25.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΤρίτος πόλεμος του Ισραήλ στον Λίβανο! «Δεν θα είναι εύκολο»

Τρίτος πόλεμος του Ισραήλ στον Λίβανο! «Δεν θα είναι εύκολο»

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ στη Γλυφάδα – Τρεις τραυματίες

Ένα σοβαρό τροχαίο καταγράφηκε στην οδό Πανδώρας στη Γλυφάδα όπου ένα τουριστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ.  Αποτέλεσμα της σύγκρουσης να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτούς και η οδηγός του ΙΧ που φέρει ελαφρά ταράυματα. Στο σημείο μετέβη το ΕΚΑΒ.

Η FSB συλλαμβάνει 39 ακραίους υπέρ της Ουκρανίας, vid

Άτομα ηλικίας από 14 έως 35 ετών έχουν τεθεί υπό κράτηση από την FSB για ενθάρρυνση της βίας εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, συμμαθητών και δασκάλων για υποστήριξη της Ουκρανίας. photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Λίβανος: Τουλάχιστον 600 κάτοικοι από ένα χριστιανικό χωριό βρήκαν καταφύγιο σε μοναστήρι

Οι κάτοικοι αυτοί εγκατέλειψαν το χωριό Άιν Εμπέλ, όπου οι κάτοικοι είναι Χριστιανοί. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού Άιν Εμπέλ, και τουλάχιστον 20 άλλες πόλεις να φύγουν αμέσως από τα σπίτια τους, καθώς ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα πλήττει σπίτια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ. Οι κάτοικοι κατέφυγαν στο μοναστήρι και

Νέα επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα: Χτύπησαν δύο πλοία – Το ένα είναι ελληνικών συμφερόντων

Δύο περιστατικά που είναι πιθανότατα οι πρώτες επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και ένα μήνα, ανέφεραν οι βρετανικές αρχές και πηγές ναυτικών πληροφοριών.  Μια ξεχωριστή επίθεση εναντίον ενός άλλου πλοίου αναφέρθηκε στις 04:15 (τοπική ώρα), 97 μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα. Το UKMTO ( Ναυτιλιακές Εμπορικές Επιχειρήσεις της Βρετανίας) ανέφερε ότι

Πύργος: Συνελήφθη άνδρας που οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς άδεια οδήγησης

Ένας άνδρας συνελήφθη στον Πύργο Ηλείας καθώς οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου οχημάτων που διενεργούσαν οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων. Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός, ο οποίος φαινόταν μεθυσμένος, υπεβλήθη σε αλκοτέστ, το
spot_imgspot_img

Οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν ένα νέο πόλεμο στον Λίβανο, τον τρίτο!

Πρώτος Πόλεμος

Ο πρώτος πόλεμος του Λιβάνου έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου 1982! Οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) εισέβαλαν έπειτα από επιθέσεις Παλαιστινίων προσφύγων που είχαν καταφύγει στον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ. Ως αφορμή παρουσιάστηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού πρέσβη στην Βρετανία!

Η εισβολή ακολούθησε μια σειρά επιθέσεων και αντεπιθέσεων μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), που δρούσε στο νότιο Λίβανο, και του ισραηλινού στρατού!

Η Συμφωνία της 17ης Μαΐου 1983 τερμάτισε την κατάσταση πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και προέβλεπε την αποχώρηση του Ισραήλ από την χώρα. Οι IDF υποχώρησαν νότια του ποταμού Awali στον νότιο Λίβανο. Η ισραηλινή κατοχή στην περιοχή «γέννησε» την Χεζμπολάχ, η οποία πολέμησε ενάντια στην ισραηλινή κατοχή μέχρι την τελική αποχώρηση των IDF από τον Λίβανο το 2000!

Δεύτερος πόλεμος

Ο πόλεμος του Λιβάνου του 2006 ήταν μια ένοπλη σύγκρουση 34 ημερών στον Λίβανο, το βόρειο Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν . Τα κύρια μέρη ήταν οι παραστρατιωτικές δυνάμεις της Χεζμπολάχ και οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF).

