόλη, παγιδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, στην εκστρατεία τους για να την κυριεύσουν.

Στη Φάσερ επικρατούσε σχετική ηρεμία από τις αρχές Ιουλίου, όταν οι παραστρατιωτικοί βομβάρδισαν αγορά στην πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 29.

Σύμφωνα με απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF), ως την 24η Ιουνίου στις μάχες στην Ελ Φάσερ είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 260 άνθρωποι.

Ο πόλεμος ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 ανάμεσα στον στρατό υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς υπό μέχρι τότε υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας στο Σουδάν, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους — ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ως ακόμη και 150.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Σουδάν, τον Τομ Περιέλο.

Οι εχθροπραξίες ανάγκασαν εξάλλου πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους να μετατραπούν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές κι έσπρωξαν το Σουδάν στα πρόθυρα του λιμού.

Και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, ιδίως πως βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο πολίτες κι εμποδίζουν, ή λεηλατούν, την ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img