30.9 C
Athens
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠυρκαγιέςΜετά τις πυρκαγιές έρχονται οι... πλημμύρες - Αγώνας δρόμου με τα κορμοδέματα...

Μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι… πλημμύρες – Αγώνας δρόμου με τα κορμοδέματα στην καμένη Πεντέλη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

7 ψέματα για το αλκοόλ που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Το μεθύσι και οι αλήθειες του Στον κόσμο του ποτού, υπάρχουν πολλοί μύθοι και ακόμα περισσότερη παραπληροφόρηση… Από την πρόληψη του hangover μέχρι τους τρόπους να συνέλθεις από το μεθύσι, έχουν εφευρεθεί πολλοί μύθοι κάποιους από τους οποίους – από τα πολλά – έχουμε πιστέψει… Καιρός να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:  Μύθος 1:

Γάζα: «Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο την εκεχειρία θα συνεχιστούν» λέει ο Λευκός Οίκος 

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο ομάδων εργασίας, καθώς οι πλευρές προσπαθούν να διευθετήσουν ορισμένα ζητήματα. Όπως υπογράμμισε, ένα από τα ζητήματα που θα

Αλλαγές βλέπει ο Χαράρι στην οικονομία: Κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί… vid

Ο σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Yuval Noah Harari, μίλησε σε νέο απόσπασμα στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην  πραγματική διάσταση , της οποίας δεν έχει δώσει την σημασία που πρέπει ο πολύς κόσμος και παραδέχθηκε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει νέα συστήματα χρηματικών συναλλαγών, με το βλέμμα ενδεχομένως στο «ψηφιακό χάραγμα», το

Μεσανατολικό: Η Ουάσιγκτον λέει ότι η απειλή μίας επίθεσης από το Ιράν και τους συμμάχους του εξακολουθεί και υφίσταται

«Εκτιμάμε πως εξακολουθεί και υφίσταται μια απειλή επίθεσης και εμείς (…) παραμένουμε σε θέση για να στηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ και να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας εάν δεχθούν επίθεση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ο στρατηγός Πατ Ράιντερ. Η Χεζμπολάχ διεξήγαγε χθες μια μεγάλη επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Σχεδόν όλα τα είδη πυραύλων έριξαν στην Ουκρανία οι Ρώσοι! «Ανύπαρκτη αεράμυνα», vid

Στις 26 Αυγούστου, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική πυραυλική επίθεση σε στόχους στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε drones καμικάζι και διάφορους πυραύλους για την επίθεση, η οποία προκάλεσε διακοπές ρεύματος και ύδρευσης σε πολλές περιοχές, ειδικά στο Κίεβο, φέρνοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση! Αναλυτές αναφέρουν πως αυτή είναι απλά η
spot_imgspot_img

Αγώνας δρόμου στις καμένες πλευρές της Πεντέλης προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες εκτάσεις και να αποτραπούν -όσα αυτό είναι δυνατόν- πλημμυρικά φαινόμενα.

Στις πλαγιές του βουνού βρίσκονται περισσότεροι από 60 υλοτόμοι οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς τοποθετώντας κορμοδέματα. Τα κορμοδέματα τοποθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να συγκρατήσουν τον υδάτινο όγκο μιας επικείμενης βροχόπτωσης και να αποτραοπύν φαινόμενα καταλίσθησης.

Οι δημοτικές Αρχές της Πεντέλης ευελεπιστούν ότι μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη η πόλη θα έχει ως ένα βαθμό θωρακιστεί με τα κορμοδέματα τα οποία εκτός από τα νερά συγκρατούν και τους αναγκαίους για την αναδάσωση πόρους.

Οι κάτοικοι πλέον ζουν με το φόβο μιας δυνατής νεροποντής καθώς είναι απρόβλεπτο τόσο ο όγκος του νερού που θα πέσει αλλά και πού θα καταλήξουν οι πέτρες και τα χώματα των καμένων εκτάσεων.

Πυρετώδεις είναι και οι εργασίες στο δημοτικό και το Γυμνάσιο της Πεντέλης καθώς στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και όλα πρέπει να είναι έτοιμα και καθαρά προκειμένου να υποδεχθούν τους μαθητές.

Βουνό οι δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν και στην περιοχή του Μαραθώνα καθώς τα θερμοκήπια που κάηκαν θέλουν κόπο και χρόνο για να επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Οι πυρόπληκτοι προσπαθούν να συνέλθουν και να σταθούν στα πόδια τους

Δύο εβδομάδες μετά την φονική πυρκαγιά η Θωμαΐς Μπέρτου, κάτοικος Νέας Πεντέλης, ακόμα προσπαθεί να καθαρίσει ό,τι έχει απομείνει από αυτό, που μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ήταν το σπίτι της.

«Το μόνο που δεν μπορώ να κάνω είναι δεν έχω χρήματα για να κινηθώ για να το φτιάξω. Αυτό είναι το θέμα μου. Να πάρω ένα μυστρί και να το φτιάξω και αυτό μπορώ να το κάνω», είπε και συμπλήρωσε: «Το κράτος είναι άφαντο όμως. Άφαντο που είναι ακόμα και τα λεφτά που είπαν τα 600 ευρώ, δεν μας τα έχουν δώσει ακόμη».

Από τις 277 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στους εννέα δήμους που επλήγησαν από τις φωτιές τα 55 χαρακτηρίστηκαν κόκκινα. Πρέπει να γκρεμιστούν και να φτιαχτούν ξανά από την αρχή.

Η οργή ξεχειλίζει. Η μόνη βοήθεια που έχουν δει έως σήμερα οι πυρόκληκτοι είναι από εθελοντές, όπως λένε.

«Υπάρχει βοήθεια από τους φίλους και από τους συγγενείς. Από το κράτος δεν έχουμε πάρει τίποτα», είπε ο Δημήτρης Πέτρου, πυρόπληκτος Πεντέλης.

Και η οργή, δίνει τη θέση της στην αγωνία. Το 1/3 του πνεύμονα της Αττικής έχει καταστραφεί.

«Η Aττική τα τελευταία χρόνια έχασε πολλούς πνεύμονες πρασίνου, αυτό ίσως ήταν και το μεγαλύτερο χτύπημα, το τελικό χτύπημα ώστε να περιοριστούν τα δάση της και η αναπνοή της να το πούμε έτσι σε εισαγωγικά», λέει ο δασολόγος Γιώργος Καρέτσος.

Με το φθινόπωρο προ των πυλών οι κάτοικοι στη βορειοανατολική Αττική φοβούνται ότι μετά τις φωτιές, θα έρθουν καταστροφικές πλημμύρες.

«Οι οιωνοί καταρρακτώδεις βροχές θα δημιουργήσουν και τοπικά προβλήματα αλλά θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την έξοδο τους, ιδίως από την περιοχή των Ιλισίων, από το καλλιμάρμαρο και νότια», αναφέρει ο Χρήστος Ζερεφός.

«Δε ξέρω αν θα προλάβουμε, όσο μιλάμε για κοντά στον περιαστικό ιστό, κοντά στα σπίτια έχουν ξεκινήσει και δουλεύουν. Δε ξέρω την δυνατότητα γιατί πρέπει να πάμε και στο βουνό επάνω, να κάνουμε την αντίστοιχη εργασία. Ελπίζω πως θα προλάβουμε», είπε ο Βλάσσης Σιώμος, πρόεδρος πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ – δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης.

Οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής περιμένουν την υλοποίηση των μέτρων, αλλά κυρίως τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μην ξαναζήσουν αντίστοιχη καταστροφή.

Δείτε το βίντεο του Mega:

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img