25.2 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμων5 άνθρωποι στη ΜΕΘ με αλλαντίαση από σάλτσα πέστο

5 άνθρωποι στη ΜΕΘ με αλλαντίαση από σάλτσα πέστο

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Acne Positivity Day: Η ακμή δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα μας – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Σπυράκια, κοκκινίλες, μαύρα στίγματα, ουλές και σημάδια… Αν κάποιος πει ότι η ακμή είναι μόνο ένα δερματολογικό πρόβλημα δεν θα είναι ακριβής: έχει βρεθεί ότι η ακμή μπορεί να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ψυχολογία και την καθημερινότητα του ατόμου. Η 1η Σεπτεμβρίου, γνωστή στις ΗΠΑ ως Acne Positivity Day, είναι μια μέρα αφιερωμένη στην

UAV PATROLLER: Επίδειξη εξοπλιστικού ανορθολογισμού

Η πρόσφατη οριστικοποίηση της προμήθειας 4 νέων UAV τύπου Patroller από τον Ε.Σ αποτελεί οπωσδήποτε ευχάριστο γεγονός. Και αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζονται ουσιαστικά οι δυνατότητες επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών από την πλευρά του. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, έδρα των συγκεκριμένων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων θα αποτελεί το αεροδρόμιο του Καστελίου Ηρακλείου, που

Zελένσκι: Η “νίκη” της Ουκρανίας στον πόλεμο εξαρτάται από την αμερικανική στήριξη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το «σχέδιο νίκης» που θέλει να παρουσιάσει αυτόν τον μήνα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ενισχύσει το Κίεβο και θα έχει «ψυχολογικές» επιπτώσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο με διπλωματικά μέσα. Μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση της Κριμαϊκής Πλατφόρμας

Μοναδικό βίντεο: Διερχόμενα αυτοκίνητα δίνουν εν κινήσει ότι έχουν σε Ρώσους στρατιώτες σε φορτηγό

Στην πλατφόρμα του «Χ» δημοσιεύτηκε ένα βίντεο το οποίο δείχνει διερχόμενα αυτοκίνητα να δίνουν εν κινήσει ότι έχουν σε Ρώσους στρατιώτες.  Πιο συγκεκριμένα οι πολίτες φέρεται πως προσφέρουν στους Ρώσους στρατιώτες, φαγητά, τσιγάρα και ότι άλλο έχουν στην κατοχή τους. Russians help each other ❤️ pic.twitter.com/WzFfQWPBF0 — Vladi 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 (@joiedevivre789) September 11, 2024

Χαλκιδική: Ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μπροστά στο παιδί τους και απείλησε να την κάψει για ένα story στο Ιnstagram

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 26χρονος ο οποίος ξυλοκόπησε και απείλησε να κάψει με βενζίνη τη σύζυγό του στη Χαλκιδική και όλα αυτά μπροστά στο παιδί τους. Το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συνέβη την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή ένα story που ανέβασε η 21χρονη στο Instagram, στο οποίο έδειχνε τη Χαλκιδική. Ο 26χρονος -χωρίς προφανή λόγο- βγήκε εκτός
spot_imgspot_img

Οι αρχές αναζητούν 600 βάζα με σάλτσα πέστο που έχουν διανεμηθεί σε όλη τη Γαλλία.

Μετά από λιγότερο από ένα χρόνο όπου  μια Ελληνίδα έχασε τη ζωή της και άλλα δεκαπέντε άτομα αρρώστησαν από αλλαντίαση στη Γαλλία, η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας του Centre-Val-de-Loire έλαβε, στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, την αναφορά 5 πιθανών περιπτώσεων αλλαντίασης, μετά από ένα οικογενειακό γεύμα και την κατανάλωση πέστο άγριου σκόρδου Bear, το σήμα «O Ptits Oignons». Αυτά τα άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα που υποδηλώνουν αλλαντίαση νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

