12.5 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΆγνωστος κίνδυνος στη μακαρονάδα μας – Οι τοξικές ουσίες που δημιουργούνται στο...

Άγνωστος κίνδυνος στη μακαρονάδα μας – Οι τοξικές ουσίες που δημιουργούνται στο βράσιμο και πως να τις εξαλείψετε

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πώς να αποφύγετε τις τηλεφωνικές απάτες: Τι συμβουλεύει η ΕΛ.ΑΣ.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το περιστατικό τηλεφωνικής εξαπάτησης ηλικιωμένης γυναίκας στην Πέλλα, προχώρησε σε μια νέα ανακοίνωση προς τους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν οδηγίες για την αποφυγή της εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους. Ακολουθούν αναλυτικά οι οδηγίες: Μην εμπιστεύεστε αγνώστους, που προσπαθούν να σας πείσουν τηλεφωνικά να τους δώσετε χρήματα

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Τουρκία: Πλημμύρες στη Σμύρνη – Κινδύνευσαν οδηγοί και πολίτες | OPEN TV

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Τουρκία: Πλημμύρες στη Σμύρνη – Κινδύνευσαν οδηγοί και πολίτες Φιλιππίνες: Πέμπτος τυφώνας σε ένα μήνα – Τεράστιες καταστροφές.

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν με drones ενάντια σε ένα «ζωτικής σημασίας στόχο» στο ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ

O στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιαχία Σάρια, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν με drones ενάντια σε ένα «ζωτικής σημασίας στόχο» στο λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.  «Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα, να αρθεί η πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και να σταματήσει η

Βόλος: 60χρονος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του

Τραγωδία σημειώθηκε στο Βόλο, καθώς ένας 60χρονος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του από πρόσωπο του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thenewspaper.gr, τα μέλη της οικογένειάς του, τον καλούσαν από χθες στα τηλέφωνα, αλλά δεν απαντούσε και έτσι ενημέρωσαν τις Αρχές. Επομένως, άνδρες της Αστυνομίας διέρρηξαν την πόρτα, μπήκαν στον σπίτι

Χούθι: Υποστηρίζουν ότι έπληξαν «ζωτικής σημασίας στόχο» στο ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ

Δυνάμεις των Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν με drones ενάντια σε ένα «ζωτικής σημασίας στόχο» στο λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, «Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα, να αρθεί η πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και να σταματήσει η επιθετικότητα στον Λίβανο» , είπε ο Σάρια. Οι Χούθι, που
spot_imgspot_img

Τέσσερις τρόποι για να μειώσετε τις ανεπιθύμητες τοξικές ουσίες που δημιουργούνται όταν βράζουμε ζυμαρικά.

Το ιωδιούχο αλάτι (που το χρησιμοποιούμε σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα) βοηθά στην πρόληψη διαταραχών ανεπάρκειας ιωδίου, συμπεριλαμβανομένων των βρογχοκήλη και ορισμένων γενετικών ανωμαλιών. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς αυτό το καρύκευμα αλληλεπιδρά με το επεξεργασμένο με χλωραμίνη πόσιμο νερό. Ερευνητές στην Περιβαλλοντική Επιστήμη & Τεχνολογία της ACS απέδειξαν ότι το μαγείρεμα ζυμαρικών σε τέτοιο νερό με ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι θα μπορούσε να παράγει δυνητικά επιβλαβή υποπροϊόντα (ιωδιούχα υποπροϊόντα απολύμανσης (I-DBPs)). Αλλά αναφέρουν επίσης τέσσερις απλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν ή να αποφύγουν αυτές τις ανεπιθύμητες ενώσεις.   

Πίστωση εικόνας pubs.acs.org

Στις περισσότερες χώρες, το πόσιμο νερό επεξεργάζεται με χλώριο ή χλωραμίνη προτού κυλήσει από τις βρύσες της κουζίνας ή του μπάνιου. Αλλά μικρές ποσότητες από αυτά τα απολυμαντικά μπορεί να καταλήξουν στο νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα. Προηγούμενα πειράματα έδειξαν ότι όταν το αλεύρι σίτου θερμαινόταν σε νερό της βρύσης που περιείχε υπολειμματικό χλώριο και καρυκευόταν με ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι, θα μπορούσαν να σχηματιστούν δυνητικά επιβλαβή ιωδιούχα υποπροϊόντα απολύμανσης. Ωστόσο, παρόμοιες μελέτες δεν είχαν διεξαχθεί με πραγματικά τρόφιμα και συνθήκες μαγειρέματος στο σπίτι. Έτσι, η Susan Richardson και οι συνεργάτες της θέλησαν να μάθουν εάν αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε πραγματικές καταστάσεις και πώς οι οικιακές μαγειρικές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον σχηματισμό υποπροϊόντων απολύμανσης.

Οι ερευνητές μαγείρεψαν μακαρόνια σε νερό βρύσης, το οποίο είχε επεξεργαστεί με χλωραμίνη και αλάτι. Στην αρχική δοκιμή, έβρασαν τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά σε άλλες δοκιμές άλλαξαν τις συνθήκες μαγειρέματος και τον τύπο αλατιού. Στη συνέχεια, η ομάδα μέτρησε τις ποσότητες έξι ιωδιούχων τριαλομεθανίων, που είναι δυνητικά τοξικές ενώσεις, στο μαγειρεμένο φαγητό και στο νερό των ζυμαρικών. Ανίχνευσαν όλα τα ιωδιούχα τριαλομεθάνια σε μαγειρεμένα νουντλς και νερό ζυμαρικών, αλλά οι συνθήκες μαγειρέματος επηρέασαν σημαντικά τις ποσότητες.

Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις τρόπους για να μειώσουν την πιθανή κατανάλωση αυτών των ουσιών:

  • Τα ζυμαρικά πρέπει να βράζονται χωρίς καπάκι.
  • Τα noodles πρέπει να στραγγιστούν από το νερό στο οποίο έχουν ψηθεί.
  • Θα πρέπει να προστεθεί ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι μετά το μαγείρεμα των ζυμαρικών.
  • Επιλογές αλατιού χωρίς ιώδιο, όπως αλάτι kosher και αλάτι Ιμαλαΐων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εάν θέλετε οπωσδήποτε να βράσετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.

Όπως εξηγεί η ομάδα, το βράσιμο των ζυμαρικών χωρίς καπάκι επιτρέπει στις εξατμισμένες χλωριωμένες και ιωδιούχες ενώσεις να διαφύγουν και το στραγγίσιμο των ζυμαρικών αφαιρεί τους περισσότερους ρύπους. Η προσθήκη ιωδιούχου αλατιού μετά το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού υποπροϊόντων, αλλά συνιστώνται μη ιωδιούχα άλατα εάν αλατίζετε το νερό πριν βράσει.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img