14.5 C
Athens
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμων268 τροφικές δηλητηριάσεις από ωμά στρείδια – Αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης από...

268 τροφικές δηλητηριάσεις από ωμά στρείδια – Αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης από V. parahaemolyticus

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Παράταση γονιμότητας με κατάψυξη ωαρίων: Υπάρχουν προϋποθέσεις; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά εγκυμοσύνης και γεννήσεων που επιτυγχάνονται με κρυοσυντηρημένα ωάρια μετά την απόψυξή τους. Όμως, σύμφωνα με την πρώτη ανασκόπηση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας των αποτελεσμάτων σε γυναίκες που προέβησαν σε κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η απόφαση να λαμβάνεται και να υλοποιείται σε σχετικά νέα ηλικία και να καταψύχονται τουλάχιστον

Πρωτότυπο γαλλικό Η/Μ πυροβόλο “ράγας” παρουσιάστηκε στην Euronaval 2024

Στην έκθεση Euronaval 2024 που διεξάγεται στο Paris Nord Villepinte, το Γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε μια καινοτόμα τεχνολογία στη μορφή ενός ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου “ράγας” (railgun) που αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη της γαλλικής πρωτοπορίας στον τομέα. Το συγκεκριμένο σύστημα δύναται να εκτοξεύει βλήματα με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 3000 μέτρα/δευτερόλεπτο! Το Η/Μ πυροβόλο που

“Αν αγοράσατε αυτό το ζαμπόν μην το φάτε” Προειδοποίηση και από τα Lidl Fl

Λιστέρια σε ζαμπόν που πωλείται σε μεγάλα σουπερμάρκετ της Φινλανδίας – Η ανακοίνωση ανάκλησης της εταιρείας παραγωγής. Σε κορυφαία σουπερμάρκετ μεταξύ των οποίων και τα Lidl της Φινλανδίας, πωλήθηκε μολυσμένο με λιστέρια ζαμπόν. Πρόκειται για παναρισμένο ζαμπόν μακράς ωρίμανσης, με ημερομηνία λήξης 18 ή 19 Νοεμβρίου 2024. Το παθογόνο εντοπίστηκε μετά από έλεγχο που έκανε η εταιρεία

Γαλλία: Οι καμπάνες της Παναγιάς των Παρισίων ήχησαν για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά – Δείτε βίντεο

Οι οκτώ καμπάνες του βορινού κωδωνοστασίου της Νοτρ Νταμ ήχησαν σήμερα πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό του Παρισιού. Λίγο πριν από τις 10.30, οι καμπάνες χτύπησαν η μία μετά την άλλη μέχρι να σχηματίσουν μία αρμονική χορογραφία, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν εκεί. «Είναι σημαντικό...συμβολικό! Ολες οι καμπάνες μαζί

Απαλλακτικό βούλευμα για Β. Μαρινάκη και άλλους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση NOOR 1

Με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά έκλεισε η υπόθεση του NOOR 1 ως προς το σκέλος που αφορούσε τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τρεις συγκατηγορουμένους του. Είχε προηγηθεί απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα προς το Δικαστικό Συμβούλιο. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε βρεθεί τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα να μεταφέρει 2,1 τόνους κοκαΐνη.
spot_imgspot_img

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από Vibrio spp. που σχετίζονται με την κατανάλωση θαλασσινών.

Το βακτήριο Vibrio parahaemolyticus είναι πανταχού παρόν σε τροπικά και εύκρατα νερά σε όλο τον κόσμο και προκαλεί λοιμώξεις στους ανθρώπους που προκύπτουν από την έκθεση στο νερό και από την κατάποση μολυσμένων ωμών θαλασσινών, όπως τα στρείδια. Έχουν αναφερθεί τροφογενή κρούσματα V. parahaemolyticus σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αμερική  και τη Νέα Ζηλανδία, που σχετίζονται κυρίως με την κατανάλωση δίθυρων οστρακοειδών, όπως τα στρείδια και τα μύδια. Το V. parahaemolyticus έχει απομονωθεί και από άλλα οστρακοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μυδιών, των γαρίδων, και των χτενιών κατά τη διάρκεια μελετών επιτήρησης τροφίμων και έχει αναγνωριστεί ως η αιτία των εστιών σε διάφορες χώρες.

