22.5 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠυρκαγιέςΝέα Ζηλανδία: Σε εξέλιξη τεράστια πυρκαγιά σε υγροβιότοπο της χώρας - Φιλοξενεί...

Νέα Ζηλανδία: Σε εξέλιξη τεράστια πυρκαγιά σε υγροβιότοπο της χώρας – Φιλοξενεί απειλούμενα είδη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ταυτοποιήθηκαν 84 μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά στα Ιωάννινα – Η λεία τους ξεπερνά τα 220.000 ευρώ

Ξεπερνά τα 220.000 ευρώ η λεία της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά στα Ιωάννινα και στην οποία συμμετείχαν 84 άτομα. Στη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 84 άτομα (80 ημεδαποί, 2 ημεδαπές και 2 αλλοδαποί), που κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για τα αδικήματα

Γ.Γκάλαντ: «Αφού επιτεθούμε στο Ιράν ο κόσμος θα καταλάβει όλη την εκπαίδευσή μας»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ συνομίλησε με πιλότους και μέλη του τεχνικού προσωπικού στη βάση της αεροπορίας και ξανά αναφέρθηκε στην απόφαση του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν ως αντίποινα για τα χτυπήματα της 1ης Οκτωβρίου: “Αφού επιτεθούμε στο Ιράν, όλοι θα καταλάβουν τι κάνατε στη διαδικασία προετοιμασίας και εκπαίδευσης. Όποιος ονειρευόταν πριν από

Νέα καταγγελία για την υπόθεση στην Αμαλιάδα: «Έστελνε φωτογραφίες με το νεκρό μωρό μου στη μητέρα της»

Μία μητέρα που το βρέφος της «έσβησε» το 2021 παρουσία της 24χρονης σήμερα Ειρήνης, μιλώντας στο Star, κατήγγειλε πως «εκείνη έστελνε φωτογραφίες με το νεκρό μωρό μου στη μητέρα της». Η Κατερίνα, όπως ονομάζεται η μητέρα που έχασε το παιδί της στην Κάτω Αχαΐα το 2021, έχει προχωρήσει σε απίστευτες καταγγελίες. Κι αυτό γιατί τότε

Νεκρά τρωκτικά και περιττώματα σε χώρους αποθήκευσης και έντομα σε τρόφιμα βρήκαν οι ελεγκτές σε δύο μεγάλα σουπερμάρκετ

Η υγεία των καταναλωτών ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην… τύχη! Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων των Υγειονομικών Αρχών σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της Τσεχίας, καθώς σε τουλάχιστον δύο από αυτά, τα ευρήματα δείχνουν ότι η υγεία των καταναλωτών ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην… τύχη! Νεκρά τρωκτικά και περιττώματα σε χώρους αποθήκευσης, έντομα

Η δυστοπική υπόσχεση Μητσοτάκη: «Επέκταση των drones-επιτήρησης σε μεγαλύτερα τμήματα της Ελλάδας»

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έκανε ο πρωθυπουργός, λίγο μετά την ομιλία του στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα της επόμενης αντιπυρικής περιόδου την επέκταση της επιτήρησης με drones μεγαλύτερων τμημάτων της Ελλάδας! «Στην Αττική είδαμε για πρώτη φορά drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Να
spot_imgspot_img

Μια τεράστια πυρκαγιά καταστρέφει έναν προστατευόμενο υγροβιότοπο στη Νέα Ζηλανδία, απειλώντας το ευαίσθητο οικοσύστημά του και τα σπάνια είδη που ζουν εκεί, καθώς ορισμένα από αυτά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Γη.

Η πυρκαγιά στον υγροβιότοπο Waikato στο Βόρειο Νησί της χώρας έχει περίμετρο 15 χιλιομέτρων και έχει κάψει περισσότερα από 2.471 στρέμματα από τότε που ξεκίνησε τη Δευτέρα, δήλωσαν οι αρχές, καθώς προειδοποίησαν ότι μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο.

Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει για τις πιθανές ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα διοξειδίου του άνθρακα της Νέας Ζηλανδίας, δηλαδή σε περιβάλλοντα όπως οι ωκεανοί και τα δάση, τα οποία απομακρύνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα από ό,τι συνεισφέρουν και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και άλλων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Περίπου 50 πυροσβέστες εργάζονται μαζί με ελικόπτερα και αεροπλάνα στην περιοχή νότια του Ώκλαντ, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Νέας Ζηλανδίας (FENZ). Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις στην περιοχή, δήλωσαν οι αρχές.