blank
Η σάλτσα πέστο που ευθύνεται για 5 κρούσματα αλλαντίασης στη Γαλλία

Τα υπολείμματα φαγητού από αυτό το γεύμα, και συγκεκριμένα το πέστο άγριου σκόρδου που παρασκευάστηκε από τοπικό παραγωγό, στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Παστέρ για ανάλυση. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός δύο ημερών. Ωστόσο οι έρευνα στον παραγωγό που έγινε άμεσα από τις αρχές, έδειξε ότι οι συνθήκες βιοτεχνικής παραγωγής δεν καθιστούν δυνατή την εγγύηση της αποστείρωσης των βάζων, επομένως αποφασίστηκε προληπτικά η ανάκληση όλων των βάζων που παρασκευάστηκαν (όλες οι ημερομηνίες παρασκευής και όλες οι ημερομηνίες “καλύτερα πριν από…”). Ο νομάρχης του Indre-et-Loire Patrice Latron εκτίμησε ότι αναζητούνται «600 βάζα» σε όλη τη Γαλλία.

Οι κονσέρβες του πέστο πωλήθηκαν σε τέσσερα φεστιβάλ τροφίμων στο στο Indre-et-Loire, με την πρώτη στα τέλη Μαρτίου 2024 και την τελευταία στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Δεδομένου του χρόνου επώασης (από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες) και της σοβαρής φύσης της νόσου, τα άτομα που έχουν καταναλώσει αυτά τα προϊόντα κλάθηκαν από τις αρχές να είναι σε επιφυλακή και να συμβουλευτούν αμέσως γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων (διαταραχές της όραση, δυσκολία στην κατάποση, ξηροστομία, δυσκολία στην ομιλία). Επίσης έγινε σύσταση σε όσους έχουν ακόμα αυτά τα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν, να μην τα ανοίξουν και να τα πετάξουν.

Τι είναι η αλλαντίαση;

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που προκαλείται από μια πολύ ισχυρή τοξίνη που αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε κακοδιατηρημένα τρόφιμα. Η τροφιμογενής αλλαντίαση είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου ( που εμφανίζεται επίσης ως εντερική και αλλαντίαση τραύματος) και είναι μια σχετικά σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ με υψηλή θνησιμότητα. Η τροφιμογενής αλλαντίαση συχνά προκαλείται από ανεπαρκή επεξεργασία, κονσερβοποιημένων στο σπίτι τροφίμων ή από κονσέρβες ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. λαχανικά, κρέας ή ψάρι). 

Στη Γαλλία, η πλειονότητα των περιπτώσεων αλλαντίασης συνδέεται με κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί εκτεταμένη διαδικασία αποστείρωσης: αλλαντικά ή και κονσέρβες οικογενειακής ή βιοτεχνικής προέλευσης.

Η ασθένεια εμφανίζεται γενικά 12 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και προκαλεί συμπτώματα ποικίλης σοβαρότητας: πρώιμα πεπτικά σημάδια που μπορεί να είναι φευγαλέα (κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος και διάρροια), οφθαλμική βλάβη (αδυναμία προσαρμογής, θολή όραση), νευρολογικά συμπτώματα υπεύθυνα για κίνδυνο εισρόφησης, ξηροστομία που συνοδεύεται από ανεπάρκεια στην κατάποση ή ακόμα και ομιλία, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή παράλυση των μυών.

Η θεραπεία της αλλαντίασης είναι ουσιαστικά συμπτωματική και απαιτεί, σε σοβαρές μορφές, εντατική αναπνευστική φροντίδα με υποβοηθούμενο αερισμό. Η χορήγηση αντιβοτουλινικής τοξίνης τις ώρες ή τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο νοσηλείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία χωρίς καθυστέρηση αναρρώνουν χωρίς μετέπειτα αποτελέσματα, αλλά η διάρκεια της θεραπείας και η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img