26.1 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑκόμη και μικρή ποσότητα φρουκτόζης στο μητρικό γάλα συνδέεται με αύξηση στο...

Ακόμη και μικρή ποσότητα φρουκτόζης στο μητρικό γάλα συνδέεται με αύξηση στο σωματικό βάρος του μωρού

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τσεχία: Θέλει να χρησιμοποιήσει έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για βοήθεια προς την Ουκρανία

Όπως ανέφερε η τσεχική πύλη ειδήσεων Novinky το συνολικό ποσό είναι περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Jana Č ernochová, η Τσεχική Δημοκρατία θα δαπανήσει μέρος των χρημάτων για να αγοράσει χειροβομβίδες για τον ουκρανικό στρατό. Η Č ernochová δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το ποσό του ποσού που θα ξόδευε

Διήμερη περιοδεία αρχηγού ΓΕΣ σε μονάδες και φυλάκια της 80ης ΑΔΤΕ «ΚΩΣ»

πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος ,Γεώργιος Κωστίδης. Ο αρχηγός ΓΕΣ ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή του σχηματισμού και επισκέφθηκε μονάδες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα επιτηρητικά φυλάκια «ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΥ» και «ΣΚΑΝΔΑΡΙΟΥ» και το φυλάκιο «ΣΚΟΥΡΝΟΥ». Παράλληλα έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στο προσωπικό το οποίο συνεχάρη για το έργο που επιτελεί. ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo freepik

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drones καμικάζι σε πολλαπλούς στόχους στη Ρωσία

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drones καμικάζι κατά πολλαπλών ρωσικών στόχων στην Μόσχα, στο Ροστόφ, στο Μπέλγκοροντ, στο Μπριάνσκ κ.λ.π. Ukraine 🇺🇦 has launched a massive kamikaze drone attack tonight on multiple locations in Russia, including Moscow, Rostov, Bryansk, and Belgorod pic.twitter.com/KxYh0NBliL — Ukraine Battle Map (@ukraine_map) August 21, 2024 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Καιρός: Η κακοκαιρία δεν τελείωσε ακόμη – Πού θα «χτυπήσουν» κυτταρικές καταιγίδες

Την εκτίμηση πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και για μερικές ώρες το βράδυ, με μερική μετατόπιση ως προς της περιοχές, έκανε ο μετεωρολογικός προγνώστης Φάνης Χατζηγρίβας. Έγραψε συγκεκριμένα: «Η κακοκαιρία δεν τελείωσε ακόμη, καθώς θα έχουμε μετακίνηση της σύγκλισης. Έτσι λοιπόν οι πολύ κυτταρικές καταιγίδες θα δώσουν εκ νέου μέχρι και τις βράδυνες ώρες ισχυρές

Καιρός: Πολλά προβλήματα έφερε η αυγουστιάτικη κακοκαιρία – Πότε θα επιστρέψει το… καλοκαίρι

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο καιρός σήμερα Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Τετάρτη, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά, την
spot_imgspot_img

Ο κίνδυνος από τα «παθητικά σάκχαρα» που μπορούν να περάσουν μέσω του μητρικού γάλακτος στο παιδί.

Η φρουκτόζη είναι ένα γλυκαντικό που συνδέεται με προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από την παχυσαρκία έως τον διαβήτη. Πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει στο παρελθόν το πώς η φρουκτόζη επιδρά στην παχυσαρκία και το διαβήτη σε ανθρώπους παγκοσμίως.

Μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck του USC δείχνει ότι η φρουκτόζη περνάει από τη μητέρα στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος.

Η μελέτη με τη συμμετοχή 25 μητέρων και βρεφών παρέχει προκαταρκτικές ενδείξεις ότι ακόμη και φρουκτόζη ισοδύναμη με το βάρος ενός κόκκου ρυζιού σε μια πλήρη ημερήσια μερίδα μητρικού γάλακτος σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος, μυϊκή και οστική περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.