Στις 11 Αυγούστου 2006, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις του Λιβάνου και του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, ζητούσε αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, αποχώρηση του Ισραηλινού Στρατού από τον Λίβανο και ανάπτυξη των Λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και μιας διευρυμένης Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Τρίτη εισβολή σήμερα

Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, οι δύο προηγούμενες εισβολές στον Λίβανο είχαν ασαφή αποτελέσματα και στοίχισαν στο Ισραήλ όσον αφορά τις ζωές των στρατιωτών του και την διεθνή του θέση και υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά και για τώρα!

Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε στον απόηχο της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982. Αυτή η εισβολή στόχευε κυρίως σε έναν άλλο πρώην εχθρό – την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αλλά σύντομα Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν τελικά να πολεμούν την Χεζμπολάχ.

Ισραηλινοί στρατιώτες κατείχαν μια λωρίδα του νότιου Λιβάνου μέχρι το 2000, αντιμετωπίζοντας κυρίως επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ, η οποία φέρεται να σκότωσε επίσης εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες!

Έκτοτε, η Χεζμπολάχ είναι ο πιο καλά χρηματοδοτούμενος πληρεξούσιος του Ιράν, μια δύναμη που υπολογίζεται σε 100.000 μαχητές και εκατοντάδες χιλιάδες πυραύλους. Οι πύραυλοι της θα μπορούσαν να φτάσουν σχεδόν σε όλο το Ισραήλ. Το γεγονός βέβαια πως δεν φτάνουν έχει προκαλέσει διάφορες θεωρίες περί συνεννοουμένης σύγκρουσης χάριν συγκεκριμένων συμφερόντων!

Από το 2006, η ομάδα έχει αποδειχθεί πιστός και χρήσιμος σύμμαχος του Ιράν, το οποίο μέχρι στιγμής, όμως, σχεδόν σφυρίζει αδιάφορα!

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και συνολικά, εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί.

Μια έρευνα τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισραηλινών υποστηρίζουν συνολικά την μάχη με τη Χεζμπολάχ, ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου υποστηρίζει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ σκότωσε τον αρχηγό της ομάδας, Χασάν Νασράλα. Ήταν το πρόσωπο και η ενσάρκωση της Χεζμπολάχ. Μια ανάλυση από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η ομάδα πιθανότατα έχει καταστεί λειτουργικά αδρανής — τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Πράγματι, δεν υπάρχουν σαφείς διάδοχοι του Νασράλα, δεδομένου του μοναδικού και ασυναγώνιστου αναστήματός του στην κορυφή του κινήματος».

Τώρα το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίο πόλεμο. Δεν θα είναι εύκολο, τονίζουν δημοσιεύματα στο Ισραήλ! Οι ΗΠΑ είναι ενημερωμένες!

Όπως γνωρίζουν πολλοί Ισραηλινοί βετεράνοι μαχητές από προηγούμενες συγκρούσεις, ο Λίβανος είναι μια περιοχή που δεν συγχωρεί. Είναι ορεινό μέρος και, ακόμη και χωρίς αρχηγούς, η Χεζμπολάχ έχει από καιρό προσαρμοστεί εκεί. Ο νότιος Λίβανος είναι πολύ μεγαλύτερος από την Γάζα, όπου το Ισραήλ διεξάγει έναν δύσκολο πόλεμο εδώ και ένα χρόνο — αν και έχει πολύ λιγότερους κατοίκους.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα, σύμφωνα πάντα με όσα γράφονται στο Ισραήλ, πως θα επιδράσει ακόμα ένας πόλεμος στην ισραηλινή κοινωνία. Το Ισραήλ έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στο μέτωπο με πολλούς άνδρες να περνούν μήνες μακριά από την οικογένεια και την εργασία τους. Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί στην Γάζα. Μολονότι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη από το Ισραήλ για αυξημένες μάχες στον Λίβανο για τον τερματισμό της πυραυλικής βολής από τον Βορρά, ακόμα μία μαζική κλήση ήδη εξουθενωμένων Ισραηλινών εφέδρων δεν ηχεί ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Με πληροφορίες από Jerusalem Post, photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img