Οι λοιμώξεις από V. parahaemolyticus παρουσιάζουν εποχιακά μοτίβα, με αυξήσεις τους θερμότερους μήνες, επειδή το V. parahaemolyticus αναπτύσσεται στο θαλασσινό νερό σε θερμοκρασίες >14°C–19°C, συνεπώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει την κατανομή και τη συχνότητα εμφάνισής του. Σε μελέτη στο Emerging Infectious Diseases, αναλύεται ένα πανεθνικό ξέσπασμα εντερικών λοιμώξεων που προκλήθηκαν από το Vibrio parahaemolyticus στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Συνολικά 268 άτομα συνδέθηκαν με το ξέσπασμα, το 97% των οποίων ανέφερε ότι κατανάλωσε στρείδια. Από αυτούς που υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες, το 25% των περιστατικών ασθενών (51/206) αναζήτησαν θεραπεία στα τμήματα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και το 13% (27/209) των περιπτώσεων ασθενών νοσηλεύτηκαν. 

Από 24 περιπτώσεις με διάρκεια νοσηλείας που καταγράφηκε, η διάμεση παραμονή ήταν 2,5 ημέρες  ενώ δεν υπήρξαν θάνατοι. Από αυτούς που απάντησαν σε ερωτήσεις ειδικά για τα συμπτώματα, και οι 195 ασθενείς-ασθενείς που ερωτήθηκαν ανέφεραν διάρροια και το 85% (165) ανέφεραν κοιλιακό άλγος. Σε μία περίπτωση-ασθενή απομονώθηκε ο V. parahaemolyticus τόσο από δείγμα κοπράνων όσο και από καλλιέργεια αίματος. Η διάμεση διάρκεια της νόσου ήταν 7 ημέρες (εύρος 1–17 ημέρες). Οι ασθενείς αγόρασαν στρείδια σε μια σειρά από χώρους, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, σούπερ μάρκετ ή καταστημάτων θαλασσινών, εκτροφές, αλιευτικός τουρισμός και γεύματα σε πακέτο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ευαισθησία σε λοίμωξη V. parahaemolyticus  θα μπορούσε να αυξάνεται με την ηλικία, καθώς η γαστρική οξύτητα μειώνεται όσο μεγαλώνουμε (η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 52 ετών). Το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών ήταν ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να σχετίζεται και με τα πρότυπα κατανάλωσης τροφής στο γενικό πληθυσμό της Αυστραλίας, όπου τα μαλάκια τα τρώνε λιγότερο τα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Το ξέσπασμα σε όλη την κοινότητα σε αυτήν την έκθεση υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση ωμών στρειδιών. Τα ωμά οστρακοειδή, ιδιαίτερα τα στρείδια, είναι γνωστό ότι είναι μια κοινή πηγή τροφικής ασθένειας Vibrio , αλλά οι πρόσφατες τάσεις παρατηρούν αυξανόμενους αριθμούς σποραδικών κρουσμάτων και κρουσμάτων επιδημίας, σε διεθνώς ευρύτερο φάσμα, όπου δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα στο παρελθόν. Το ξέσπασμα έδειξε ότι η αιτία σχετίζεται περισσότερο με περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για το V. parahaemolyticus σε όλη την περιοχή ανάπτυξης στρειδιών παρά με ένα μόνο σφάλμα κατάχρησης θερμοκρασίας ή μια ενιαία σημειακή πηγή συμβάντος. 

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από πρόσφατη γνωμοδότηση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων (EFSA) για τους βιολογικούς κινδύνους (BIOHAZ) με επικεφαλής τον Έλληνα Καθηγητή Κωνσταντίνο Κουτσουμανή. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, αναμένεται ότι η εμφάνιση και τα επίπεδα του Vibrio spp. στα θαλασσινά θα αυξηθούν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ακτών και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ιδίως σε ύδατα χαμηλής αλατότητας. Ενώ ορισμένα μέτρα, όπως η επεξεργασία υψηλής πίεσης, η ακτινοβόληση ή η αποβολή μειώνουν τα επίπεδα του Vibrio spp. στα θαλασσινά, η διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας είναι σημαντική για την πρόληψη της ανάπτυξής τους

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img