Η φρουκτόζη, που βρίσκεται στα φρούτα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα και στη σόδα, δεν αποτελεί φυσικό συστατικό του μητρικού γάλακτος, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται το χρυσό πρότυπο διατροφής για τα μωρά. Η «δευτερογενής ζάχαρη» προέρχεται από τη διατροφή της μαμάς, δήλωσε ο Michael Goran, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Η έκθεση των βρεφών και των παιδιών σε υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της εξέλιξης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με τη γνωστική ανάπτυξη και τη μάθηση, καθώς και να δημιουργήσει δια βίου κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, λιπώδη ηπατική νόσο και καρδιακές παθήσεις, δήλωσε ο Goran, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και ιδρυτικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ιατρική Σχολή Keck.

Τα φραπουτσίνο, τα ενεργειακά ποτά, τα κοκτέιλ με χυμό cranberry και η φρουκτόζη είναι παραδείγματα πηγών δευτερογενών σακχάρων. Τα υγιή, φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στο μητρικό γάλα περιλαμβάνουν τη λακτόζη, η οποία είναι ευεργετική για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του βρέφους.

«Η λακτόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας από υδατάνθρακες και το μητρικό γάλα είναι πολύ ευεργετικό, αλλά είναι πιθανό να χάσετε μέρος αυτής της επίδρασης ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος», δήλωσε ο Goran. «Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η φρουκτόζη και τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων ανάπτυξης και εξέλιξης των παιδιών. Αρχίζουμε να βλέπουμε ότι οποιαδήποτε ποσότητα φρουκτόζης στο μητρικό γάλα είναι επικίνδυνη».

Ο Goran και οι συνεργάτες του δεν συνέλεξαν διατροφικά δεδομένα των μητέρων για τη μελέτη αυτή, οπότε δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν αν οι ίχνη φρουκτόζης που βρέθηκαν στο μητρικό γάλα σχετίζονται θετικά με τη συνήθη κατανάλωση τροφίμων και ποτών πλούσιων σε φρουκτόζη.

Ποια είναι η “απαγορευτική” ποσότητα φρουκτόζης;

Το πρώτο έτος της ζωής είναι μια κρίσιμη περίοδος για τη δημιουργία εγκεφαλικών δικτύων και για την εδραίωση των θεμελίων του μεταβολικού συστήματος. Μικροσκοπικές ποσότητες φρουκτόζης μπορεί να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στον μεταβολισμό του βρέφους, δήλωσε η Tanya Alderete, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή Keck. Η κατανάλωση φρουκτόζης θα μπορούσε να προτρέψει τα προ-λιποαποθηκευτικά κύτταρα να γίνουν λιποκύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο του μωρού να γίνει μια μέρα υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Εξετάζοντας τα δεδομένα της μελέτης, η Alderete δήλωσε ότι το μέσο θηλάζον μωρό ηλικίας 1 μηνός θα μπορούσε να καταναλώνει μόλις 10 χιλιοστόγραμμα (περίπου έναν κόκκο ρυζιού) φρουκτόζης από το μητρικό γάλα την ημέρα, ωστόσο θα έβλεπε δυσμενείς αλλαγές στη σύνθεση του σώματος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

Ένα μόνο μικρογραμμάριο φρουκτόζης ανά χιλιοστόλιτρο μητρικού γάλακτος – που είναι 1.000 φορές μικρότερο από την ποσότητα λακτόζης που βρίσκεται στο μητρικό γάλα – σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους κατά 5 έως 10 τοις εκατό για τα βρέφη σε ηλικία έξι μηνών, σύμφωνα με τον Goran.

Παρόλα αυτά, η Alderete τόνισε ότι ο θηλασμός είναι η ιδανική μορφή διατροφής των βρεφών και οι μητέρες θα πρέπει να συνεχίσουν να θηλάζουν για όσο το δυνατόν περισσότερο ή μέχρι και ένα χρόνο.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img