35.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑκατάλληλα παιδικά γάλατα: Κανένα από τα προϊόντα που εξετάστηκαν δεν πληρεί τις...

Ακατάλληλα παιδικά γάλατα: Κανένα από τα προϊόντα που εξετάστηκαν δεν πληρεί τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να στείλει πυραύλους JASSM στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει πυραύλους JASSM στην Ουκρανία και συγκεκριμένα να τοποθετηθούν στα ουκρανικά αεροσκάφη. Αν τελικά εγκριθεί αυτή η μεταφορά των πυραύλων, οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν την δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους, μέσω των αμερικανικών αεροσκαφών τους, που βρίσκονται εκατοντάδες μίλια μακριά.Οι πύραυλοι JASSM άρχισαν να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια

Τσατραφύλλιας: Πυρομετεωρολογικός εφιάλτης τον Δεκαπενταύγουστο – Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος

Με ένα κοκτέιλ ισχυρών ανέμων και ζέστης κύλησε ο Δεκαπενταύγουστος, με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας κατεγράφησαν θερμοκρασίες 6-8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ωστόσο, η ζέστη δεν σταματά, με τον υδράργυρο να «χτυπά» κόκκινο και την Παρασκευή (16/8), αφού

Χαλκιδική: Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς

Παρατείνεται, με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Κατερίνας Ζωγράφου, η απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους, στους δήμους Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται έως τις 8 το πρωί της Παρασκευής (16 Αυγούστου) και αφορά τις περιοχές: Χερσόνησο Κασσάνδρας («Κορυφογραμμή» (από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή) «Αράπης»

Α.Λουκασένκο: «Οι ΗΠΑ θέλουν νεκρούς Ουκρανούς και Ρώσους από αυτή τη σύγκρουση»

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της ηγεσίας των ΗΠΑ θέλουν Ρώσοι και Ουκρανοί να συνεχίσουν να σκοτώνονται στην ουκρανική σύγκρουση, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. « Οι Δυτικοί το λένε ανοιχτά – εννοώ, οι υψηλόβαθμοι. Κυριολεκτικά: Αφήστε τους να χτυπηθούν μέχρι θανάτου – Ουκρανοί, Ρώσοι – όλοι ας πεθάνουν » ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων BelTA, επικαλούμενο
spot_imgspot_img

Kανένα από τα παιδικά γάλατα που εξετάστηκαν σε μελέτη στην Αυστραλία δεν πληρούσαν τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές.

Μια μελέτη των βρεφικών και παιδικών τροφών στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλη την Αυστραλία αποκάλυψε έναν εντυπωσιακό αριθμό ανεξέλεγκτων ισχυρισμών που παραπλανούν τους γονείς και τους κάνουν να πιστεύουν ότι αυτά τα συχνά φορτωμένα με ζάχαρη προϊόντα είναι υγιεινά.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Maternal and Child Nutrition, έδειξαν ότι κανένα από τα προϊόντα για παιδιά ηλικίας 6-36 μηνών δεν πληρούσε τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση και περισσότερα από τα τρία τέταρτα απέτυχαν στις συνολικές διατροφικές απαιτήσεις, κυρίως λόγω της υπερβολικής ενέργειας και της ζάχαρης.

Η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Elizabeth Dunford, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία, δήλωσε ότι η κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων στα πρώτα χρόνια της ζωής δημιουργεί στα παιδιά τις προϋποθέσεις για παχυσαρκία στη μετέπειτα ζωή τους και ότι η πρώιμη εισαγωγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκαντικά οδηγεί σε δια βίου γευστικές προτιμήσεις.

«Οι φτωχοί σε χρόνο γονείς αναζητούν την ευκολία, αλλά οι περισσότεροι θα σοκαριστούν από τις παραπλανητικές τακτικές μάρκετινγκ της βιομηχανίας που υποδηλώνουν ότι τα προϊόντα είναι πιο υγιεινά από ό,τι είναι, οι οποίες είναι διαδεδομένες σε όλη αυτή την κατηγορία», δήλωσε η ίδια. «Πιθανώς θα εκπλαγούν επίσης αν μάθουν ότι οι ρυθμιστικές εγγυήσεις για την προστασία των παιδιών από την έκθεση στο μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένες.»