«Πρόκειται για μια μεγάλη πυρκαγιά και μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να τεθεί υπό τον κατάλληλο έλεγχο», δήλωσε ο ελεγκτής συμβάντων Μαρκ Τίνγουορθ σε δελτίο τύπου την Τετάρτη.

Η παρουσία τύρφης, η συσσώρευση νεκρού και αργά αποσυντιθέμενου φυτικού υλικού που συναντάται σε βάλτους και υγροτόπους, είχε καταστήσει τη φωτιά «ιδιαίτερα δύσκολη», καθώς μπορεί να καεί υπόγεια και να είναι δύσκολο να βρεθεί και να σβήσει, πρόσθεσε.

fwtia-nea-zhlandia2.jpg

Η πυρκαγιά αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το οικοσύστημα του υγροτόπου, ένα σημαντικό περιβάλλον που συναντάται σε λίγα άλλα μέρη, λένε οι ειδικοί. Ο υγροβιότοπος είναι ένα σύμπλεγμα από βάλτους, έλη και ανοιχτά νερά που περιβάλλουν δύο ποτάμια. Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις τρεις εθνικά σημαντικές περιοχές στο πρόγραμμα αποκατάστασης υγροβιότοπων της κυβέρνησης.

Είναι μέρος του καταλόγου Ραμσάρ, μιας διεθνούς συνθήκης που αποσκοπεί στην προστασία σημαντικών υγροτόπων, και αποτελεί επίσης τόπο αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών πτηνών.

Ο υγροβιότοπος φιλοξενεί επίσης διάφορα άλλα σπάνια ψάρια και φυτά, πρόσθεσε, όπως η απειλούμενη με εξαφάνιση ορχιδέα swamp helmet – η οποία δεν συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εύθραυστο οικοσύστημα

Δεν είναι ακόμη σαφές πού ή πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά και οι ερευνητές επιχειρούν επί τόπου για να προσδιορίσουν την προέλευσή της.

Αλλά ακόμη και πριν από την πυρκαγιά, ο υγροβιότοπος Waikato, όπως και πολλοί άλλοι μοναδικοί βιότοποι στη Νέα Ζηλανδία, κινδύνευε λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της κλιματικής κρίσης.

Έχει «αλλάξει δραματικά» με την πάροδο των χρόνων εξαιτίας της εκμετάλλευσης της γης από τον άνθρωπο, των αυξημένων πλημμυρών και της εισαγωγής μη ιθαγενών ειδών, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας της Φύσης – βλάπτοντας την υγεία του οικοσυστήματος και την ικανότητά του να επιτελεί κρίσιμες λειτουργίες.

Ο υγροβιότοπος είναι ένας τύπος υπερυψωμένου τυρφώνιου βάλτου – ένας «πολύ σπάνιος βιότοπος» και «ένας από τους λίγους που έχουν απομείνει στο νότιο ημισφαίριο», δήλωσε ο Νίουα Τζόουνς, υπεύθυνος επιχειρήσεων του Τμήματος Διατήρησης στο Waikato.

Οι δεξαμενές άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και άλλων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως για παράδειγμα, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, γνωστό από καιρό ως οι «πνεύμονες» του πλανήτη, κατέχει το ισοδύναμο των 15 έως 20 ετών των παγκόσμιων αποθεμάτων άνθρακα όλου του κόσμου.

Όταν όμως αυτές οι δεξαμενές άνθρακα απειλούνται, ο αποθηκευμένος άνθρακας μπορεί να απελευθερωθεί ξανά στο περιβάλλον. Ο Αμαζόνιος έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει και τώρα απελευθερώνει περισσότερο άνθρακα από ό,τι απορροφά, κυρίως λόγω των δασικών πυρκαγιών και της υλοτομίας.

Καθώς η φωτιά καίει, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η έκταση της ζημιάς ή ο αντίκτυπος στο οικοσύστημα, δήλωσε ο Τζόουνς. Ωστόσο, πρόσθεσε, «η πυρκαγιά αυτή θα απελευθερώσει μέρος του αποθηκευμένου άνθρακα πίσω στο περιβάλλον».

Οι αρχές προειδοποίησαν την Τετάρτη τα μέλη του κοινού να μην πετούν drones κοντά στην πυρκαγιά, αφού η παρατήρηση ενός από αυτά ανάγκασε τους πυροσβέστες να σταματήσουν προσωρινά τις επιχειρήσεις, λόγω του κινδύνου σύγκρουσης στον αέρα.

«Πρόκειται για ένα πραγματικά όμορφο μέρος της χώρας με σημαντική περιβαλλοντική αξία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την καταστροφή του», δήλωσε ο Τίνγουορθ της FENZ σε ξεχωριστή ανακοίνωση την Τρίτη.

Πηγή: CNN

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img