Οι πληροφορίες σχετικά με 309 προϊόντα διατροφής για βρέφη και νήπια που βρίσκονται στη βάση δεδομένων FoodSwitch του Ινστιτούτου George αξιολογήθηκαν με βάση το μοντέλο προφίλ θρεπτικών συστατικών και προώθησης (NPPM) του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2022 και θεωρείται ως το χρυσό πρότυπο αναφοράς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου George διαπίστωσαν ότι μόνο λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των προϊόντων (22%) πληρούσε όλα τα κριτήρια του ΠΟΥ για τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών – τα περισσότερα αποτυγχάνουν ως προς την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες – και κανένα δεν πληρούσε την απαίτηση «μηδενικών απαγορευμένων ισχυρισμών». Οι απαγορευμένοι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν δηλώσεις όπως «χωρίς χρωστικές και αρωματικές ουσίες», «βιολογικά» και «χωρίς προσθήκη ζάχαρης».

«Διαπιστώσαμε ότι ο μέσος αριθμός απαγορευμένων ισχυρισμών σε αυτή την κατηγορία ήταν 5,6 – σε μία περίπτωση, είδαμε 21 διαφορετικούς απαγορευμένους ισχυρισμούς σε ένα μόνο προϊόν», πρόσθεσε η Dr. Dunford. «Οι σακούλες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των εμπορικών πωλήσεων βρεφικών τροφών και αυξάνονται εκθετικά, είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό απαγορευμένων ισχυρισμών με μέσο όρο 5,8 ανά συσκευασία».

Υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Οι αυστραλιανές κατευθυντήριες γραμμές για τη βρεφική διατροφή αναφέρουν ότι «η κατανάλωση τροφίμων φτωχών σε θρεπτικά συστατικά με υψηλά επίπεδα λίπους/κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης ή/και αλατιού πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται» και ότι δεν πρέπει να προστίθενται σάκχαρα στα τρόφιμα για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

Η Dr. Daisy Coyle, διαιτολόγος και ερευνητής στο The George Institute, δήλωσε ότι η χρήση ισχυρισμών σχετικά με το περιεχόμενο υγείας και διατροφής και μηνυμάτων ευεξίας σε τρόφιμα για βρέφη και νήπια, τα οποία πιθανώς, στην πραγματικότητα, είναι ανθυγιεινά, είναι ανησυχητική.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί χρησιμοποιούνται συνήθως σε ανθυγιεινά προϊόντα και μπορούν να συμβάλουν σε ένα φαινόμενο «φωτοστέφανου υγείας», οδηγώντας τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι είναι υγιεινά», δήλωσε η ίδια.

«Και πολύ συχνά βλέπουμε προϊόντα να τονίζουν αυτό που δεν έχουν, όπως «χωρίς γλουτένη» ή «χωρίς πρόσθετα», αντί για αυτό που περιέχουν, όπως τα υψηλά επίπεδα προστιθέμενων σακχάρων».

Ανταποκρινόμενοι στις ανησυχίες σχετικά με την κατακόρυφη αύξηση των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, οι Υπουργοί Τροφίμων ξεκίνησαν τον Αύγουστο δημόσια διαβούλευση για τη βελτίωση των εμπορικών τροφίμων για βρέφη και παιδιά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με προθεσμία υποβολής προτάσεων μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2024.

Εξετάζονται πιθανές ρυθμιστικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης της κατάλληλης χρήσης ισχυρισμών και του περιορισμού του αριθμού των ισχυρισμών που επιτρέπονται στη συσκευασία, προτεραιότητες που υποστηρίζονται από την παρούσα μελέτη.

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί και τα μηνύματα επηρεάζουν το τι αγοράζουν οι γονείς για τα βρέφη και τα νήπια στα κρίσιμα πρώτα χρόνια. Η βιομηχανία τροφίμων θέτει ουσιαστικά τα θεμέλια για ανθυγιεινή διατροφή αργότερα στη ζωή και η κατάσταση αυτή απαιτεί επειγόντως ρύθμιση», πρόσθεσε η Dr. Coyle.

«Θα θέλαμε να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων των χρόνιων ασθενειών από τη βρεφική ηλικία. Η μακροπρόθεσμη υγεία των μελλοντικών γενεών εξαρτάται από αυτό».

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img